Julia van Buuren
Julia van Buuren Welzijn 18 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Door deze symptomen herken je MS bij vrouwen

MS, ook wel multiple sclerose, is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Ondanks dat zowel mannen als vrouwen deze ziekte kunnen krijgen, is de kans bij vrouwen twee keer (!) zo groot. De volgende symptomen horen bij de ziekte MS.

Wereldwijd hebben 2,5 miljoen mensen multiple sclerose, in Nederland zijn dit meer dan 25.000 mensen. Daarom is het belangrijk om er wat vaker aandacht aan te besteden.

Wat is multiple sclerose?

MS is een chronische aandoening in de hersenen en het ruggenmerg. Op verschillende plekken ontstaan er ontstekingen in de beschermlaag om de zenuwen. De naam multiple sclerose betekent dan ook letterlijk meerdere (multipele) sclerotische haarden, oftewel littekens. Door de ontstekingen functioneren sommige zenuwen minder goed en worden de seintjes van de hersenen naar het lichaam niet goed of helemaal niet doorgegeven. Hierdoor kun je last krijgen van verschillende klachten.

De meeste mensen krijgen multiple sclerose tussen hun 20e en 40e levensjaar. De oorzaak van de ziekte is niet bekend, waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol, zo is de kans groter dat je MS krijgt als iemand in je directe familie het heeft. Een infectie met het Epstein-Barrvirus, jouw eetgewoonten, de hoeveelheid zonlicht die je meekrijgt en roken zijn hierbij mogelijk ook van belang.

Wat zijn de symptomen van MS?

Verschillende symptomen horen bij de ziekte MS. Hoeveel en hoe vaak je er last van hebt verschilt per persoon. Ook kan de een last hebben van andere klachten dan de ander, dit heeft te maken met welke zenuwen niet goed werken.

Bijna iedereen met MS is erg moe en dit is dan ook vaak één van de eerste symptomen die opspeelt. Daarnaast is minder goed zicht hebben met één oog ook vaak het begin van MS.

Deze klachten komen vaak voor:

 • Spierkrampen
 • Tintelingen in de armen of benen
 • Dingen anders voelen als je ze aanraakt
 • Stijve armen of benen
 • Mindere kracht in de armen of benen
 • Duizeligheid
 • Problemen met denken, concentreren en je geheugen
 • Evenwichtsproblemen en minder goed kunnen lopen
 • Blaasproblemen
 • Problemen met slikken of praten
 • Seksuele problemen
 • Psychische klachten

Hormonen spelen een rol

Meer vrouwen dan mannen krijgen MS, maar wanneer mannen het krijgen is het vaak een ernstigere vorm. Hoe kan dit? Hormonen spelen mogelijk een rol bij de ziekte.

Waar vrouwen veel oestrogeen en progesteron hebben, hebben mannen meer testosteron. Oestrogeen zorgt ervoor dat het immuunsysteem minder actief is en hierdoor ben je beter beschermd tegen MS klachten. Dus hoe meer oestrogeen er in je lichaam aanwezig is, hoe minder klachten je ervaart door MS.

Zo is uit onderzoek onder andere gebleken dat vrouwen met MS wanneer ze zwanger zijn minder last hebben van klachten, omdat er meer oestrogeen in hun lichaam komt. Na de bevalling daalt het oestrogeen weer en hebben vrouwen weer vaker last van klachten.

En ook de menstruatie speelt een rol. Veel vrouwen met multiple sclerose hebben namelijk de dagen voor hun ongesteldheid meer last van MS klachten. Ook hebben ze meer last van menstruatieklachten dan vrouwen zonder MS.

Side note: het type MS en of de vrouw wel of niet een anticonceptiepil slikt zijn hierbij wel van belang.

De diagnose

Veel mensen met multiple sclerose hebben lang last van vage klachten die soms opspelen maar daarna weer wegzakken. Ook kunnen sommige symptomen door iets anders dan MS komen. Daarom kan het jaren duren voordat de diagnose MS wordt vastgesteld.

Mocht je last hebben van klachten, breng dan een bezoek aan je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een neuroloog, die verder onderzoek gaat doen.

Kim Brouns is ongewenst kinderloos: ‘Het blijft pijnlijk’


Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️