Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Watch 20 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Vriendschap sluiten met een octopus? My Octopus Teacher laat zien dat het kan

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke regelmatig een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: My Octopus Teacher, over de bijzondere vriendschap tussen een mens en – je raadt het al – een octopus.

Mensen met huisdieren hoeven we vast niet meer vertellen dat de vriendschap die je van zo’n dier kunt krijgen onnoemelijk groot is. Toch is het wel heel bijzonder om je in te beelden dat je dit soort vriendschap ook van een octopus kunt krijgen. En toch: de Zuid-Afrikaanse filmmaker Craig Foster laat zien dat het kan.

My Octopus Teacher

My Octopos Teacher speelt zich af in het Zuid-Afrikaanse kelpwoud. Dit is wat men noemt een onderzeebos. In dit stuk water staan niet alleen prachtige onderwaterbomen, het is ook de thuis voor honderden soorten vissen in allerlei kleuren en vormen, schelpdieren en haaien.

https://www.bedrock.nl/plastic-afval-tegengaan/

Dat fantastische stukje natuur is eigenlijk al reden genoeg om naar My Octopus Teacher te kijken, maar wat de docu écht interessant maakt is de manier waarop de filmmaker zich integreert in het onderwaterleven. Op een gegeven moment beslist Foster om het onderwaterbos dagelijks te bezoeken. Die keuze heeft grotere gevolgen dan hij ooit had kunnen denken.

Knuffelen met een octopus

Al gauw is hij namelijk gefascineerd door een octopus die – op bijna onverklaarbare manier – toenadering en fysiek contact zoekt bij Foster. De band tussen de twee wordt door de docu heen steeds duidelijker en intenser. Op een gegeven moment zie je zelfs hoe de octopus de filmmaker achterna zwemt en komt knuffelen.

WOW: dit is het gevolg van klimaatverandering op het uitsterven van dieren en planten

Parallel aan deze prachtige beelden zie je hoe de filmmaker een psychologische transformatie doorloopt. De vriendschap met de octopus verandert namelijk niet alleen zijn beeld van de natuur, ook zijn eigen wereldbeeld verandert mee. Want hoe thuis zijn we eigenlijk écht op deze planeet? Hoe ver staat de natuur eigenlijk écht van ons af? En wat als je je als mens bij momenten méér thuis voelt in de oceaan, dan in een prestatiegerichte maatschappij?

Die combinatie tussen de prachtige natuurbeelden en de psychologische vraagstukken maken van My Octopus Teacher een unieke docu.

Bekijk hieronder de volledige trailer:

https://www.bedrock.nl/kiss-the-ground-netflix/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️