Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 11 mrt 2023
Leestijd: 7 minuten

Elisa Schipper: ‘Slank zijn stond garant voor liefde, waardering en leuke jongens’

Elisa Schipper was jarenlang, zonder succes, aan het dieethoppen want ze wilde koste wat het kost slank zijn. Inmiddels heeft Elisa haar eigen afvalmethode ontwikkeld met een focus op de body-mind connectie en is ze daardoor vijftien kilo afgevallen. “Ik kijk naar de psychologie achter ons eetgedrag en de blokkades die in de weg kunnen liggen, waardoor je gedwarsboomd wordt bij het afvallen,” zegt ze hierover.

Elisa Schipper heeft al duizenden vrouwen geïnspireerd met haar cursussen en is ze leidster van de Oh Wauw Movement. Op BEDROCK deelt ze haar persoonlijke verhaal.

Probleemzones verbergen

“Zo, dat is een flink buikje’, zegt mijn tante tegen me wanneer ze onze vakantie foto’s bekijkt. Opeens besef ik me dat er iets mis is met mij en mijn lichaam. Dit hoort niet zo. Ik moet mijn lichaam verbergen.

Niet veel later fiets ik met de T-shirt punten tussen mijn handen aan het stuur geklemd naar school met mijn superslanke bestie. Het gaat mij niet overkomen dat de wind het shirt strak om mijn buik drapeert zodat al mijn vetjes zichtbaar worden. No way! Terwijl ik me daarop concentreer, wil ik ook scherp zijn op wat ze vertelt. Het gaat over de lunch. “Tomaatjes en komkommer, en ook een paar worteltjes, maar niet teveel, want die bevatten toch wat meer suikers. Zo val ik af” vertelt ze mij.

Als dit haar lunch is, moet ik er ook aan geloven. Anders word ik nooit slank. Terwijl mijn fiets een hobbel neemt, voel ik waar de probleemzones op mijn lichaam zitten. Ik hoop maar dat niemand het opmerkt en ben al druk bezig om te bedenken wat er vandaag nog meer allemaal voor een ik ben nog lang niet goed genoeg-hobbels op mijn pad komen.

Slank zijn stond garant voor liefde, waardering en leuke jongens. Kortom een musthave

Van mijn eerste salaris bij mijn bijbaantje kocht ik dieetshakes. Voor ik het wist waande ik me in tropische vruchtensmaken en chocolade geuren waar je al misselijk van werd voor je ze dronk. Ja, zo kan iedereen afvallen. Yek! Ze hebben er letterlijk al het genot uitgeramd.

Ja, ik viel lekker af, maar zodra ik er mee stopte of er een obstakel op mijn pad kwam, vlogen de kilo’s er nog harder aan dan ze eraf waren gevlogen. Dat werd the story of my life met ieder dieet dat daarna volgde. Ik jojode alle kanten op en was continu bezig met het focussen op eten, bewegen en mijn lijf. En als dat niet lukte focuste ik mezelf op de zwakkeling die ik was omdat ik de teugels had laten vieren en duidelijk geen ruggengraat had.

Dit werkte dus niet. Keihard sporten was ook een blamage. En alles eromheen werd alleen maar rotter: Ik werd minder gewaardeerd op mijn werk, ik had narcistische vriendjes, ik voelde me waardeloos, eenzaam en lelijk.

Dus toen het zoveelste vriendje me had verlaten en ik hoopte dat mijn coach me zou vertellen hoe ik hem terug kon winnen, liep het gesprek heel anders. “Hou jij wel van jezelf?” vroeg hij mij. Ik schrok me helemaal rot. Want ja, dat riep ik wel zo hard, maar heel eerlijk gezegd geloofde ik er geen reet van.

Nog nooit ben ik zo door elkaar geschud en tegelijkertijd zo helder naar huis gereden.

Mijn waarde zit hem niet in de kilo’s, een platte buik of een diploma. Mijn waarde is er altijd! Alleen kan deze pas zichtbaar worden als ik mijzelf met liefde ga behandelen. Tijd voor bodylove. Dit wil zeggen nooit meer afkeurende blikken naar mijn eigen lichaam en nooit meer met de zweep eroverheen. Het is tijd om de liefde te gaan voelen en dat begint bij mijzelf.

Dit was mijn grootste eyeopener. Ik ging met liefde aan de slag. Ik voegde genot toe en stopte om mezelf steeds de grond in te stampen. En toen, ja pas toen ik ontspande, liefde begon te voelen voor de persoon die ik op dat moment was, viel ik af.

En ik weet dat iedereen daar van aangaat. Hoeveel? Hoeveel? vijftien kilo, maar wat nog veel belangrijker was, is dat ik me gelukkig voel. Dat ik een magneet ben geworden voor liefde. Het was alsof alles op zijn plek viel en ik eindelijk thuis kwam. Thuis bij mijn zelf, in mijn lijf, in mijn leven.

Ik begon me ‘Oh Wauw’ te voelen.

Ben ik vanaf dat moment alleen maar die sprankelende, positieve Elisa geweest? Haha, nee echt niet. Ook ik heb mijn donkere momenten, ook ik heb vreetbuien, ook ik twijfel wel eens aan mijzelf.

Wat is er dan veranderd?

Mijn dips zijn er niet meer zo vaak en als ze er zijn, zijn ze milder en vind ik de deur naar het feest een stuk sneller. En jij kunt de deur naar jouw feestjes ook weer vinden. Jij kunt je ook ‘Oh Wauw’  voelen.

Ready?

Ga NU van jezelf houden

Niet pas als je dat diploma hebt, de kilo’s kwijt bent of het eindelijk weer lente is. Ontken jezelf niet. Je bent evenveel waard wanneer je de hele dag slablaadjes eet als wanneer je leeft op Ben & Jerry’s ijs.

Hou van jezelf precies zoals je nu bent

Dit is best een uitdaging als je nog niet genoeg hebt geoefend of jezelf al heel lang afwijst. We denken vaak dat als we iets goedkeuren, het nooit meer veranderd. Maar even serieus, werknemers die worden gewaardeerd werken net even een tikkeltje harder. Waardeer jezelf en je lijf dus.

Als dat nog voelt als een te grote stap, wees dan bereid om dat beetje bij beetje te gaan voelen

Soms is zelfliefde nog een brug te ver. Begin met kleine stapjes. Bereid zijn van jezelf te houden zet al geweldige deuren open. Blijf oefenen. Het is een spier die je te trainen hebt. Voor je het weet kun je vijf kilo meer zelfliefde dragen. En ik kan je vertellen: dat zijn de echte calorie burners.

Zorg voor jezelf en je lijf niet omdat het nu niet goed is maar omdat je jezelf het allerbeste gunt

Hoe vaak heb je niet gedieet omdat je jezelf niet meer mooi vond, of gesport omdat dit wat je in de spiegel zag je niet beviel? Vanuit afkeuring aan iets beginnen is met 1-0 aan een wedstrijd beginnen. Kortom klote. Wil je iets veranderen aan je lijf of leven. Gun jezelf dat dan. Voel je het verschil in energie? Op deze manier start je met een voorsprong.

Je hoeft niets te verdienen; je bent het nu al waard

Hoe vaak maak jij jezelf wijs dat wanneer je iets voor elkaar hebt je dat taartje mag? Of die lekkere kroket bij de Febo? Iets moeten verdienen impliceert dat je het nu niet waard bent. Newsflash: je bent het altijd waard. Als vreet je de hele dag uit je neus terwijl je zes series binged. Dus in plaats van jezelf te vertellen wat er allemaal aan mankeert zou het top zijn als je investeert in je waardegevoel.

Start met genieten van de weg naar jouw doel. Niet pas als je daar bent aangekomen maar nu al

Iedere keer dat ik weer aan een dieet was begonnen of een Personal Trainer had opgetrommeld begon de strijd en het tergen. Als ik dan eindelijk bij mijn doel aankwam was ik nog steeds niet happy en had ik er een halve burn-out bij. Begin nu al te genieten want juist door nu al een feestje te vieren en je ‘Oh Wauw’ te voelen kom je sneller en makkelijker bij je doel.

Zorg ervoor dat je belangrijkste relaties alle aandacht krijgen; die met jezelf en met je lijf want 1 ding is zeker, zij zijn voor altijd bij je

Het is tijd om jezelf te behandelen als je beste vriendin. Praat met de woorden die je voor die lieverd zou gebruiken, neem de tijd voor haar, luister naar wat ze écht nodig heeft, wees trots op haar, cheerlead haar. Je bent het waard!

Meer lezen? Coach Elisa Schipper schreef het Love Your Body boekHet Oh Wauw Effect.

Afvallen door te vasten, is dat gezond? En wat heb je er aan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️