Interesting: hoe de mens een hond tot huisdier maakte (best gek toch?)
In Nederland heeft 17,8 procent van de huishoudens een hond. Honden zijn populair als huisdier, en dat is niet zo gek ook, want hoe heerlijk is het om na een lange dag thuis te komen en je kwispelende vriend op je te zien wachten? Maar honden zijn lang niet altijd de beste vriend van de mens geweest.
We weten waarschijnlijk allemaal wel dat honden afstammen van wolven. Maar op zo’n ruige wolf lijkt je hond nu helemaal niet meer. Hoe komt dat eigenlijk?
Domesticatie
We kunnen honden inmiddels niet meer wegdenken uit onze samenleving, maar zo was het niet altijd. Als je erover nadenkt is het misschien best gek, zo’n hond als huisdier. Hoe is dat zo gekomen?
https://www.bedrock.nl/huisdier-in-bed/
Domesticatie, is daarop het antwoord. Dit is het proces waarbij mensen de eigenschappen van dieren veranderen, zodat ze nuttiger worden voor de mens en makkelijker in onze buurt kunnen leven. Dat doen we door de gewenste eigenschappen van het dier te selecteren en de dieren met die eigenschappen met elkaar te kruisen.
Van wolf tot hond
De hond is het eerste gedomesticeerde dier en in de loop der tijd zijn onze kleine vrienden van schuwe en ruige wolven veranderd in tamme en aanhankelijke dieren. Wanneer deze verandering voor het eerst begon, kunnen we moeilijk precies zeggen. Dat is volgens genetici en archeologen tussen 10 duizenden jaren en 14.700 jaar geleden.
Interessanter, misschien, is waarom we dat deden. Duizenden jaren geleden ontstond er een soort verstandhouding tussen mensen en wolven. Wolven ontdekten dat het goed was om dichtbij rondtrekkende mensen, ook wel nomaden, te blijven. Zij aten ons eten als ze zelf maar weinig hadden en wij gebruikten wolven bijvoorbeeld voor jacht of bewaking.
https://www.bedrock.nl/zweden-honden-paradijs/
Daarna pasten we onze wolven eigenlijk heel langzaam aan aan onze wensen. We keken welke wolven eigenschappen hadden die voor de omgeving het meest gunstig waren en we lieten die dieren met elkaar paren. We gingen ze dus eigenlijk fokken.
Door dat steeds opnieuw te doen en de ‘hond‘ uit te kiezen met de beste eigenschappen, ontstond er langzaam het soort hond wat wij wensten.
Domesticatiesyndroom
Inmiddels lijkt de hond op de mens. Het lijkt bijvoorbeeld alsof ze sociaal gedrag van ons hebben overgenomen. Ook opvallend is dat de honden zoals wij die kennen helemaal niet meer lijken op hun wilde voorouders, niet qua hun tamme gedrag en niet qua uiterlijk.
Waarin verschillen honden qua uiterlijk dan van wolven? Dat zijn bijvoorbeeld witte vlekken in de vacht, hangende oren, kleinere tanden en een kleinere kop. Veel huisdieren delen dit soort ‘vriendelijke’ kenmerken. Die eigenschappen heten het ‘domesticatiesyndroom‘.
Interessant! Ben jij een hondenliefhebber en wil je meer weten? Kijk dan deze aflevering over domesticatie op NPO Start.