Bedrock's expert
Bedrock's expert Psyche 12 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Altijd gedroomd van een hond? Zo weet je of er klaar voor bent

Voor veel mensen is het heerlijk om hun leven te delen met een huisdier. Eén van de meest favoriete huisdieren van de mens is een hond. Ze worden niet voor niets man’s best friend genoemd. Wanneer we een hond aan willen schaffen hebben de meeste mensen wel meteen een voorkeur voor een bepaald ras. Sommige mensen vallen op schattige wollige honden, anderen op slanke ranke honden en weer anderen vallen bijvoorbeeld op brede koppen met hangwangen. Smaken verschillen en dus ook op wat voor type hond we vallen.

Hoe weet je of je klaar bent voor een hond? En voor wat voor hond ga je dan? Dat legt holistisch hondengedragstherapeut, Nadieh Cuijten, vandaag uit op BEDROCK.

Zó weet je of je klaar bent voor een hond

Wanneer je een hond uit wil zoeken is het echter belangrijker om te kijken naar het ras of de kruising en naar de behoefte van dit ras of deze kruising. Als jij op grote honden valt, maar je woont vijfhoog in een flat zonder lift, dan is dat een minder slim idee. Het traplopen met deze honden kan een groot probleem worden, en optillen doe je niet zo snel bij een hond van meer dan 50 kilo.

Of wanneer je een druk, bewogen leven hebt en een jachthond aan wil schaffen, die veel tijd vraagt om te bewegen en te speuren, dan kan dit ook problemen geven. Verschillende rassen hebben verschillende behoeftes. Kies daarom nooit een hond alleen op zijn uiterlijk. Bekijk je levensstijl en omgeving eens goed en kijk dan of een bepaald ras daar ook in past.

Ook lezen: Single en een hond: het kan op één van deze manieren

Commitment

Een hond kan toch snel een jaar of 12 worden. Het is een echt commitment. In al die jaren kan er veel gebeuren in je leven. Probeer alvast met een vooruitziende blik te kijken. Wil je ooit kinderen, heb je kinderen, hoe oud ben je nu zelf, wil je nog reizen, enzovoorts. Als je weet welk ras je wil, dan kun je bepalen of je voor adoptie gaat of een pup.

Honden die ter adoptie staan zijn niet meteen onhandelbare honden. Er kunnen heel veel redenen zijn waarom een hond een huisje zoekt. Ga je voor adoptie, zorg dan dat je een realistisch beeld krijgt over hoe de hond is en wat hij wel en niet kan. Of zorg dat je goed begeleid wordt door een professional.

Ook lezen: Interesting: hoe de mens een hond tot huisdier maakte (best gek toch?)

Ga je voor een puppy, dan is belangrijk dat je weet waar deze vandaan komt. Helaas zijn er veel nare mensen die geld verdienen over de rug van een hond. Waak ervoor dat je een hond neemt van broodfokker.

Met de komst van corona is er een heel grote vraag naar pups en daar maken broodfokkers misbruik van. Er gaat veel dierenleed achter schuil. Via deze site vind je bekende broodfokkers. Oppassen dus!

Honden kosten geld

Honden zijn fantastisch om in je leven te hebben, maar houd er rekening mee dat ze niet kunnen leven van de liefde. Honden kosten tijd en geld. Denk aan het aanschaffen van alle spullen, puppy coaching of adoptiebegeleiding, dierenarts bezoekjes, natuurlijke anti vlooien- en tekenmiddelen en gezonde voeding.

De kosten kunnen makkelijk €2500 – 3500 zijn in het eerste jaar inclusief de aanschafkosten van je hond. Als dat allemaal in kannen en kruiken zit en je hebt alles goed overwogen, dan kun je de keus maken om je hond aan te schaffen. Of je nu voor adoptie gaat of voor een pup, houd er rekening mee dat je tijd moet investeren in de opvoeding. Jullie moeten elkaar leren kennen en een band opbouwen.

Must read: Hoe een hond jou een burn-out kan besparen

Dagelijkse aandacht: fysiek en mentaal

Honden moeten elke dag naar buiten om te bewegen en elke dag hebben ze mentale uitdaging nodig. Je zult ongeveer tussen de anderhalf en twee uur buiten zijn en ongeveer een 15 minuten denk- of zoekspellen met je hond doen. Dit om te voldoen aan zijn behoeften.

Trainen

Ook trainen en opvoeden kost tijd, liefde en geduld. Neem altijd hulp bij het opvoeden van je hond van een modern geschoolde trainer of therapeut. Wat je erin stopt, krijg je er ook weer uit. Het is belangrijk dat je de taal van honden leert lezen en begrijpen. Zo kun je jouw hond goed door het leven navigeren.

Onderzoek: voor een goede slaap kan je beter naast een hond liggen dan een man

Je hond moet onder andere leren wandelen aan de lijn, omgaan met bezoek en alleen zijn. Werk je dus thuis op het moment, bereid je hond er met training op voor dat hij straks een paar uur alleen kan zijn. Wanneer je de juiste match hebt gevonden, je huiswerk goed hebt gedaan in wat honden nodig hebben, het geld hebt en de tijd, dan kan het genieten beginnen.

Niets is heerlijker dan een hond als maatje hebben. Samen op avontuur gaan en de wereld ontdekken. De band die jullie samen opbouwen kan van onvoorwaardelijke liefde zijn.

Dit artikel werd geschreven door gastredacteur holistisch hondengedragstherapeut, Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️