Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 23 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom onaardige mensen juist extra liefde en aandacht verdienen

Een complimentje, een onverwacht kaartje aan je opa of het helpen met het plakken van een band: een simpele act of kindness kan ver gaan. Misschien geeft de ontvanger van jouw goede daad het wel door aan iemand anders. Hetzelfde kan gelden voor mensen die niet zo aardig waren tegen jou. Al wil je zo’n act of kindness voor hen misschien helemaal niet doen.

Heb je dat ook weleens: zo iemand die niet op- of omkijkt als je de deur voor hem of haar openhoudt? Er is een goede reden om het de volgende keer toch maar weer te doen.

Een goede daad

Dat een goede daad en vriendelijkheid een grote impact hebben, bewijst de Britse Jaime Thurston wel. De schrijfster uit Berkshire richt zich met haar liefdadigheidsinstelling, 52 lives, op een familie of persoon per week die hulp nodig heeft.

Het idee ontstond met een post op een website, een oproep van iemand die een vloerkleed nodig had toen Thurston voor tweedehands meubels aan het shoppen was. Het waren de dikgedrukte letters en uitroeptekens die Thurston’s aandacht trokken.

6 x een random acts of kindness nu we ze het meest nodig hebben

Dit was Thurston’s eerste goede daad. Ze bracht het vloerkleed naar een vrouw die aan huiselijk geweld was ontsnapt. De impact die zelfs iets gewoons als een vloerkleed alleen al had, werd wel duidelijk toen de vrouw in huilen uitbarstte door het gebaar.

Charity

Kindness is besmettelijk. Wist je dat een enkele goede daad voor één persoon, misschien wel 125 mensen kan raken? Het was na haar act of kindness met het kleed, dat Thurston wist dat ze dit wilde blijven doen.

De volgende dag was 52 lives al geboren, een Facebook-pagina met als doel om één iemand per week te helpen. Aan haar vrienden en familie vroeg Thurston of zij iemand kenden die hulp nodig had.

Kleine moeite, groot gebaar (stuur eens wat vaker een kaartje naar je oma)

Inmiddels is 52 lives uitgegroeid tot volwaardige charity, na de boost die de Facebook-pagina had gekregen door Thurston’s verschijning in de tv serie Surprise Surprise van Holly Willoughby. Thurston heeft nu al meer dan 70.000 volgers op Facebook.

52 lives is verantwoordelijk voor de acts of kindness voor 300 mensen, of dat nou kaartjes, berichten, donaties of cadeaus van een verlanglijst zijn. Dat inspireert ons om zelf ook iets moois voor iemand te doen.

Ripple effect

Nou vraag je je misschien af: wat heeft de charity te maken met goede daden en vriendelijkheid voor mensen die niet eerst aardig tegen jou waren? Dit is helaas ook iets waar Thurston mee worstelt.

Waarom je vaker iets voor een ander moet doen zonder er iets voor terug te verwachten (en hoe je dit dan aanpakt)

Hoe pakt zij dit dan aan? Wat Thurston geleerd heeft sinds het begin van 52 lives, is om meer empathisch te zijn en te proberen mensen niet te veroordelen. Mensen met een goed humeur zijn eerder vriendelijk, en zo werkt het ook voor mensen die niet lekker in hun vel zitten. De neiging om het af te reageren is sterk.

Wat jij daaraan kan doen, is om simpelweg sorry te zeggen als je merkt dat je onbeleefd was tegen iemand. Zoals gezegd, is kindness besmettelijk. Het is net als met kiezelsteentjes die je in het water gooit, waarvan je dan ziet dat de kringen groter worden. Het creëert een ripple effect. Je ziet de uitkomst van je goede daad misschien niet meteen, maar die is er wél!

Wat we kunnen leren van de Zweden over vriendelijkheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️