Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 27 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Dít heeft een gigantische invloed op de hoeveelheid vitamine D die je nodig hebt

De herfst heeft zijn intrede officieel gedaan en dan komt ook de daarbij behorende winterdip weer om de hoek kijken. Het is dus noodzaak om dagelijks genoeg vitamine D binnen te krijgen. Maar “genoeg” vitamine D, hoeveel is dat? En is dat voor iedereen hetzelfde?

We hoeven je vast niet meer te vertellen hoe belangrijk het stofje vitamine D voor jouw lichaam én je gemoedstoestand is. Een tekort aan vitamine D wordt bijvoorbeeld vaak gelinkt aan een winterdip. Long story short, vitamine D is onmisbaar.

Het verband tussen vitamine D en je lichaamsgewicht

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Dat betekent dat het wordt geabsorbeerd, getransporteerd, gemetaboliseerd en opgeslagen op dezelfde manier als vetten. Wist je bijvoorbeeld al dat je deze vitamine daarom het beste kunt innemen met een bron van vet, zodat het goed wordt opgenomen in je lichaam?

Maar omdat vitamine D vetoplosbaar is, wordt het ook gedeeltelijk opgeslagen in je lichaamsvet, legt endocrinoloog Brittany Henderson uit op health platform mindbodygreen.

Hoe meer lichaamsvet een persoon heeft, hoe meer vitamine D ze dus opslaan in dat lichaamsvet, waardoor er minder vitamine D overblijft in de rest van het lichaam. Dit betekent dat mensen met meer lichaamsvet een hogere kans hebben om een tekort aan vitamine D in het lichaam te hebben.

Hoe je hormoonbalans invloed heeft op je gewicht

Sterker nog, onderzoek heeft aangetoond dat mensen met obesitas twee tot drie keer meer vitamine D nodig hebben dan mensen met een slanker postuur.

In 2020 had 50,0% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig tot ernstig overgewicht. Voor de helft van de Nederlanders is het dus een goede zaak om nog eens goed te bekijken of ze niet tegen een vitamine D tekort aanlopen.

Niet one size fits all

Hoeveel vitamine D je precies nodig hebt, is niet vastgesteld. Er is geen ADH, aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van deze vitamine bekend. Wel lezen we op Zorgwijzer dat een inname tussen de 10 tot 20 microgram (µg) vitamine D3 per dag ‘voldoende’ is. Dit is gebaseerd op het tijdschrift van voedingswetenschappen (Journal of Nutritional Science) van de Cambridge Universiteit.

De moraal van het verhaal: de hoeveelheid vitamine D die jouw lichaam nodig heeft is niet one size fits all. Sommige mensen krijgen eerder te maken met een tekort aan deze vitamine, omdat ze er gewoonweg meer van nodig hebben.

Hoe kom je aan genoeg vitamine D?

De afgelopen jaren hebben we onder andere geleerd dat je vitamine D tot je kunt nemen door dagelijks buiten in de zon te lopen, maar ook voeding kunt eten dat van nature vitamine D bevat. Op de website van het Voedingscentrum lezen we dat vette vis, zoals haring, zalm en makreel, de meeste vitamine D bevat. Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis.

Meer weten over het binnenkrijgen van voldoende vitamine D? De happy vitamine: 3 manieren om meer vitamine D binnen te krijgen.

Twijfel je of jij op dagelijkse basis genoeg vitamine D binnenkrijgt, en merk je dat je last hebt van bepaalde klachten die hiermee te maken kunnen hebben? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Wellicht kan je een bloedtest doen om te zien of je genoeg vitamines binnenkrijgt.

https://www.bedrock.nl/hoe-zorg-je-dat-je-geen-vitamine-tekort-hebt/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mindbodygreen

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️