Multitasken maakt je niet productiever: 5 manieren om te leren ‘singletasken’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F08%2Fsingle-tasken.jpg)
Terwijl je met een taak bezig bent, maak je ook een to-do list voor een nieuw project, lees je dat binnenkomende mailtje en zet je een nieuw kopje koffie. ‘Yes, I’m on fire vandaag’, denk je. We multitasken wat af met z’n allen. Het geeft ons het gevoel alsof we druk zijn en veel gedaan krijgen. We hebben slecht nieuws voor je: multitasken geeft alleen de illusie dat we productief zijn. In werkelijkheid zorgt multitasken er alleen maar voor dat we minder efficiënt zijn, en kunnen we beter singletasken.
Waarom is multitasken zo slecht en op welke manieren kan je singletasken?
Multitasken bestaat niet
Bij mulitasken is je stressniveau zo hoog dat fouten eerder gemaakt zijn. Dat kost je dus eigenlijk alleen maar méér tijd. Je doet bovendien veel langer over een taak als je tegelijkertijd ook andere taken van je to-do list probeert af te vinken. Dat komt omdat onze hersenen simpelweg niet zo bedraad zijn. Je kunt je niet concentreren op meer dan één taak.
De American Psychological Association maakte een rekensommetje en schatte dat al dit ‘multitasken’ in combinatie met de afleidingen die technologie veroorzaken, zo’n 40 procent inneemt van de tijd dat iemand productief is.
sLees ook: Vergeet multitasken. Waarom het beter is om één ding tegelijk te doen
De officiële term voor multitasken is ‘task switchting‘. Dat is natuurlijk ook wat je in feite doet: het constant schakelen tussen taken. Timothy Ferris schreef het boek ‘Een werkweek van 4 uur’ en is een expert als het gaat om efficiënt je tijd indelen. “Voor elke taak moet je je voorbereiden, hoe lang of hoe kort dat ook is. Er is een psychologische omschakeling nodig, die wel 45 minuten kan duren”, legt hij uit.
Leren singletasken in plaats van multitasken
Multitasken zorgt er dus voor dat we langer over ons werk doen, meer fouten maken en ons de hele dag chaotisch en gehaast voelen. De oplossing is om te singletasken, door prioriteiten te stellen, afleidingen te beperken en je volledig op één taak te focussen (en hopelijk in een flow te komen). Maar ja, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Op Mind Body Green vonden we 5 manieren die je kunnen helpen om te leren singletasken.
1. Mindfulness
“Mindfulness is een beoefening ontstaan vanuit het boeddhisme, waarbij de aandacht opzettelijk in het nu gehouden wordt”, legt John Kabat-Zinn, grondlegger van het Mindfulness Based Stress Reduction Program en min of meer de uitvinder van de moderne mindfulness uit. Oftewel: met mindfulness focus je op één ding tegelijkertijd en ben je aanwezig in het moment. Dit is zo’n beetje het tegenovergestelde van het chaotische multitasken en zou zomaar de oplossing kunnen zijn.
Om mindfull te zijn hoef je gelukkig echt niet perse af te reizen naar India om te mediteren op een berg met boeddhisten. Het is bewezen dat mediteren stressgevoelens vermindert, je concentratie vergroot en het geheugen verbetert. Maar als je dat nog iets te zweverig is, kun je mindfulness ook beoefenen met yoga, tai chi, een dagboek of simpelweg ademhalingsoefeningen.
Lees ook: Een mindfulness guide voor dummies
2. Maak een master list
Een master list is de ultieme to-do list, waar je álles opschrijft. Van de taken die je nog voor werk moet doen, tot de klusjes die de hele tijd in je hoofd blijven zweven, omdat je ze niet mag vergeten. Pas als je alles op een rijtje hebt wat je nog moet doen, kan je prioriteiten stellen. Je zal zien dat al je taken op papier zetten al je stressniveau kan verminderen.
3. Stel prioriteiten
Het is vast niet de eerste keer dat je leest of hoort dat je prioriteiten moet stellen. Maar hoe doe je dat in hemelsnaam? Zeker als alles op je to-do list belangrijk voelt, is het lastig om te bepalen wat het eerst moet gebeuren. De Eisenhower matrix is een tool die je hierbij kunt helpen.
Deze tool maakt onderscheid tussen belangrijke en urgente zaken. Urgente zaken zijn taken die een bepaalde deadline hebben en die eigenlijk niet kunnen wachten. Belangrijke taken zijn bij elk bedrijf en elk beroep anders. Of iets belangrijk is, kun je vaststellen als je jouw doelen hebt bepaald. Belangrijke taken helpen je jouw doel te bereiken.
4. Houd tijdsblokken aan waarin je je focust op één taak
Zet je telefoon op stil, sluit je mailprogramma af (check je mail op vaste tijdstippen op de dag), doe de deur dicht en zet een koptelefoon op. Nu is het zaak om je te focussen op één taak en probeer dat zo makkelijk mogelijk voor jezelf te maken. Je zal zien dat je op deze manier sneller met een taak klaar bent, en dat het eigenlijk veel lekkerder werken is.
Tip: de productiviteitsmethodes time blocking en time batching kunnen je hierbij helpen.
Lees ook: Zo kom je in de ‘flow’ (én waarom dat zo lekker is)
5. Ga de natuur in
Onthoud: productief zijn betekent niet zo hard mogelijk werken, maar zo efficiënt mogelijk. Dat betekent ook genoeg pauzes nemen. Nog efficiënter is het als je in deze pauzes de natuur opzoekt. Dat is de ideale manier om je te helpen ontspannen. Wedden dat je ook sneller op creatieve oplossingen komt?
Er stapelt zich steeds meer wetenschappelijk onderzoek op, dat laat zien dat tijd buiten in de natuur doorbrengen goed is voor onze gezondheid en ons welzijn. Toch spenderen we veel van onze tijd binnen vier muren. Zonde!
Lees ook: Je kan elk moment van de dag productief zijn en andere mythes over productiviteit ontkracht