Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 30 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom huilen af en toe hartstikke gezond is

Tranen worden vaak gezien als teken van zwakte. Onterecht natuurlijk, want in feite is het een heel normale menselijke reactie. Sterker nog: af en toe eens goed huilen is juist hartstikke gezond.

Huilen heeft zelfs meerdere gezondheidsvoordelen.

De voordelen van huilen

Dit is waarom af en toe je tranen laten gaan een ontzéttend goed idee is.

Het werkt pijnverlagend

Huilen gedurende een langere periode zorgt ervoor dat er endorfines vrijkomen in je hersenen. Juist ja: dat zijn die geluksstofjes die ook massaal vrijkomen wanneer je sport, en gek genoeg komen die tijdens een potje janken dus ook vrij. Het resultaat is dat je je rustig en ontspannen voelt, wat pijngevoelens afneemt.

Waarom onaardige mensen juist extra liefde en aandacht verdienen

Huilen verbetert je humeur

Naast het verlichten van pijn, kan huilen – en met name snikken – je zelfs opbeuren. Als je snikt, adem je namelijk snel koele lucht in. Het inademen van koelere lucht kan helpen om de temperatuur van je hersenen te reguleren en lichtjes te dalen, wat een aangenaam gevoel oplevert.

Je ontlokt steun

Snikken heeft bovendien ook een communicatieve functie. Door je tranen te tonen, laat je aan je omgeving weten dat je steun nodig hebt. Vaak brengt het je op die manier ook dichter bij anderen. Huilen bij mensen waarmee je in feite niet heel intiem bent, zoals een collega of je baas, werkt vaak verbindend.

Waarom mensen die huilen eigenlijk heel sterk zijn

Huilen herstelt je emotionele balans

Huilen treedt niet alleen op wanneer mensen verdrietig zijn, maar ook wanneer ze extreem blij, bang of gestresst zijn. Wetenschappers geloven daardoor dat het je emotionele balans herstelt na het ervaren van hevige emoties.

Het geeft je lichaam een natuurlijke detox

Emotionele tranen bevatten stresshormonen en andere gifstoffen. Door eens flink je tranen de vrije loop te laten, spoel je dit soort hormonen je lijf uit: zie het als een natuurlijke emotionele detox.

Waarom mannen ook mogen huilen

Je slaapt er beter door

Bij een kleinschalige studie met baby’s is vastgesteld dat ze beter slapen nadat ze gehuild hebben. Waarschijnlijk heeft dat te maken met bovengenoemde relaxende effecten van de tranen. En daar heeft je lichaam natuurlijk alle baat bij.

Raak die bodem van de put dus maar even flink en gooi het er allemaal maar eens even goed uit. Want als we ons werk dan goed gedaan hebben – en dus dat emmertje of die 10 zakdoeken vol goed gevuld hebben – zal er op een bepaald moment in alle ellende ruimte zijn voor nieuwe dingen en zullen we inzien dat een potje huilen ons écht beter kan laten voelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️