Margje Hoogland
Margje Hoogland Verzorging 30 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Smeren maar! Dít is waar shea butter goed voor is

Steeds meer mensen stappen over op natuurlijke verzorgingsproducten. We vinden het al langer belangrijk dat wat we in ons lijf stoppen gezond is en dat geldt ook steeds vaker voor wat we op onze huid smeren. Onze huid is tenslotte ons grootste orgaan en dat willen we goed verzorgen. Een fijn natuurlijk product is shea butter, dat goed voor je is om verschillende redenen. 

Natuurlijke verzorgingsproducten zijn trouwens niet alleen beter voor onze huid, maar ook voor het milieu. Ze bevatten geen schadelijke stoffen en microdeeltjes die via het grondwater in de oceanen terecht komen. Daardoor dragen ze niet bij aan de plastic soep en hebben ze geen invloed op het koraal.

Lees ook: Bescherm jezelf tegen een doffe, droge en schilferige winterhuid

Wat is shea butter?

Shea butter komt van de noten van de vruchten van de sheaboom, ook wel bekend als de karité boom. Die bomen groeien alleen in delen van Afrika. Daar is de boter al jarenlang geliefd.

Het proces om shea butter te maken, is best een lange. Eerst wordt de schil van de noot gekraakt, gewassen en gedroogd. Daarna worden de noten geroosterd. Als dit gedaan is, worden ze fijn gemalen tot een donkere chocoladekleurige pasta.

Lees ook: Tea tree olie: wat het wel én niet kan betekenen voor je huid

Die pasta wordt een tijdlang met de hand gekneed en gezuiverd met schoon water. Daarna wordt het op een laag vuur verhit tot de boter komt boven drijven. Nadat deze is gedroogd, kan het worden gebruikt.

De boter wordt gebruikt voor verschillende cosmetica producten, maar je kunt het beter gewoon puur gebruiken. Als het wordt gebruikt in cosmetica kan het zijn dat er chemische stoffen aan toe zijn gevoegd. En dat wil je liever voorkomen. Kies ook altijd voor ongeraffineerde boter. Er worden dan geen chemicaliën of conserveringsmiddelen gebruikt

Waar is shea butter goed voor?

Maar waar is shea butter dan allemaal goed voor? Shea butter bevat een groot aantal vetzuren en een hoog percentage verzorgende bestanddelen. Veel meer dan andere natuurlijke oliën. Daardoor is sheaboter heel een verzorgend en verzachtend. Shea butter houdt ook vocht in je huid vast. Dat werkt hydraterend en is heel fijn voor als je een droge huid hebt – of droog haar.

Shea butter werkt ontstekingsremmend en het helpt de huidbarrière te herstellen. Super fijn als je last hebt van en rode of geïrriteerde huid of bij eczeem. Je kunt zelfs heel gemakkelijk zelf een eczeem crème maken. Dit doe je met biologische shea butter, biologische kokosolie en een paar druppels amandelolie.

https://www.instagram.com/p/CZHHBXwjnJw/

Ook bevat sheaboter vitamine A en E, dat maakt het tot een natuurlijk antioxidant. Heel fijn dus om je huid ermee in te smeren als je een beetje te lang in de zon bent geweest.

Lees ook: De 10 schoonste cosmetica-producten van het moment

Heb je heel droge lippen? Smeer je lippen voor het slapen gaan in met een beetje sheaboter. Je lippen voelen al snel weer een stuk minder droog.

Tip: neem een potje shea butter mee in je handbagage als je gaat vliegen. Zelf kocht ik een potje tijdens een reis in Gambia. Op de terugvlucht voelde mijn huid zo droog dat ik het potje erbij pakte. M’n huid zoog de boter op en de rest van de reis voelde ik me een stuk beter.

Kies alleen voor een eerlijk product

De vraag naar shea butter wordt steeds hoger en dat heeft natuurlijk invloed op de productie. Om ervoor te zorgen dat de natuur én de mensen in deze industrie – voornamelijk vrouwen – worden beschermd en ondersteund, is er sinds 2011 een Global Shea Alliantie.

Onder andere The Body Shop is hierbij aangesloten. Zij werken ook samen met de Tungteiya Women’s Shea Butter Association in Ghana. Dus met hun shea butter zit je zeker weten goed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️