Julia van Buuren
Julia van Buuren Psyche 31 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Is de soft girl trend wel realistisch voor vrouwen?

Van bloemetjes jurken tot lichte make-up en een zachte en comfortabele levensstijl, de soft girl trend is niet meer weg te denken op TikTok. Toch spreekt niet iedereen hier positief over.

Een soft life, waarin we zacht zijn naar onszelf, klinkt aantrekkelijk, maar is niet te rijmen met de realiteit.

Zachtheid en vrouwelijkheid

Bij de soft girl trend draait alles om zachtheid en vrouwelijkheid. Zo zie je onder andere veel pastelkleuren, maar ook veel zelfzorg en manieren om jezelf te ontzien van stress voorbij komen. Deze populaire trend kwam tot leven door TikTok en is voor veel jonge meiden en vrouwen een manier om zichzelf te uiten.

De soft girl trend laat vrouwen hun vrouwelijke kant omarmen en laat zien dat het oké is om zacht te zijn. Het is niet slecht om aan jouw eigen peace of mind te denken en jezelf op nummer één te zetten of om vrouwelijke energie de ruimte te geven en om meisjesachtige dingen leuk te vinden. Want je kunt dit doen en tegelijkertijd in je kracht staan.

Moet iedereen een soft girl zijn?

Toch is niet iedereen het hier mee eens. Zo bespreken Yvanna Bollanga en Bri op TikTok hoe de soft girl aesthetics trend ervoor zorgt dat vrouwen niet meer stoer of edgy kunnen zijn en dat alles wat niet binnen de soft girl aesthetics past niet vrouwelijk is. Iedere vrouw is anders, dus waarom zouden alle vrouwen een soft girl moeten zijn? Bovendien: er zijn momenten dat softheid je kan tegenwerken.

@yvannabollanga

Do you identify as a “soft girl” ? Watch Episode 1 of Over Tea with Yvanna Ft @brianniiz on YouTube and listen to the podcast on Spotify! #overteawithyvanna #talkshow #podcast #softgirl #softgirlaesthetic #conversation #women #blackwomen

♬ original sound – Yvanna Bollanga

Anti-soft life

Dr. Tre heeft het ook over een soft life, wat vaak gepaard gaat met de soft girl aesthetics. Hierbij gaat het erom dat je zachte levensstijl aanneemt, met zoveel mogelijk ontspanning en comfort en zo weinig mogelijk zorgen en stress.

Veel vrije tijd, altijd goed voor jezelf zorgen en nooit moeilijke dingen meemaken is volgens haar voor de meeste vrouwen helemaal niet realistisch. En als je als vrouw iets wil bereiken gaat het, volgens haar, helemaal niet om soft zijn. Het leven is namelijk niet makkelijk en als alles makkelijk was zou je er niks van leren. Je moet jezelf uitdagen want daar groei je juist van. Wel vindt ze dat het goed is om erop te letten dat je niet te veel van jezelf verwacht.

Het leven is moeilijk

Psycholoog Scaringi bevestigt dit. Volgens haar is er een verband tussen de achteruitgang van de geestelijke gezondheid van Gen-Z vrouwen en de fantasie van de soft girl life, waarin het leven mooi en gemakkelijk is.

Vrouwen zouden zich beter voelen als er voor ze wordt gezorgd zodat ze zich nergens druk over hoeven te maken en gewoon kunnen doen wat ze leuk vinden en wat hen geluk brengt. “Dit lijkt een gemakkelijkere pil om te slikken dan ‘het leven is moeilijk’ en ‘laten we oefenen om ermee om te gaan”, concludeert ze.

Rachelle: ‘Na een burn-out koos ik voor een soft life en verbrak relaties’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️