Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 17 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Deze ‘random acts of kindness’ kun je vandaag doen

Vandaag is het Random Acts of Kindness Day in de Verenigde Staten – een mooie gelegenheid voor ons om óók eens iets kleins te doen voor een ander. Waarschijnlijk houd je wel regelmatig de deur voor iemand open in de trein, maar wanneer is de laatste keer dat jij iemand op straat een complimentje gaf of geld gaf aan een dakloze? Dit zijn onze suggesties voor vandaag.

Lach naar mensen op straat

Het liefst de hele dag door, en ook alle andere dagen van het jaar. Vrolijkheid is besmettelijk! Misschien kan er zelfs een begroeting vanaf.

Laat iemand voor gaan in de supermarkt

Als we boodschappen doen hebben we vaak haast, haast, haast. Degene achter je zal dus hartstikke blij zijn als je hem of haar voor laat gaan – en voor jou is het stiekem ook heel goed om een keer wat minder gehaast te zijn.

Koop de daklozenkrant

En staat iemand de daklozenkrant te verkopen voor de supermarkt? Dan kun je meteen je volgende goede daad verrichten. Niet alleen vandaag, maar elke dag is het belangrijk om zwervers een hart onder de riem te steken. Natuurlijk kun je denken ‘dat ze er wel drugs van zullen kopen’, maar uiteindelijk moeten ze toch ook eten.

Laat weten dat je aan iemand denkt

Die vriendin die maandag een tentamen heeft, je moeder die laatst een beetje ziekjes was… Stuur ze een appje of (nog beter) een kaart om te laten weten dat je aan ze denkt. Niemand is alleen in deze wereld, en dat mogen ze weten ook.

Maak geld over naar een goed doel

Al is het maar vijf euro; je maakt de wereld er ongetwijfeld een klein stukje beter mee.

Koop bloemen voor de buschauffeur/postbode/caissiere

Hoeveel mensen doen dagelijks iets voor jou, terwijl jij niets terugdoet? Natuurlijk, ze krijgen er voor betaald, maar dat betekent niet dat je er niet ook dankbaar voor kunt zijn. Je kunt trouwens ook een bos rozen kopen en die uitdelen op straat.

Dit vind je vast ook leuk: Waarom een compliment meer motiveert dan een cash bonus

Geef iemand een complimentje

Complimenten zijn by far de gemakkelijkste manier om iemand een goede dag te bezorgen. Of je nou iets positiefs zegt over het werk van een collega of een vreemde op straat aanspreekt over zijn of haar leuke outfit: veel moeite kost het niet, maar je maakt mensen er heel blij mee.

Laat memoblaadjes achter

Vind je complimenten geven een beetje ongemakkelijk? Schrijf een stapel memo’s (met bijvoorbeeld ‘Lachen maakt je mooi’, ‘Je bent goed zoals je bent’ of ‘Het komt allemaal goed’ erop – of iets originelers, natuurlijk) en plak die op lantaarnpalen, treinstoelen en andere openbare plekken.

Bel je grootouders

Oude mensen zijn de liefste mensen ter wereld, maar soms ook een beetje eenzaam. Ze stellen jouw liefde in ieder geval sowieso op prijs! Langsgaan bij je opa en/of oma is natuurlijk nog beter als je daar tijd voor hebt.

Bak een cake voor je partner of huisgenoten

Kun je stiekem zelf meegenieten, want random acts of kindness mogen ook best voor jouzelf zijn.

Ga eens langs bij de buren

Misschien zeg je je buren altijd wel vluchtig gedag als je ze tegenkomt, maak je zelfs af en toe een praatje. Maar weinig mensen hebben écht contact met hun buren. Zonde, want een goede buur is beter dan een verre vriend, toch?

Houd je irritaties voor je

Alle dingen in dit rijtje ‘vereisen’ dat je iets doet, maar je kunt ook eens een keer iets níet doen. Klagen, bijvoorbeeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze ‘random acts of kindness’ kun je vandaag doen
Sluiten