Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Body 25 jun 2020

Interessant: mensen met obesitas reageren anders op zoetigheid

Wetenschappers van de Washington University School of Medicine hebben onderzoek gedaan naar het beloningssysteem in de hersenen van mensen met obesitas. Hieruit blijkt dat zij anders reageren op zoetigheid dan mensen met een gezond gewicht.

Aan het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Diabetes, deden 20 volwassenen met een gezond gewicht en 24 volwassenen met obesitas (mensen met een BMI van 30 of hoger) mee. De proefpersonen kregen een aantal drankjes met een verschillende hoeveelheid suiker voorgeschoteld en vervolgens werd hen gevraagd hoe lekker ze de drankjes vonden.

De onderzoekers maakten PET-scans om te kijken hoe de dopaminereceptoren (dopamine is het stofje dat ons goed laat voelen) in de hersenen reageerden.

Onderzoek naar zoetigheid en obestitas

Met behulp van deze scans werd er gekeken naar de relatie tussen de hoeveelheid dopaminereceptoren, de leeftijd en de voorkeur voor zoete dingen. Jongere mensen hebben namelijk vaak een grotere voorkeur voor zoetere dingen. Naarmate mensen ouder worden neemt de voorkeur voor zoetigheid af en hebben ze minder dopaminereceptoren in hun brein.

Ook lezen: Hoe dopamine je gelukkig maakt (en hoe je het stofje aanwakkert)

De scans lieten zien dat er bij mensen met een gezond gewicht inderdaad een relatie was tussen de hoeveelheid dopaminereceptoren, de leeftijd en de voorkeur voor zoete dingen.

Bij mensen met obesitas was er echter geen verband tussen de factoren aanwezig. Dit is mogelijk te verklaren doordat het brein bij mensen met obesitas anders reageert op zoetigheid. Het onderzoek laat zien dat extra lichaamsvet niet alleen onze stofwisseling beĂŻnvloedt, maar er ook voor kan zorgen dat het beloningssysteem in onze hersenen anders gaat werken.

Meer lezen?

Waarom consumeren we nog zoveel suiker? Dit is de macht van de suikerlobby. En wow: dit is wat suiker met je lichaam doet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plĂșs elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Interessant: mensen met obesitas reageren anders op zoetigheid
Sluiten