Tessa Ham
Tessa Ham Werk 21 sep 2021
Leestijd: 5 minuten

Altijd tijd tekort? Deze time management cursus helpt je tijd overhouden

Vraag iemand hoe het gaat en je zal standaard het antwoord ‘druk!’ krijgen. Het lijkt bijna alsof er iets misgaat als je niét druk bent. En dat terwijl druk en productief zijn 2 hele verschillende dingen zijn. Het bedrijf TIJDWINST.com heeft als missie om een einde aan de druk-druk-druk cultuur te maken.

Want is het eigenlijk niet veel fijner om de rust te bewaren en ook nog eens meer tijd over te houden?

Training en boek

Dat doen eigenaar Björn Deusings en zijn collega’s door middel van eendaagse trainingen en het boek ‘Elke dag om 15:00 uur klaar’. Hoewel je je dagen kunt vullen met vergaderingen en oneindig veel mail, maakt het je niet productief en gelukkig. Zeker niet als je daardoor geen tijd overhebt voor de zaken die er écht toe doen.

Waarom we zijn verslaafd aan ‘druk’ zijn (en hoe we hier vanaf komen)

Meer productiviteit, minder stress en een betere privé-werk balans zijn maar een paar van de punten die de time management cursus je zou opleveren volgens de website. Bedrock nam daarom de proef op de som en volgde de eendaagse cursus.

Time management cursus

De eendaagse cursus is online te doen of op verschillende locaties door heel Nederland. Ik koos voor de locatie in Rotterdam en was achteraf blij dat ik voor een cursus op locatie had gekozen. We kijken immers al genoeg naar een scherm, zeker in deze tijd dat we veel thuiswerken.

Bovendien is het bij een online cursus veel verleidelijker om op de achtergrond bijvoorbeeld je mailbox open te laten. Door de cursus op locatie te doen en weer een dag in de schoolbanken te duiken, neem je wat mij betreft de afspraak om te werken aan je time management een stuk serieuzer.

Een simpele truc om je productiviteit een boost te geven

Wees overigens niet bang dat je de hele dag naar een soort hoorcollege over productiviteit zit te luisteren. De trainer zorgde voor een tweerichtingsgesprek, er was veel interactie met de maximaal 12 deelnemers. Zo was het niet alleen makkelijker om je aandacht erbij te houden, het was ook fijn om de verhalen van anderen te horen. Hoewel iedereen compleet andere banen had, liep iedereen toch wel tegen dezelfde struggles aan.

Praktische handvaten

Ik was ook fan van de opdrachten die je gedurende de dag moest doen. Er is namelijk een groot verschil voor mij tussen de kennis in huis hebben en er ook daadwerkelijk iets mee doen. Neem multitasken bijvoorbeeld. De kans is groot dat je inmiddels weet dat multitasken je slordiger en langzamer maakt. Maar pas als je een oefening doet waardoor je hiermee wordt geconfronteerd, valt het kwartje pas echt.

Wat doet multitasken met de hersenen en waarom is het zo slecht voor ons?

Ook bleef het in de time management cursus van TIJDWINST.com niet alleen bij kennis. Je krijgt ook praktische handvaten waarmee je echt aan de slag kunt. Binnen een dag leer je een systeem in te richten waarmee je meer overzicht creëert in je werkzaamheden, waarmee je de regie pakt over je werkdag, inbox zero bereikt en nooit meer iets vergeet te doen. Ik snap waarom TIJDWINST.com al 4 keer is uitgeroepen tot ‘Beste Opleider van Nederland’.

Tips uit de cursus

Een cursus is toch altijd een investering. (Tip: vraag aan je werkgever of je de cursus mag doen, die zal waarschijnlijk alleen maar blij zijn dat je productiever wil worden.) Nieuwsgierig naar wat voor tips je tijdens de training kunt verwachten? We delen er een aantal.

Zet je notificaties uit

Elke keer dat we een notificatie krijgen, worden we afgeleid. Ook als je besluit de mail of het appje niet te lezen en later te beantwoorden. Dat zorgt ervoor dat we eigenlijk veel langer over een taak doen dan we zouden hoeven. De oplossing: zet je notificaties uit en check bijvoorbeeld op vaste tijdstippen je mail.

Only Handle It Once (OHIO)

Over je mail gesproken: hoe vaak open jij een mailtje met de gedachte ‘die beantwoord ik later wel’. Om het vervolgens te vergeten? Only Handle It Once, is de tip van TIJDWINST.com. Wanneer je een mail opent kan je er meerdere dingen mee doen:

  • Weggooien (als je zeker weet dat je er niets meer mee moet doen)
  • Archiveren (dan kun je via de zoekfunctie de mail terugvinden)
  • Het meteen doen (als het minder dan 2 minuten kost)
  • Een taak van maken (als het minder dan 30 minuten kost)
  • Het in je agenda inplannen (als de taak langer dan 30 minuten duurt)

Ook zo’n slaaf van je mailbox? Zo neem je zelf weer controle over je werkdag

Zo weet je zeker dat je alles hebt behandeld en niets over het hoofd hebt gezien.

Plan onvoorziene taken

Voor de meeste mensen geldt dat ze hun agenda veel te vol plannen en eindeloze to-do lijsten maken die niet realistisch zijn. Daardoor heb je altijd het gevoel dat je tijd te kort komt. Het is goed om aan het begin van de dag te kijken wat je allemaal gaat doen, maar zorg dat je tijd overhoudt voor onvoorziene taken.

Heb je geen idee hoeveel ruimte je over moet laten voor onvoorziene taken? Begin dan met de 60-40-regel, waarbij 60 procent van je agenda volgepland is en 40 procent leeg is voor onvoorziene taken. Of andersom, als jouw werk veel ad-hoc is. Van daaruit kijk je of deze percentages voldoende zijn, of dat je eraan moet schroeven.

Bepaal je eerstvolgende actie

We hebben allemaal wel van die projecten waar we maar niet aan toekomen. De kans is groot dat dit komt omdat we het hele project op onze to-do list hebben staan en niet de eerstvolgende actie. Dan is het logisch dat we om drie uur denken dat we er geen tijd meer voor hebben vandaag.

Hoe overwerken je letterlijk fataal kan worden

Bedenk een project dat je aankomende tijd wil oppakken en schrijf alle acties op die je daarvoor moet doen. Van het doen van research tot het inplannen van afspraken met collega’s. Op deze manier hak je jouw project op in kleine taken.

Benieuwd geworden naar de time management cursus? Kijk op de website voor meer informatie over de eendaagse cursus. Vervolgens kun je in de agenda zien wanneer de training bij jou in de buurt wordt gegeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️