Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psychologie 21 sep 2021
Leestijd: 5 minuten

Waarom alles valt of staat met vriendelijkheid (een nuchtere benadering van spiritualiteit)

We leven zo gehaast, zijn druk druk druk, maar waar draait het nu echt om? Vriendelijkheid en zachtheid, naar je medemens maar ook naar jezelf toe. Want niemand wordt blij van een gestresste buurman, baas of mede-treinreiziger. Dus die persoon wil je ook niet zijn. Ben je op zoek naar geluk? Vriendelijkheid is een goede eerste stap.

Het is de misse van Stichting Kindness.org om mensen te inspireren om te kiezen voor vriendelijkheid. Ze zijn ervan overtuigd dit de sleutel is tot een betere wereld.

Vriendelijkheid in de grote stad

Het lijkt erop dat het belang van vriendelijkheid een stuk minder is geworden in onze huidige wereld, vooral in de grote steden. Daar is een antropologische reden voor. We zijn kouder naar andere mensen toe en we ervaren spanning wanneer we leven op plaatsen met een hoge bevolkingsdichtheid. Dit is een van de dingen die het moeilijker maakt om psychisch en emotioneel gezond te blijven als je in een grote stad woont.

Er zijn genoeg plaatsen op de wereld waar het vreemd is om je buren gedag te zeggen. Mensen zien het als zinloos, want iedereen is toch alleen maar met zichzelf bezig. Dit zijn plaatsen waar mensen geen waarde hechten aan vriendelijke gebaren van anderen.

Deze mensen zijn sneller geneigd om last te krijgen van angst en depressie of hebben moeite  om met een positieve instelling door het leven te gaan.

Altruïsme en samenwerking zijn belangrijk

Dit gebeurt zelfs in sommige gezinnen. Elkaar elke dag zien en te veel aan elkaar gewend raken, kan ervoor zorgen dat vriendelijke gebaren langzaamaan verdwijnen. Maar vriendelijke gebaren zijn geen luxe, ze maken deel uit van een manier van leven, die een stempel achterlaat op jouw relaties met andere mensen. Ze voeden positieve emoties en beschermen je tegen negatieve emoties.

Dit waarom we niet áltijd aardig willen zijn

De wetenschap heeft bewezen dat we allemaal op de wereld komen met een aangeboren vriendelijkheidsgen. Met andere woorden, we zijn een soort die anderen van onze soort nodig heeft om te kunnen overleven: onze biologische opmaak bewijst het. Daarom zijn altruïsme en samenwerking altijd al zulke belangrijke factoren geweest in de menselijke evolutie.

Wetenschappelijk bewezen

Het is goed om aardig te zijn voor anderen, want daar worden zowel de gever als de ontvanger gelukkiger van. Om dit te bewijzen heeft Kindness.org de opdracht gegeven aan de Universiteit van Oxford om vriendelijkheid wetenschappelijk te onderzoeken. Op hun website delen ze deze informatie, om te laten zien hoe we samen een vriendelijkere en gelukkigere wereld kunnen creëren.

Wie is gelukkiger: een introvert of extravert? Een psycholoog legt uit

Studies hebben aangetoond dat baby’s al vanaf 6 maanden (!) vriendelijk gedrag kunnen vertonen naar andere mensen. Ze kiezen tussen zichzelf afsluiten of zichzelf openstellen voor andere mensen. Maar vaak besluiten ze om te communiceren en vrijgevig te zijn. Ze zijn ook (nog) erg ontvankelijk voor de vriendelijke gebaren van anderen naar hen.

Vriendelijke gebaren

Het is dus eigenlijk heel normaal voor ons om vriendelijk te zijn. Onvriendelijkheid is slechts een gevolg van onze beschaving die ons naar extreem individualisme duwt. Het gaat volledig tegen onze interne wetten in om andere mensen als perfecte vreemdelingen te zien die niets met ons te maken hebben.

Vriendelijkheid zegt veel over je houding. Het toont dat je beschikt over zelfbeheersing, zelfvertrouwen, empathie en het vermogen waarde te zien in anderen en je bewust te zijn van je relatie als individu met de groep. Het belang van vriendelijkheid is dan ook erg groot als het gaat om relaties. Je zult het veel verder schoppen met mensen als je in staat bent vriendelijk te zijn dan als je je alleen maar apathisch en bot gedraagt.

Een betere wereld creëren

Dus laten we nu eens proberen om met kleine gebaren van puren en eenvoudige vriendelijkheid een kettingreactie te creëren. Want onze vriendelijkheid mondt uit in een volgend gebaar van vriendelijkheid tegen iemand anders. En daarmee kunnen we een imposant domino-effect veroorzaken, waarmee we de wereld werkelijk kunnen veranderen.

Het begint bij de kleine dingen in ons dagelijkse leven. Hieronder een lijstje met inspiratie: dingen die op het eerste oog misschien voor zich spreken, maar die een enorme impact kunnen hebben, wanneer ze van persoon op persoon worden doorgegeven.

  • Glimlach! Anderen (en jezelf) een glimlach schenken is zelfs goed voor de gezondheid.
  • Iemand die in moeilijkheden zit uit vrije wil helpen.
  • Een onverwacht compliment geven, gewoon omdat je dat graag doet.
  • Een oudere de trap op helpen of helpen bij het oversteken.
  • Iemand die minder valide is je zitplaats aanbieden in bus en trein.
  • Voor anderen de deur openhouden of de lift tegenhouden en ‘dank je wel’ zeggen als iemand datzelfde voor ons doet.
  • Het muntje in de winkelwagen laten zitten – als cadeautje voor de volgende klant.
  • Mensen met wie het niet zo goed gaat vragen ‘Hoe gaat het met je?’.
  • Anderen groeten, bedanken, een fijne dag wensen – en dat kan overal: ‘s ochtends bij de bakker of op je werk.
  • Werkelijk naar anderen luisteren, zonder hen te onderbreken, zonder te oordelen en zonder je te laten afleiden (bijvoorbeeld door je smartphone).
  • Iemand die verdwaald is de weg wijzen.
  • Een leuk berichtje voor iemand achterlaten – bijvoorbeeld op het bureau van je collega of in de handtas van een vriendin.
  • Daklozen iets te eten geven.
  • In de supermarkt iemand anders voor laten gaan, wanneer die maar weinig boodschappen heeft.
  • Een boek op een bankje of in de trein laten liggen.

Verspreid het vriendelijkheidsvirus! Het is de beste besmetting die je je medemens (en jezelf) kunt geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️