Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 21 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit is dé perfecte manier van self-care (en hij werkt echt!)

Ben jij toe aan een dagje pamperen? Je wilt niet wéten wat voor pareltje ik nu heb gevonden. Deze badolie bevat niet alleen stoffen die je mind helpen ontspannen, maar óók heel kleine stukjes kristal die je helpen bij het ultieme gevoel van balans in je lichaam. Elke self-careroutine heeft dit product nodig! En het heet…

Nope, sorry. Als je hoopte dat ik écht met een one size fits all-oplossing zou komen, dan heb ik slecht nieuws voor je. Self-care is geen hokje op je to do-list dat je in een halfuurtje kunt afvinken, om daarna verder te gaan met je leven.

Self-care verschilt niet alleen per persoon, maar heeft vooral heel erg weinig te maken met badolies. En bodylotions. En maskertjes. (Tuurlijk, voor je lichaam zorgen is ook belangrijk, maar noem het dan ook gewoon bij de naam: skin-care.)

Simpele self-care oefeningen waar je vandaag nog mee kunt beginnen

Self-care als commercieel product

Als dit je vreemd in de oren klinkt, heb je grote kans dat jij hét perfecte slachtoffer bent van een heleboel commerciële bedrijven. Want die weten: self-care is hip. Dus als wij de term gebruiken in onze reclames, zijn wíj ook hip. A.k.a.: dan verdienen we een heleboel geld aan al die mensen die goed voor zichzelf willen zorgen.

Maar wat nou als je niet zomaar aanneemt wat self-care volgens anderen is, maar je het zelf vormgeeft? Wat als je een boek leest omdat je er blij van wordt, niet omdat het je meer woke maakt? Wat als je geen zin hebt in yoga om te ontspannen, maar gewoon een rondje gaat fietsen? Kortom: wat als je doet waar jíj behoefte aan hebt?

Self-care doe je voor jezelf, niet voor anderen. Dus laat die ook niet de regels bepalen.

Good morning! Met deze 6 self-care routines begin jij je dag stressvrij

Self-care is geen moment

Ik zou zelfs zo ver willen gaan om te zeggen dat je self-care kunt implementeren in je hele leven, zonder alleen af en toe ‘self-caredagen’ in te plannen. Natuurlijk is het belangrijk om dagen te hebben waarop je alleen doet wat je zelf wilt, maar laten we niet vergeten wat self-care eigenlijk betekent: voor jezelf zorgen. 

Dus ja, die gezonde maaltijd die je gisteravond maakte is self-care. Het afzeggen van die ene afspraak omdat je er geen energie voor had, is self-care. Misschien geen hippe Instagram-waardige self-care, maar zeer zeker onmisbaar.

Doen waar jij behoefte aan hebt en wat goed is voor jou, betekent ook dat self-care voor iedereen anders is. Soms is self-care jezelf een schop onder de kont geven en een rondje gaan hardlopen, terwijl het op andere dagen gelijkstaat aan de hele dag niksdoen. Soms is het een patatje waar je enorm blij van wordt, soms is het juist die patat vervangen door iets met meer voedingsstoffen. Voor sommige mensen is self-care lekker lang uitslapen, terwijl het voor andere eerder een wekker om 7 uur is.

En ja, natuurlijk mag je in bad gaan en jezelf insmeren met bodylotion als je daar zin in hebt en je je er goed door voelt. Maar als je daarna het hokje afvinkt en verder gaat leven naar de normen van de maatschappij, doe je jezelf tekort – en ik gun je meer dan dat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️