Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 16 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Moe en lusteloos? Dit zijn de bekendste symptomen van een vitamine D-tekort

Heftig: door luchtvervuiling maken we tegenwoordig minder vitamine D aan dan vroeger. En dat terwijl deze vitamine een essentiële rol speelt in het gezond houden van ons lichaam én onze mentale staat van zijn. Hoe spot je een vitamine D-tekort?

Van alle vitamines is vitamine D het lastigst om voldoende binnen te krijgen. Ze noemen deze vitamine niet voor niet de zonnevitamine. Je neemt vitamine D op door zonlicht – en daar hebben we in Nederland nogal eens een tekort aan.

We schreven al eerder over hoe onmisbaar deze vitamine voor je gezondheid is. Onder andere je hart, longen, spieren en hersenen kunnen niet zonder. En die winterdip? Die versla je dus ook door genoeg vitamine D binnen te krijgen.

Wat is genoeg vitamine D?

We vertelden je al eerder dat jouw lichaamsgewicht een grote rol speelt in de hoeveelheid vitamine D die jij nodig hebt. Er is geen one size fits all hoeveelheid, omdat het per persoon erg verschilt hoeveel je nodig hebt.

We kampen allemaal met een vitamine D-tekort (ook in de zomer)

Er is dan ook geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine bekend, maar op Zorgwijzer lezen we dat een inname tussen de 10 tot 20 microgram (µg) vitamine D3 per dag ‘voldoende’ is. Dit is gebaseerd op het tijdschrift van voedingswetenschappen (Journal of Nutritional Science) van de Cambridge Universiteit.

Symptomen vitamine D-tekort

De een komt dus eerder in aanraking met een vitamine D-tekort dan de ander. Maar welke symptomen horen bij een vitamine D-tekort? Volgens Healthline moet je de volgende symptomen in de gaten houden:

  • Vermoeidheid en/of lusteloosheid
  • Spierpijn
  • Kramp en/of spiertrillingen
  • Bloedend tandvlees en andere wondjes die niet meer willen helen
  • Pijn aan de gewrichten
  • Angstaanvallen
  • Haaruitval

Ook wordt een tekort aan vitamine D gelinkt aan astma, diabetes type 2, een hoge bloeddruk en bepaalde auto-immuunziekten, schreven we eerder. In deze studie is er zelfs een verband gevonden tussen een laag vitamine D-gehalte en de kans op psychoses.

Herken jij je in één of meerdere van de bovenstaande symptomen, en denk je dat je te maken hebt met een tekort aan vitamine D? Neem dan contact op met jouw huisarts. Een huisarts kan een test doen om te kijken of je echt te weinig vitamine D aanmaakt, of dat er iets anders aan de hand is.

Wil je meer vitamine D binnenkrijgen? In dit artikel delen we drie makkelijke manieren om meer van deze happy vitamin binnen te krijgen.

Bestaat er ook zoiets als te veel vitamines binnenkrijgen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️