Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 15 feb 2017

Baby’s zijn al fan van superhelden, volgens deze studie

Superhelden hebben één grote fanbase: kinderen. Vraag je een vierjarige hoe hij verkleed naar school wil dan is het antwoord steevast als spiderman of superman. Niets nieuws in principe. Wél nieuw is een onderzoek naar de leeftijd waarop deze voorkeur voor superhelden ontstaat. Wat blijkt? We zijn er al vroeg bij. Het lijkt erop dat kinderen fan zijn van superhelden omdat ze het gedrag wat hierbij hoort hebben gezien, bijvoorbeeld bij ouders, andere kinderen of in cartoons. Maar dit is misschien toch niet het geval. Een nieuwe studie suggereert dat nobele credo’s wellicht al van jongs af aan in ons systeem zitten.

Uit het onderzoek – welke is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Human Behaviour – blijkt dat niet alleen peuters of kleuters, maar zelfs baby’s al een voorkeur hebben voor superhelden. Sterker nog: ze uiten zelfs eerder hun voorkeur voor superhelden dan dat ze het woord ‘mama’ kunnen uitspreken. Baby’s van zes maanden begrijpen volgens de onderzoekers al de complexe interacties tussen een pestkop, een slachtoffer en een beschermer (ook wel de superheld).

Je wilt wél seks, niet aan de pil, maar geen baby’s. Hoe doe je dat?

Het onderzoek

In totaal keken 132 baby’s in verschillende groepen naar een verscheidenheid van cartoons. De onderzoekers maakten gebruik van cartoons met eenvoudige vormen: twee circkels (de aanvaller en het slachtoffer) en een vierkant (de omstander). In één clip ramt de aanvaller herhaaldelijk het slachtoffer in de cirkel, terwijl de omstander (het vierkantje dus) vanaf een afstand toekijkt. Aan het einde komt het vierkant tussenbeide en deinst de aanvaller terug. In een andere clip handelen de aanvaller en het slachtoffer hetzelfde, maar raakt de omstander op het plein niet betrokken.

Wordt stress met de paplepel (lees: via moedermelk) ingegoten?

De onderzoekers hielden in de gaten voor wie de baby’s een voorkeur hadden. De uitkomst? De voorkeur van zowel de zes maanden oude baby’s als de tien maanden ouden baby’s ging duidelijk uit naar de dappere beschermer.

Begrip voor intentie

In follow-up experimenten was het duidelijk dat het de kleintjes van zes maanden ontbrak aan cognitieve middelen om intenties te begrijpen – iets wat de tien maanden oude baby’s wel leken te begrijpen. Dit betekent dat de jongere baby’s leken te begrijpen dat de beschermer het slachtoffer probeerde te helpen, maar dat ze niet het verschil begrepen tussen een opzettelijke daad van heldenmoed en een toevallige hulpactie.

Ach, ze zijn ook nog zo klein.

Zo voed je je kinderen op met intuitive eating

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Baby’s zijn al fan van superhelden, volgens deze studie
Sluiten