Rosa Bertram
Rosa Bertram Nieuws 16 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

In deze gids vind je alle vegan en vegetarische gerechten én restaurants

Bewust leven en vooral bewust eten wordt (gelukkig) langzaamaan steeds meer de standaard in plaats van de uitzondering. Dat betekent dat je bijna in ieder restaurant of café wel vegetarische of plantaardige opties zijn. Natuurlijk zijn er ook steeds meer restaurants die zich deels of volledig richten op heerlijk vega(n) gerechten. Maar waar vind je die in hemelsnaam?

Wie een online zoektocht doet naar vega(n) restaurant, struikelt over het aantal blogs met tips over over de beste vega(n) hotspots van het land. Maar echt overzichtelijk is het niet.

Daarnaast hoef je niet per se naar een 100 procent vega(n) restaurant te gaan om er toch heerlijk, eerlijk een duurzaam te kunnen eten. Bij veel restaurants die ook vlees, vis of dierlijke producten serveren, vind je óók de meest verrukkelijke vega(n) gerechten. Laat je daardoor dus zeker niet afschrikken.

Onderzoek: steeds minder vlees

De eeuwige zoektocht naar de beste hotspots voor vegetarisch of vegan food kan je bij deze stop zetten, want sinds kort is RestauPlant leven ingeblazen. Een overzichtelijke online restaurantgids voor vegetarische én vegan hotspots. Inclusief menukaarten en beschrijvingen van voorbeeldgerechten.

Volgens onderzoek noemt in Nederland maar liefst 42 procent zich flexitariër, 5 procent zich vegetariër en 2 procent zich veganist. Tijdens de lockdown is men – waarschijnlijk door het sluiten van de restaurants, een plek waar flexitariërs soms wél vlees aten – in 2020 minder vlees gaan eten ten opzichte van het jaar ervoor.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Wageningen, daalde de vleesconsumptie met 1,9 tot 75,9 (!) kilo per persoon.

De vraag naar vegetarische en plantaardige voeding wordt daarmee steeds groter. Dat is ook de reden dat multinationals  graag mee doen in de enorme groei van vleesvervangers.

Vegan en vegetarische restaurants

Gelukkig wordt de zoektocht daarom steeds makkelijker. Waar je voorheen via via over de beste vega(n) restaurants hoorde, of de standaard rijtjes uit de top 5-lijstjes kende, bestaat er nu éindelijk een online plek waarin je alle vegetarische en vegan gerechten samenkomen, zónder je daar een eindeloze zoektocht voor hoeft te doen.

Het doel van oprichter Katelijne Kolman is om het voor iedereen makkelijker te maken om te kiezen voor vega(n) eten buiten de deur. Met een (deels) vega(n) dieet bespaar je namelijk dierenlevens en draag je op de makkelijkste manier het meeste bij aan de terugdringen van klimaatverandering. Ook zijn er een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen als het aankomt op het skippen of mindere van vlees.

RestauPlant

Inmiddels staan er zo’n 200 Amsterdamse restaurants te vinden in de online gids en melden steeds meer restaurants zich aan. Wie nu denkt: ‘maar de menukaarten veranderen toch steeds?’, dat klopt. Daarom worden de vega(n) opties en de menukaarten goed up to date gehouden!

Extra pluspunt: bezoekers van de gids kunnen reviews geven op de gerechten en restaurants, zodat je een beter beeld kan krijgen van wat je kunt verwachten.

Hoewel de ambitie is de vega(n) opties van alle grote steden van land op de restaurantgids te krijgen, begint RestauPlant met Amsterdam, en werkt aan een uitbereiding naar Utrecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️