Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 11 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

5 tekenen dat jij te maken hebt met ‘gewonde’ vrouwelijke energie

Iedereen beschikt over mannelijke en vrouwelijke energie en als deze in balans zijn, voel jij je op je best. Vaak ben je je niet bewust van deze energie die altijd op de achtergrond aanwezig is. Het is net als Yin & Yang, waarbij Yin staat voor vrouwelijkheid en Yan voor mannelijkheid. Of denk maar aan de zon (vrouwelijk) en de maan (mannelijk). Mannen en vrouwen hebben beide energieën nodig om goed te functioneren. Als dit niet het geval is, is er sprake van ‘gewonde’ vrouwelijke energie.

Als je dit leest, had je waarschijnlijk geen eens een idee dat deze ‘gewonde’ vrouwelijke energie bestond. En dat terwijl deze vorm van energie bijna de norm lijkt te worden in de huidige samenleving.

De maatschappij stuurt aan op ‘gewonde’ vrouwelijke energie

Door opgelegde normen, waarden en leefregels, dwalen we af van onze natuurlijke energie en krijgen we te maken met een overschot aan mannelijke energie. Dit komt omdat veel van onze maatschappelijke structuren zijn gebouwd rondom mannelijke energetische eigenschappen. Om dit goed uit te leggen, zette we de kenmerken die passen bij mannelijke of vrouwelijke energie eerst even op een rij.

Vrouwelijke (naar binnen gekeerde) energie Mannelijke (naar buiten gekeerde) energie
Ontvangen Geven
Gevoelig Stabiel
Zacht Hard
Intuïtief Focus
Creatief Doelgericht
Warm Actie
Sensueel Succes
Speels Stabiel

De kenmerken die passen bij mannelijke energie hebben nog steeds de overhand in onze maatschappij. We moeten presteren, willen alles verklaren en mogen niet falen. Uiteindelijk streven we allemaal naar succes en vinden we niks goed genoeg. We denken meer dan dat we voelen in een té snelle wereld. Hierdoor raakt de energie uit balans en dit kan verschillende gevolgen hebben.

1. Schaamte

Schaam jij je weleens als je seksueel bent? Heb je het gevoel dat seksualiteit iets is dat je moet verbergen? En hoe zit het met emoties? Durf jij deze te tonen of vind je dat ze een teken van zwakte zijn. Huil je in het bijzijn van collega’s of vrienden? Of wacht je je liever tot je thuis en alleen bent. Iemand met ‘gewonde’ vrouwelijke energie heeft veel schaamte in zich. Schaamte voor haar lichaam, voor haar seksualiteit en voor emoties.

2. Onzekerheid

Onzekerheid heeft ergens ook te maken met schaamte. Omdat ze worstelt met haar zelfbeeld heeft ze ook moeite om anderen te vertrouwen. Ze voelt zichzelf niet waardig en gaat op zoek naar bevestiging op de verkeerde manier. Omdat ze handelen uit onzekerheid, durven ze bepaalde keuzes ook niet te maken. Daardoor zitten ze ‘vast’ in vastgeroeste patronen.

3. Cycli van drukte en burn-out

Als iemand vraagt hoe het gaat, hoor jij jezelf dan vaak zeggen: “goed, lekker druk!” Dan is de balans zoek en jouw energie niet goed verdeelt. Want niemand kan het altijd druk hebben, dit put je uit en het is dan ook een van de oorzaken voor een burn-out. Wanneer grenzen tussen werk en privé vervagen, onder andere door de pandemie en het altijd maar bereikbaar zijn, wordt het risico om opgebrand te raken nog groter. Je verliest het overzicht en krijgt steeds meer onafgeronde taken die je kunt zien als losse eindjes.

4. Spirituele verbinding

Voel je je losgekoppeld van, of wantrouwend tegenover, je intuïtie? Voel je je niet gesteund, zelfs alleen, alsof je geen sterke band hebt met iets groters? Gewonde vrouwelijke energie zorgt er vaak voor dat we onze verbinding met onze spirituele kant mijden of gewoon verliezen. Deze spirituele connectie staat bekend als een van onze grootste natuurlijke gaven!

5. Externe waardering

Merk je dat je externe waardering zoekt? En daardoor in verkeerde relaties belandt? Of dat je een pad volgt dat je niet vervult? Wanneer je constant goedkeuring van anderen probeert te krijgen, verlies je jezelf. Je bent namelijk niet met je innerlijke zelf bezig, maar met externe factoren. Dit manifesteert zich in het behagen van mensen en het verraden van eigen behoeften.

Herken je jezelf in deze punten? Dan hebben wij een fijn artikel met 5 manieren om jouw vrouwelijke energie een boost te geven. En onthoud, niets is voor altijd! Jij kan de regie over jouw energie terugpakken.

Interview: Denise maakte een carrièreswitch van designer naar tantra coach

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️