Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 24 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

De mythes over zelfliefde

Rondom het fenomeen zelfliefde bestaan heel wat vooroordelen, zelfliefde heeft namelijk zo’n typisch roze randje. Met lief tegen tegen praten, jezelf onderdompelen in een rijkelijk schuimend bad en maar vaak genoeg je teennagels lakken, zou je je veel te drukke leven de kop in kunnen drukken. Dat klinkt natuurlijk ook best idioot en is dan ook niets meer dan een mythe over de term zelfliefde.

Zelfliefde gaat namelijk een stuk verder dan uiterlijke verzorging. Het heeft te maken met het op een dieper niveau accepteren van jezelf. Een overtuiging die vaak mist en ten grondslag ligt aan veel ongezonde patronen, gedachtes en gedrag.

Mythes van zelfliefde

Zelfliefde staat, zoals gezegd, voor het helemaal accepteren van jezelf, jezelf vriendelijk en met respect behandelen en aandacht schenken aan je groei en welzijn. Is er iemand die dat níét zou willen? Precies. Het klinkt als een basis die je iedereen toewenst. Dus inderdaad, ook jezelf.

Het gaat er bij zelfliefde dus om hoe je voor jezelf zorgt, maar ook hoe je tegen jezelf praat en hoe je over jezelf denkt. Het klinkt zo simpel, maar als dat zo is, waarom voelen we ons dan vaak genoeg sh*t of voel je je niet goed over jezelf?

Er bestaan een aantal mythes over zelfliefde die dat zouden kunnen verklaren:

1. Self-care en zelfliefde zijn twee verschillende dingen

De termen zelfliefde en self-care worden nog al eens door elkaar gehaald, zo vertelde zelfliefde-expert Nadja van Osch in onze podcast Bedrock Talks.

Zelfliefde is een dagelijkse mindset en daarom iets anders dan je self-care-routine die bijdraagt aan je mentale en fysieke welzijn.

Self-care gaat meer om het goed voor jezelf zorgen en er zo ook beter voor een ander kunnen zijn. Zelfliefde gaat over de manier waarop je over jezelf denkt en jezelf ziet.

2. Zelfliefde betekent niet dat je alles aan jezelf geweldig hoeft te vinden

Zelfliefde gaat eerder over het accepteren van jezelf en je lichaam dan over alles aan jezelf geweldig vinden. Je kunt bijvoorbeeld dankbaar zijn voor waar je nu bent in je leven en voor hoe ver je al bent gekomen.

Het proces van groei accepteren en er oké mee zijn dat dingen niet altijd zo gaan zoals gepland of zoals anderen ze doen.

7 manieren om meer zelfliefde te ontwikkelen (want dat heb je nodig)

3. Zelfliefde is niet egoïstisch

Van jezelf houden en daarmee bezig zijn, kan over komen als iemand die zichzelf wel héél erg ziet zitten. Zoveel met jezelf bezig zijn, klinkt dan ook bijna een beetje narcistisch.

Dit is misschien wel de grootste mythe over zelfliefde als je kijkt naar wat zelfliefde in de kern inhoudt. Het gaat om een kalme zelfverzekerdheid waarbij je juist in harmonie leeft met alles in het leven. Hoe je met jezelf omgaat, straal je ook uit naar anderen en de wereld om je heen.

Behandel jij jezelf met compassie? Zo breng je zelfliefde in de praktijk

Wie wilt werken aan een mooiere wereld, kan het beste bij zichzelf beginnen. Een mooiere en liefdevollere wereld begint bij hoe je tegen jezelf praat. Hoe kan je een ander helpen als je jezelf niet eens ziet staan?

4. Zelfliefde is niet voor iedereen hetzelfde

Wat jij nodig hebt om écht van jezelf te houden is waarschijnlijk heel anders dan voor je buurman, collega of zelfs vriendin. Het gaat erom wat jíj nodig hebt om je goed te voelen over jezelf en om je zelfverzekerd te voelen. Voor iedereen ziet zelfliefde er daarom anders uit.

5. Zelfliefde is geen eindstation

Zelfliefde is een never ending process waarbij je je hele leven lang blijft ontdekken en leren. Als mens groei immers altijd en verander je constant. Je leert steeds nieuwe dingen over jezelf naarmate je ouder wordt en verschillende dingen meemaakt.

Van jezelf houden is daarom ook een steeds veranderend proces. Je hebt immers steeds behoefte aan andere dingen in je leven, dus blijf daar naar luisteren. Zelfliefde is dus niet iets wat ooit ‘af’ is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️