Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Betere wereld 22 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Good News: Noorwegen komt met een wet tegen het Photoshoppen van foto’s

Goed nieuws horen we natuurlijk maar al te graag. In een wereld met veel slecht nieuws, zoals de klimaatcrisis, kunnen we dat wel gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop wél goed. Vandaag in onze nieuwsrubriek vol leuke nieuwtjes: Noorwegen komt met een wet tegen het Photoshoppen van foto’s.

En dat vinden we een goede zet van Noorwegen, want in een wereld waar social media zo’n grote rol speelt, is het belangrijk dat we vooral échte beelden te zien blijven krijgen.

Geen bewerkte plaatjes, maar gewoon de realiteit. De invloed van al die bewerkte plaatjes is namelijk groot, blijkt uit verschillende onderzoeken.

Wet tegen Photoshoppen in Noorwegen

Met deze maatregel wil Noorwegen laten zien dat “kroppspress“, de lichaamsdruk die wij kennen als de Engelse term body pressure, bijdraagt aan een laag zelfbeeld bij voornamelijk jonge mensen.

https://www.bedrock.nl/instagram-notificaties-tips/

Een verklaring van het ministerie in Noorwegen luidt als volgt: “Jongeren worden blootgesteld aan een enorme druk om er goed uit te zien, onder meer door reclames en sociale media, en de afgebeelde modellen zijn vaak digitaal geretoucheerd. Dit legt jonge mensen een schoonheidsideaal op dat onmogelijk valt te verwezenlijken.”

Ook laat de Noorse minister Ropstad, de minister van kinderen en gezinszaken, weten dat hij het als zijn taak ziet om “kinderen en jongeren trots te doen zijn op hun eigen lichaam.” Deze wetswijziging is daarbij een zet in de goede richting.

Geen totaal verbod

Het Photoshoppen van foto’s is overigens niet volledig verboden. Afbeeldingen die gewijzigd zijn om het uiterlijk van een persoon te veranderen, moeten worden gelabeld. Dat betekent dat merken en influencers nog wel hun foto’s mogen aanpassen, maar dat dit altijd bij de foto vermeldt moet staan.

Ook is deze nieuwe regeling niet van toepassing op iedere social media-gebruiker, maar gaat deze nieuwe wet alleen voor adverteerders gelden.

Dat betekent dat adverteerders (en influencers die voor een post betaald krijgen) voortaan een waarschuwing bij bewerkte foto’s moeten zetten, maar dat jij, jouw tante of zusje dat bijvoorbeeld niet hoeven te doen.

Afkicken van Instagram gaat met ups en downs (en waarom jij dat ook wilt proberen)

Natuurlijk hadden wij dat liever anders gezien. Wij zien meer in een volledig verbod voor het aanpassen van álle foto’s, niet alleen van advertenties en gesponsorde posts. Dit is echter niet mogelijk, omdat dit privacyschending zou zijn, en inbreuk zou zijn op de vrijheid van meningsuiting.

Maar elke kleine stap telt, en we zijn dan ook trots op Noorwegen dat deze eerste stap is gezet. Wij hopen dat dit ervoor gaat zorgen dat minder mensen hun foto’s gaan bewerken, en dat we weer echte lijven gaan zien op social media. Zonder filter.

https://www.bedrock.nl/delen-social-media/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Positive.NewsTrouw

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️