Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 6 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Hoe kan je het beste je gezicht wassen voor een stralende huid? De basics uitgelegd

Nu het steeds kouder wordt (de winter komt er echt aan!), zal je misschien ook aan jouw huid veranderingen merken. In de winter krijgen we eerder te maken met een droge huid en gesprongen lippen. Hoe kan je het beste jouw gezicht wassen, zodat je daar zo min mogelijk last van hebt?

Als je last hebt van droge winterlippen, dan verwijzen we je graag door naar dit artikel: Voorkom en genees droge lippen met deze natuurlijke producten. Voor alles rondom een droge huid en het schoonmaken van je gezicht, ben je bij dit artikel aan het juiste adres.

Alles wat je wilt weten over je gezicht wassen

Om je goede handvatten te geven over het wassen van je gezicht, hebben we hieronder een aantal FAQ’s voor je verzameld. Over een paar minuten weet je precies wanneer, hoe en hoe vaak je jouw gezicht zou moeten wassen.

Hoe vaak moet je jouw gezicht wassen?

Idealiter zou je moeten gaan voor twee keer per dag, ‘s morgens als je wakker wordt en ‘s avonds voordat je gaat slapen. Dat we ons gezicht ‘s avonds schoon moeten maken, dat snappen we wel. Maar waarom ook ‘s morgens?

Het schoonmaken van je gezicht in de ochtend is eigenlijk net zo belangrijk, omdat je ‘s nachts de hele tijd op je kussen ligt. Jouw kussen is een plek waar huidschilfers, oliën en stofjes verzamelen. Niet echt lekker als je je realiseert dat je daar zeven uur lang met je gezicht op ligt.

Dr. Zeichner, directeur van het Cosmetic and Clinical Research Centre in New York, legt in dit artikel op Self uit dat je wel je gezicht zou moeten wassen na een workout. Na het sporten zit er namelijk zweet op jouw huid, en dat wil je eraf halen om de kans op puistjes te minimaliseren.

Hoe vaker je gezicht wassen, hoe beter?

Het is niet beter om vaker dan twee keer je gezicht te wassen. De huid van je gezicht is heel gevoelig voor uitdroging, wat kan komen door het te vaak wassen van je gezicht. Meer dan twee keer is dus echt niet nodig (met de uitzondering als je die dag gesport hebt).

Kan iedereen elke cleanser gebruiken?

Als jij geen gevoelige huid hebt, dan kan je in principe elke cleanser gebruiken. Hartstikke makkelijk!

Mensen die wel een gevoelige huid hebben, zullen iets meer moeite moeten doen met het vinden van de juiste schoonmaakproducten voor het gezicht. Sommige cleansers kunnen namelijk zorgen voor een droge huid die gevoelig is voor rode vlekken of ontstekingen.

Ga dus op zoek naar een cleanser voor jouw huidtype. Over het algemeen zijn er drie verschillende huidtypes: een droge huid, een vette huid en een normale huid. Het kan ook voorkomen dat jouw gezicht een combinatie van deze huidtypes heeft (bijvoorbeeld een normale huid met vette T-zone).

Heb je geen idee waar je op moet letten en waar je moet beginnen? Laat jouw huid dan eens checken bij een schoonheidsspecialist of dermatoloog.

Bescherm jezelf tegen een doffe, droge en schilferige winterhuid

Wanneer kan ik make-up het beste weghalen?

Als je make-up gebruikt, dan weet je waarschijnlijk ook dat het niet verstandig is om in slaap te vallen met de restjes make-up op je gezicht. Voordat je gaat slapen, is het gebruiken van een goede make-up remover dus een must. Doe dit voordat je jouw gezicht schoonmaakt – het zou de eerste stap van je night routine moeten zijn.

Wat zit er eigenlijk in onze make-up?

Moet ik mijn gezicht wassen na het gebruik van een masker?

Nee! Een van de fijne eigenschappen van een maskertje, is dat jouw huid profiteert van zacht makende oliën en ingrediënten. Het zou zonde zijn als je dat meteen weer weghaalt door je gezicht te wassen. Bij een peel-of masker haal je natuurlijk wel de overgebleven stukjes weg, maar echt schoonmaken hoeft niet meer.

Zelf een fijn masker voor je gezicht maken? Dit is een hydraterend en 100% natuurlijk gezichtsmasker van hennep en kokosolie. Of ga voor dit homemade gezichtsmasker van rijst. Allebei erg prettig!

Can’t touch this: zo zorg je ervoor dat je minder aan je gezicht zit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Self

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️