Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 22 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

De kracht van écht luisteren

Mensen die makkelijk kunnen praten (vaak over zichzelf) vind je genoeg, maar hoe vaak kom je mensen tegen die écht goed kunnen luisteren? Luisteren is namelijk een behoorlijke skill, waarover minder mensen beschikken dan je zou denken.

Toch is het een ontzettend krachtig wapen, waar je veel mee bereikt.

De kracht van écht luisteren

Ga bijvoorbeeld eens na. Wanneer je je ei kwijt wil en dit deelt met vrienden, hoe vaak gebeurt het dan niet dat je ongewenst advies krijgt? Vaak hebben mensen het gevoel dat ze moeten helpen en advies moeten geven, terwijl de ander in feite gewoon een luisterend oor wil.

Want als mensen de mogelijkheid krijgen om hun gevoelens te uiten in een sfeer waarin acceptatie, geduld, verdraagzaamheid en ondersteuning centraal staan, vinden ze vaak hun eigen oplossingen.

Zo leer je luisteren naar iemand waar je het niet mee eens bent

En dat is waar écht luisteren om draait: een omgeving creëren waarin iemand zich veilig genoeg voelt om dingen te delen. Zó veilig, dat mensen geneigd zijn om hun diepste kwetsbaarheden met je te delen.

Dat leidt niet alleen tot gevoelens van opluchting en verlichting bij de verteller, maar zorgt ook voor verbinding onderling. En laat dat laatste nou net zijn waar goede vriendschappen, maar eigenlijk elke relatie (ook met kennissen of collega’s) op gebouwd is: verbindende gesprekken.

Zo kun je jezelf trainen om écht te luisteren

Kortom: echt kunnen luisteren naar de ander is een waardevol iets. Maar hoe doe je dat?

Besteed aandacht aan details

Besteed ten eerste aandacht aan details. Let niet alleen op wat mensen zeggen, maar ook op hun lichaamstaal, op hoe ze zich gedragen en op de emoties die ze prijsgeven.

Oprechte nieuwsgierigheid

Probeer vervolgens om met oprechte nieuwsgierigheid te luisteren naar wat de persoon voor je te zeggen heeft. Probeer de wereld te aanschouwen door de ogen van de persoon die aan het vertellen is.

Vervang oordelen door empathie

Triggert wat de ander zegt een bepaald oordeel bij jou? Probeer jezelf daarvan bewust te worden en spreek dat oordeel niet meteen uit. Tracht in de plaats daarvan om de persoon te begrijpen en het te omarmen met empathie. Wanneer de ander het gevoel heeft niet beoordeeld te worden, zal hij of zij zich veilig voelen om meer dingen te delen.

Stel vragen

Tot slot: weet je even niet wat zeggen? Stel dan een vraag terug aan de ander, in plaats van advies of commentaar te verzinnen om toch maar iets te zeggen. Geen betere luisteraar dan iemand die vragen aan je stelt en ook oprecht geïnteresseerd is in het antwoord.

Test ‘t maar eens uit: je zal zien dat je jezelf gauw genoeg kunt trainen tot een professioneel luisterend oor.

Waarom je voor advies altijd naar je lichaam moet luisteren (en hoe je dat doet)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️