Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 12 dec 2022
Leestijd: 8 minuten

Interview: Denise maakte een carrièreswitch van designer naar tantra coach

Denise Kooij studeerde fashion & design aan het AMFI, begon een succesvolle carrière als graphic designer voor een bekend modemerk, maar gooide het roer volledig om. Ze werd tantra coach en dit maakt haar gelukkiger dan óóit.

Wat is er nodig om zo’n carrièreswitch te maken? Wij gingen met Denise in gesprek.

Zonder mijn levendige weekenden bleef er niks over

“Het was tijdens het eerste jaar van corona, dat ik merkte dat ik ongelukkig was met mijn leven. Ik leefde voor corona voor de weekenden en werkte dan in het nachtleven. Doordeweeks deed ik mijn werk op kantoor. De creatieve fijne baan veranderde langzaam maar zeker in een uitzichtloze job waar ik geen voldoening meer uit haalde.

Zonder mijn levendige weekenden werd ik geconfronteerd met wat ik miste. Ik wilde graag iets toevoegen aan de wereld, iets wat me wél die voldoening zou geven. Er is al genoeg mode in de wereld, ook al wordt het nog zo ‘conscious’ geproduceerd, het is nog steeds enorm vervuilend en onnodig.”

Coaching spookte al een tijd door mijn hoofd

“Ik speelde al een tijdje met het idee om iets met coaching te gaan doen. Mijn specifieke interesse lag op het gebied van relaties, in dit onderwerp had ik mezelf de afgelopen jaren enorm in verdiept. Vooral voor zelfonderzoek omdat ik merkte dat ik verlatingsangst had en eigenlijk niet wist hoe je een veilige relatie op kan bouwen. Dus ging ik op zoek naar een antwoord op hoe dan wel?

Na het lezen van een flinke stapel boeken, ben ik een online cursus gestart die vrouwen meer in hun vrouwelijke energie bracht. Toen ik mezelf meer verbond met mijn lichaam, voelde ik wat ik écht wilde. Daarna heb ik de knoop doorgehakt om coach te worden op het gebied van sex, liefde & relaties.”

De carrièreswitch naar tantra coach

“Mijn keuze voelde zo aligned, dat ik er geen twijfel of angst over voelde. Dit is wat ik ga doen. Toen ik me daarvoor openstelde, heeft mijn pad en alles wat ik daarvoor nodig had zich voor me ontvouwd. Als je je met je lichaam verbindt, voel je je verlangens en je grenzen. Dan voel je wat je écht wil.

Het was voor mij geen optie meer om door te gaan met het leven wat ik op dat moment had, het voelde ongezond om mezelf naar kantoor te blijven slepen.

Hoe beoefen je zelfliefde? 4 tips om meer liefde voor jezelf te creëren

Ik had geen uitdaging en voelde me niet gewaardeerd of gezien. Precies de situatie waar ik in ben opgegroeid. Vanuit zelfliefde heb ik deze keus gemaakt om mijn situatie te veranderen.”

Alles komt op het juiste moment

“In 2021 ben ik de opleiding begonnen van Layla Martin: Sex, love & relationship coaching, The VITA program, aan ‘The tantric institution of integrated sexuality’.
Ik bedacht me dat ik een financiële constructie nodig had zodat ik me totaal op mijn studie kon richten en niet meer hoefde te werken, maar hoe moest ik dan mijn hypotheek betalen?

Toen kreeg ik het idee om mijn huis in Amsterdam te verkopen en buiten de stad te gaan wonen in een ruimer en goedkoper huis, dichtbij de natuur.

Een vriend raadde me aan om een aflossingsvrije hypotheek te nemen zodat ik lage maandelijkse kosten zou hebben en een extra buffer op de rekening om voorlopig van te leven. Dus middenin de gekte van de huizenmarkt heb ik mijn appartement verkocht en ben ik verhuisd naar Zandvoort.

Ondertussen was de situatie op mijn werk zo verslechterd dat ik me ziek moest melden om mezelf te beschermen tegen een burn-out of bore-out. Op het moment dat mijn hypotheek was getekend, kwamen ze met een voorstel om mijn vaste contract te ontbinden. Alles kwam precies op het juiste moment.”

Leg eens uit: wat is Tantra en wanneer maakte je er voor het eerst kennis mee?

“Het begon allemaal met mensen om mij heen die met tantra bezig waren. Alleen kon niemand mij precies vertellen wat het inhield. De cursus die ik had gedaan, waardoor ik meer in mijn vrouwelijkheid was gekomen, bestond uit tantrische oefeningen en meditaties. De facilitator had dezelfde opleiding gedaan als dat ik nu heb gedaan. Ik merkte het positieve effect op mezelf en wilde daar meer over leren.

Tantra is een levensfilosofie. Alles is energie en alles staat in verbinding met elkaar. Alles is een. Tantra leert je om je met deze energie te verbinden, door eerst met jezelf te verbinden. Het draait om verbinding met je lichaam, emoties en energie. Hoe meer je daarover leert, hoe minder zweverig het wordt.

Tijdens de opleiding was mijn huiswerk drie tot vier uur per week oefenen en mediteren. In het Westen leren we om ons hoofd te gebruiken en vanuit denken ons leven te leiden.

Tantra leert je om de wijsheid van het lichaam te gebruiken. Je mind kan spelletjes met je spelen en wordt beïnvloed door je ervaringen in het leven. Je lichaam daarentegen spreekt alleen maar waarheid.”

“Mijn hele leven ben ik disconnected van mijn lichaam geweest en door de opleiding leerde ik mijn lichaam te voelen. Ik leerde om op een andere manier met mezelf om te gaan vanuit zelfliefde. Tantra is non-dualistisch. Er is geen goed of slecht. Om jezelf met al je emoties ook op deze manier te benaderen, brengt een enorme verzachting en acceptatie. Hoe meer je jezelf liefde en acceptatie kan geven, hoe meer je jezelf kunt zijn en laten zien. ”

“In de oorspronkelijke tantra geschriften wordt er niks over seksualiteit geschreven. Er staat wel beschreven dat alles een spirituele oefening kan zijn, seks dus ook.
Het is een heel geschikt portaal om te gebruiken en er valt enorm veel te helen op het gebied van seksualiteit. Het is daarnaast de makkelijkste manier om je lichaam te voelen. En het belangrijkste: je seksuele energie is je life-force energie.

Tantra leert mensen weer verbinden met hun lichaam

“Je herkent vast het gevoel; is dit het nou? Of zou er nog meer zijn in het leven? Het antwoord is JA! We zijn vergeten waar het leven écht om draait. Het gaat niet om je leven leiden ‘zoals het hoort’. Die succesvolle baan, een gezin, dat huis en een mooie auto. Wat mij betreft is het doel van het leven: to be alive. Om het leven te ervaren.

Liefde, verbinding, intimiteit, seks en vooral alle emoties die daarbij komen kijken. Hoe minder we dit ervaren, hoe meer we van binnen sterven. Hoe dieper je je met jezelf verbindt, hoe dieper je ook met anderen kunt verbinden.”

“Ik leer mensen om zich weer te verbinden met hun lichaam. Samen onderzoeken we de emotionele blokkades en patronen die in het lichaam zitten, om ze vervolgens bewust te maken en acceptatie te geven zodat deze stukken worden geïntegreerd. Ze hoeven niet meer in de weg te zitten en ze leren om zichzelf te geven wat ze nodig hebben.

Dit proces wordt ondersteund door oefeningen en meditaties waarbij er gebruik wordt gemaakt van ademhaling, geluid, beweging en (seksuele)energie.”

“Door jezelf te trainen om meer in het lichaam te zijn, zal je alles meer gaan ervaren. Door je lichaam te bevrijden van de emotionele blokkades, en jezelf te bevrijden om meer jezelf te zijn, kan energie vrijer door het lichaam bewegen. Ook je genot wordt groter en zo kun je jezelf trainen om een full-body orgasme te krijgen. Mijn genot en energie kunnen zo door mijn lichaam stromen dat ik zelfs een hartorgasme kan krijgen.”

Vertel eens hoe een werkdag eruit ziet

“Ik begin mijn ochtend rustig, met tijd voor mezelf. Een wandeling met mijn hond, ontbijtje, koffie en een meditatie. Ik bepaal hoe ik mijn tijd indeel. Ik heb vaste coaching dagen, dan plan ik mijn sessies met cliënten in. Op de andere dagen ben ik bezig met het organiseren van evenementen samen met mijn werk vriendin Lexmy. Samen organiseren we naked ecstatic dance, tempel avonden en we zijn momenteel bezig met een tantra festival.

“De tempel avond is een space die we creëren om open intimiteit en seksualiteit te ervaren in een ruimte als een community. Je bent welkom zoals je bent, een plek waar alle emoties en triggers er mogen zijn. Een plek om te spelen, ontdekken, jezelf uit te dagen, support te vinden of om simpel weg te zijn.”

“Samen met Elizabeth organiseer ik tantra workshops. Het is enorm leuk om samen te werken met mensen die je zelf uitkiest. Het is een feest, soms werken we op het strand of andere leuke plek. Het is een grote uitdaging en ik zal nooit uitgeleerd raken in mijn werk. Het geeft me enorme voldoening om een positieve impact te maken op het leven van mensen.”

Het grootste deel van haar leven was Denise afgesloten van haar lichaam. Zich niet bewust van haar sensaties of emoties. Ze was ongelukkig en onvervuld. Toen ze tantra ontdekte, maakte ze opnieuw verbinding met haar lichaam en werd ze krachtig, tevreden, overvloedig en alive. Ze houdt ervan mensen in staat te stellen om meer zelfliefde, plezier en levenslust te ervaren! Denise gelooft dat wanneer mensen leren verbinding te maken met hun lichaam, ze beter voor zichzelf en elkaar kunnen zorgen. Waardoor we ook voor onze planeet kunnen zorgen en een gezondere toekomst kunnen creëren.

Je kunt me vinden op instagram: @denise_kooij
En mijn website: www.denisekooij.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️