Julia van Buuren
Julia van Buuren Psyche 9 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo herken je verborgen narcisme bij vrouwen

Iemand die egoïstisch is en zich beter voelt dan anderen, wordt al snel een narcist genoemd. Vaak worden deze kenmerken gekoppeld aan mannen, maar narcisme komt ook voor onder vrouwen. Dit zie je vaak in de vorm verborgen narcisme.

Ondanks dat zowel mannen als vrouwen narcisme kunnen hebben, ontwikkelen mannen vaker een narcistische persoonlijkheidsstoornis in hun leven.

Verborgen narcisme een persoonlijkheidsstoornis

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben veel behoefte aan aandacht en bewondering van anderen. Ze vinden dat ze boven anderen staan, zijn egoïstisch, dominant en kunnen zich niet goed inleven in anderen. Ze vinden zichzelf het belangrijkste en houden daarbij geen rekening met anderen. Omgaan met kritiek of afwijzing is moeilijk voor hen en ze worden snel boos.

Dit is allemaal niet op het eerste oog te zien, veel narcisten zijn namelijk erg charmant en charismatisch. Ze laten een betere versie van zichzelf zien dan de werkelijkheid.

Dit gedrag komt voort uit onzekerheid en een gevoel van minderwaardigheid. Ondanks dat ze dit niet tonen zijn ze diep van binnen erg kwetsbaar. Vaak hebben ze moeite om deze kant te laten zien aan de buitenwereld, en is het aangaan van intieme relaties lastig.

Zo herken je een vrouwelijke narcist

Er zijn verschillende kenmerken die zowel mannelijke als vrouwelijke narcisten bezitten, zoals egoïstisch zijn, geen excuses willen aanbieden, veel aandacht willen en een gebrek aan empathie. Toch zijn er ook een aantal verborgen kenmerken die juist bij vrouwen veel naar voren komen.

Belang van sociale status

Vrouwen met narcisme zijn vaak materialistisch en houden zich bezig met verschillende statussymbolen zoals merkkleding of andere dure producten. Ze maken zich druk om hun reputatie en vinden social media enorm belangrijk. Veel vrouwen zijn dan ook verslaafd aan het krijgen van zoveel mogelijk volgers.

Manipulatief

Narcistische vrouwen zullen vaker op een manipulatieve manier of met passief-agressief gedrag anderen uitbuiten voor hun eigenbelang. Bijvoorbeeld door de slachtofferrol aan te nemen, te gaslighten of te roddelen. Mannen gebruiken daarentegen vaker geweld of intimidatie.

Extreem ijdel

Vrouwen houden zich meer bezig met hoe ze eruit zien en zijn ook gevoeliger voor kritiek op hun uiterlijk. Ze kleden zich vaak seksueel uitdagend en proberen door middel van hun (aantrekkelijke) uiterlijk anderen te manipuleren.

Emotioneel

Vrouwen zijn vaak emotioneler dan mannen. Narcisten hebben moeite met het reguleren van hun emoties en dit kan dan ook van het ene op het andere moment switchen. In het openbaar kan ze het naar haar zin hebben, maar achter gesloten deuren barst de bom.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Minder vrouwen dan mannen worden gediagnosticeerd met narcisme. Ook tonen vrouwen vaak andere kenmerken dan mannen, waardoor narcisme onder vrouwen minder bekend is.

Volgens verschillende studies zijn vrouwen vaker verborgen narcisten, zij komen verlegen, gereserveerd en/of onzeker over op anderen. Of het kan dat ze vrijgevig lijken, maar dit alleen maar doen om bij anderen over te komen als een goed mens.

Mannelijke narcisten zijn daarentegen makkelijker te spotten. Ze vertonen vaak openlijk grotesk gedrag en scheppen veel op. Dit kan onder andere komen doordat er in de maatschappij verschillende genderrollen zijn, waar mannen en vrouwen zich aan hebben aangepast.

Hoe krijg je je leven weer op de rit na narcistisch misbruik?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️