Tessa Ham
Tessa Ham Werk 12 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Jezelf blijven ontwikkelen in je werk? Een persoonlijk ontwikkelingsplan is het antwoord (+ voorbeeld!)

Je wil een persoonlijk ontwikkelingsplan (ook wel POP genoemd) gaan maken. Misschien omdat je werkgever dat van je gevraagd heeft, of omdat je er zelf voor hebt gekozen. Wat de reden ook mag zijn: nu zit je naar een blinkende cursor en verder leeg Word document te staren. Want wat moet er nou precies in komen? Om je uit de brand te helpen delen we in dit artikel een voorbeeld van een persoonlijk ontwikkelingsplan.

Dit is hoe zo’n plan eruit kan zien.

Hoe ziet een POP eruit?

Eerder legden we al uit wat een persoonlijk ontwikkelingsplan precies inhoudt en welke elementen er sowieso in terug moeten komen. Worstel je nog steeds een beetje met hoe zo’n POP er in de praktijk precies uitziet? No worries, in dit artikel delen we een voorbeeld, zodat je daarna meteen zelfverzekerd aan de slag kan gaan.

Mocht je de vorige artikelen (nog) niet gelezen hebben, willen we even een kanttekening maken. Hoe een persoonlijk ontwikkelingsplan er precies uitziet, verschilt per persoon, branche en organisatie. Als je in loondienst werkt en een POP in opdracht van je werkgever maakt, is het goed om samen met je leidinggevende te bespreken wat er precies van je wordt verwacht.

Je kunt met jouw eigen POP dus ook best afwijken van onderstaand voorbeeld (zeker je ontwikkeldoelen zouden natuurlijk sowieso anders moeten zijn). Hopelijk geeft het artikel je wel handvaten waarmee je uit de voeten kan. Good to know: je plan kan zo beknopt of uitgebreid zijn als jij of je werkgever nodig acht.

Voorbeeld persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Naam: Lisa Buurmans
Naam leidinggevende: Jacqueline Lubbers

1. Analyse

In dit onderdeel zoek ik het antwoord op: ‘Wat wil ik de komende jaren bereiken op het gebied van werk?

Wat zijn werkzaamheden en situaties waar ik goed in ben en/of die ik graag doe? Doe ik deze dingen in mijn huidige functie?

In eerdere functioneringsgesprekken is naar voren gekomen dat ik goed ben in time management en samenwerken. Ik werk ook graag met andere mensen. Ook vind ik het leuk om naast mijn dagelijkse werkzaamheden uit te zoomen en naar het grotere plaatje te kijken. Waar kunnen we verbeteren? Dit analyseren en aan de hand daarvan strategieën bedenken doe ik alleen nog af en toe in mijn functie.

Wat zijn werkzaamheden en situaties waar ik niet zo goed in ben?

Ik ben niet echt goed in taken delegeren en nee zeggen als iemand vraagt of ik een extra taak van hen kan overnemen.

Wat vind ik buiten werk leuk en kan ik goed?

In mijn vrije tijd vind ik het leuk om een hockeyteam te coachen van mijn vereniging.

In welke richting wil ik me verder ontwikkelen? Wat wil ik over vijf jaar bereikt hebben en wat zou ik daarvoor moeten leren?

Ik merk dat ik momenteel niet genoeg tijd heb om aan mijn persoonlijke ontwikkeling te werken. Door mijn dagelijkse werkzaamheden heb ik geen tijd om een cursus te volgen. Over vijf jaar zou ik graag doorgegroeid zijn binnen het bedrijf naar een leidinggevende functie. Hiervoor zou ik me moeten ontwikkelen op het gebied van feedback geven en een team aansturen.

2. Doelen

In dit onderdeel stel ik concrete doelen voor mezelf op aan de hand van de learnings uit de analyse. Hierin ben ik erachter gekomen dat ik graag wil doorgroeien in mijn werk. Om over vijf jaar een manager te kunnen worden, zal ik me nog wel moeten ontwikkelen op het gebied van delegeren, feedback geven en mensen aansturen. (In dit voorbeeld zijn we beknopt en stellen we maar één doel op. Zelf kun je er meer bedenken.) Ik zorg ervoor dat mijn doelen SMART (Specifiek, Meetbaar, Activerend, Realistisch en Tijdsgebonden) zijn.

Mijn doel: leren feedback geven

  • Op 6 juni 2021 wil ik een cursus ‘feedback geven’ hebben gedaan en deze met een voldoende of certificaat afgesloten hebben.

3. Stappenplan

In dit laatste onderdeel schrijf ik op welke stappen nodig zijn om deze doelen te bereiken.

Wat heb ik nodig om je doelen te bereiken?

Geld, als ik een betaalde cursus wil doen, en tijd.

Van wie heb ik daarbij hulp nodig?

Ik moet met mijn leidinggevende overleggen of er budget is om een training of cursus te volgen. Vervolgens zullen we samen moeten bespreken hoe ik hiervoor tijd kan vrijmaken bij mijn dagelijkse werkzaamheden.

Welke tools, opleidingen of trainingen heb ik hiervoor nodig?

Na grondige research ben ik tot het besluit gekomen dat de cursus ‘Feedback’ bij instantie X de beste cursus is op dit gebied. Collega’s van een andere afdeling hebben deze aangeraden en de cursus krijgt goede recensies.

Welke stappen moet ik hiervoor zetten?

Voorbeeld van Plan van Aanpak:

Voorbeeld Plan van Aanpak van persoonlijk ontwikkelingsplan

Als je jouw persoonlijk ontwikkelingsplan in opdracht van een werkgever maakt, dan is dit plan een schriftelijke afspraak tussen jou en je leidinggevende. Je kunt dan beiden je handtekening onder je POP zetten.

Hopelijk heeft dit voorbeeld van een persoonlijk ontwikkelingsplan je geholpen. Succes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️