Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 31 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe vaker lachen je écht gelukkiger kan maken (aldus de wetenschap)

Wanneer iemand ons het advies geeft om ‘gewoon even te lachen’ als we ons verdrietig, moe of boos voelen, zouden we diegene het liefst een extra boze blik toewerpen. Op het eerste gezicht lijkt het het rotste advies dat je kunt krijgen. Maar volgens de wetenschap is meer lachen écht het antwoord en kun je er echt gelukkiger van worden.

Een glimlach – echt of nep – kan je humeur verbeteren, je stress verminderen en je immuunsysteem zelfs een boost geven. Daar willen we meer over weten.

Hoe lachen je gelukkiger kan maken

In een recent Australisch onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Experimental Psychology, ontdekten onderzoekers dat glimlachen – zelfs als het nep is – een positieve invloed kan hebben op je humeur. Dit komt omdat je bepaalde gezichtsspieren aanspant, waardoor je je hersenen als het ware in de maling neemt en ze ervan overtuigt dat je gelukkig bent.

We lachen heel wat af, maar niet omdat we iets grappig vinden

Het ondersteunt een kleinschalig onderzoek dat in 2009 is gedaan, waaruit bleek dat een kleine groep botox-gebruikers gelukkiger waren dan het gemiddelde omdat ze simpelweg niet konden fronsen.

Je lacht als je gelukkig bent, maar ironisch genoeg is het tegenovergestelde dus ook waar. Dat zit zo: wanneer je lacht en je brein denkt dat je gelukkig bent, worden hormonen als dopamine en serotonine vrijgelaten. Dat zorgt er vervolgens voor dat je je daadwerkelijk gelukkiger voelt.

Dopamine zorgt ervoor dat we ons blijer voelen”, legde neuroloog Dr. Isha Gupta al eerder uit aan NBC News. “Serotonine zorgt voor minder stress. Lage levels van serotonine en dopamine in ons lichaam worden juist geassocieerd met depressies.”

In andere woorden: onderschat de kracht van een (nep)glimlach niet. Er zijn namelijk genoeg andere studies die aantonen hoe krachtig lachen wel niet is. Onderzoekers van de Universiteit van Kansas toonden eerder al aan dat stress vermindert en de hartslag lager wordt als mensen lachen in gespannen situaties.

En daar blijft het niet bij. Zo wordt lachen niet alleen gelinkt aan gelukkig worden, maar ook aan een lagere bloeddruk én zelfs een langer leven. Een bijkomend voordeel is dat een glimlach – net als een gaap – aanstekelijk is. In dit geval is een ‘fake it until you make it‘ aanpak dan ook geen verkeerde keuze.

Het jongste kind is meestal de grappigste en de oudste heeft meer succes (een psycholoog legt uit)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️