Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 3 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Wat we kunnen leren van de Zweden over vriendelijkheid

Zweden komt op een heleboel vlakken dicht in de buurt van het ideale land. Onder andere op het vlak van gelijkheid en onderwijs kunnen we veel van het Scandinavische land leren, maar ook qua duurzaamheid doen ze het goed. In deze rubriek laten we je zien wát de Zweden dan precies zo goed doen. Dit keer leren we over vriendelijkheid. En tja, daar kunnen wij Nederland best nog wat van opsteken. 

Een middelvinger op steken in het verkeer, een vluchtige blik naar de cassière en de buurman straal voorbij lopen twee straten verderop. Wij Nederlanders zijn niet altijd het meest warmhartige volk.

Oké een beetje overdreven natuurlijk, misschien ben je hartstikke vriendelijk, maar waarschijnlijk zal een lesje vriendelijkheid van de Zweden niet misstaan.

Vriendelijkheid van de Zweden

Of het komt door de wilde natuur, de mindere mate van bevolkingsdichtheid, het water of het gewoon in de cultuur gebakken zit, dat weten we niet. Maar één ding is zeker: de Zweden staan bekend om hun hartelijkheid.

Als we in Nederland bij iemand op bezoek komen, zijn we geneigd om direct het huis te scannen. Hoe ziet het er uit? Is die tafel nieuw? Nee, oh, die vaas dan? Eerst stond er toch…? Allemaal aardig en geïnteresseerd bedoeld natuurlijk, maar écht vriendelijk is het eigenlijk niet.

Als nieuwsgierige aagjes zouden we best wat kunnen opsteken van hoe de Zweden een bezoekje aanpakken.

Ook lezen: Zweden heeft nu de meest ambitieuze klimaatwet ter wereld

Hur mar du?

In Zweden wordt een gesprek doorgaans begonnen met de vraag hur mar du? Dat betekent letterlijk: hoe gaat het met je? Een fijne binnenkomer en gespreksstarter, als je het ons vraagt. Het geeft het gevoel dat de ander oprecht geïnteresseerd is. De simpele vraag zorgt direct voor een gevoel van vertrouwen en interesse.

Daar voel je je een stuk minder opgejaagd of ongemakkelijk bij dan wanneer je direct bij binnenkomst van je visite moet verantwoorden waar die nieuwe vaas vandaan komt.

Het is niet zo gek dus dat Zweden in 2007 ook het hoogst scoorde op immigrant vriendelijkheid van de hele EU. Het land maakt zich overigens ook hard voor vrouwenonderdrukking en is homovriendelijk.

Doe ons maar een huisje in Zweden, en dan het liefst in zo’n droomhuisje in de natuur.

Meer leren van de Zweden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️