Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 3 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Tea tree olie: wat het wel én niet kan betekenen voor je huid

Tea tree olie is één van die typische wondermiddelen waarvan gezegd wordt dat het bijna elk cosmetisch probleem kan oplossen. Last van roos? Gebruik tea tree olie. Last van voetschimmel? Gebruik tea tree olie. Onzuiverheden op je huid? Je raadt het al: smeer tea tree olie. Maar heeft deze olie echt van die magische krachten of is het product toch iets te veel opgehyped?

Dermatoloog Joshua Zeichner legt op SELF uit wat tea tree olie wel en niet kan doen voor je huid.

Wat is tea tree olie?

First things first, wat is tea tree olie eigenlijk? Tea tree olie is niet afkomstig van thee, maar van de Australische boom Melaleuca alternifolia. Door de naalden van deze boom te stomen, komt er een goudgele olie uit: tea tree olie.

Gezond haar en stralende huid door seks? Deze holistische dermatoloog zweert erbij

In de olie zitten bepaalde ingrediënten (alpha-terpineol, terpinen-4-ol, alphapinene) die bekend staat om hun schimmeldodende, antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Best logisch dus dat tea tree olie vaak in producten voor een onzuivere huid wordt verwerkt.

Werking tegen acne

Maar nu is het de vraag of het ook echt werkt? Een studie uit 2015 last zien dat tea tree olie in elk geval werkt bij het tegengaan van acne. Dermatoloog Joshua Zeichner zegt dat dit kan kloppen, omdat de olie bacteriën op de huid vermindert wat ontstekingen en puistjes tegengaat.

Toch werkt tea tree olie niet altijd bij acne, omdat de acne meerdere oorzaken kan hebben. Je huid kan bijvoorbeeld ook te veel olie produceren, waardoor je poriën verstopt raken en dan is tea tree olie minder effectief.

Hoe zit het met roos en voetschimmel?

Ook wordt er van tea tree olie beweerd dat het aandoeningen als roos en voetschimmel kan verhelpen. In het geval van roos laat een studie uit 2013 inderdaad zien dat tea tree olie het kan verminderen, maar dat geldt wel alleen als de klachten niet zo hevig zijn.

Wat betreft voetschimmel en kalknagels zegt Zeichner dat het beter is om conventionele producten te gebruiken. Tea tree olie kan namelijk wel werken omdat het de buitenste laag van schimmelcellen afbreekt waardoor ze niet kunnen delen en groeien, maar die werking is niet betrouwbaar genoeg om de schimmel alleen met tea tree olie te behandelen.

Let hierop bij het gebruik

Je ziet het: tea tree olie kan werken, maar lang niet altijd. Wil je het zelf uitproberen, dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

  1. Omdat tea tree olie een hoog geconcentreerd extract is, kan het huidirritatie veroorzaken. Test de olie daarom eerst een week lang op een ander lichaamsdeel, zoals op je arm en kijk wat het doet met je huid.
  2. Tea tree olie reageert heel snel op zuurstof en licht, waardoor er irriterende stoffen worden gevormd. Bewaar de olie daarom koud en donker en gooi het geopende flesje na twee maanden weg.
  3. Als je pure tea tree olie te heftig vindt, dan kan je ook een paar druppels toevoegen aan producten die je al gebruikt zoals een facewash.

5 goede huidverzorging gewoonten om aan te leren (op elke leeftijd)

Naast tea tree olie zijn er nog een heleboel andere oliën die veel kunnen betekenen voor je huid. Wat dacht je van rozenbottelolie of marula olie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️