Margje Hoogland
Margje Hoogland Verzorging 2 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Smile! Zo krijg je een stralend en gezond gebit op een natuurlijke manier

Bij BEDROCK hebben we het regelmatig over het verzorgen van je huid en je haar. Daarbij vinden we in elk geval één ding heel belangrijk: doe het op een zo natuurlijk mogelijke manier. Meestal betekent dat niet alleen kiezen voor natuurlijke huidverzorgingsproducten, maar juist ook kiezen voor verzorging van binnenuit. Dit geldt ook voor een stralend en gezond gebit. Laten we het daarom eens hebben over natuurlijke mondverzorging tips.

Sowieso wordt daar niet zo vaak over gesproken, terwijl je glimlach zo belangrijk is voor je uitstraling. Misschien komt het doordat we mondverzorging vaak zien als iets dat eenvoudig is. Even tandenpoetsen, flossen en klaar.

Maar niks is minder waar, ook je mond kan wel wat liefde en aandacht gebruiken. Zo houd je je tanden mooi en je tandvlees gezond. Dat is ontzettend belangrijk omdat er wordt gezegd dat gezond tandvlees zorgt voor een gezond hart, sterke botten én een gezond immuunsysteem.

Daarom: de beste natuurlijke mondverzorging tips

Die je tanden en tandvlees stralend en gezond houden.

1. Breng het orale microbioom in evenwicht

In en op ons lichaam zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Die micro-organismen samen worden het microbioom genoemd. Daar heb je er eigenlijk meer van. Zo heb je een microbioom in je darmen en een microbioom op je huid.

Er zijn verschillende typen darmflora, welke heb jij?

Ook in je mond is een microbioom. Als deze microbioom gezond en in balans is, kunnen veel ziektes en aandoeningen worden voorkomen. Als de microbioom in je mond uit balans is, trekt het zuurminnende bacteriën aan. Die bacteriën kunnen de gezondheid van je tanden beïnvloeden.

Je kunt je orale microbioom in balans en gezond houden door gezonde voeding, prebiotische en probiotische voedingsmiddelen en door je mond goed schoon te houden. Dit laatste doe je met een goede tandpasta die vrij is van SLS – Sodium Lauryl Sulfaat.

SLS kan namelijk je mondslijmvlies irriteren, wondjes veroorzaken, je smaakpapillen verstoren, je mond uitdrogen, tandvleesontstekingen veroorzaken en de kans op gaatjes vergroten. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Grote kans dat jij je hele leven je tanden al verkeerd poetst (zo moet het wél)

2. Eet voeding die rijk is aan antioxidanten

Antioxidanten gaan vrije radicalen – schadelijke deeltjes die cellen in je lichaam aantasten – tegen. Dat is goed voor de gezondheid van je lichaam, voor je huid, maar ook voor je mond.

In principe maakt je lichaam zelf antioxidanten aan, maar je kunt je lichaam een beetje helpen door voeding dat rijk is aan antioxidanten te eten. Antioxidanten die goed zijn voor je tandvlees en mondgezondheid zijn onder andere vitamine C, vitamine E en vitamine D3.

Welke vitamines kan je uit voeding halen en welke wil je bijslikken?

Die haal je onder andere uit groenten en fruit als broccoli, boerenkool, bietjes, zwarte bessen, frambozen, aardbeien en rode bessen. Kruiden en specerijen als basilicum, chilipoeder, dragon, gember, knoflook, komijnzaad, kurkuma, oregano, peterselie en munt en tijm. Én pure chocolade, pitten en zaden en noten als walnoten, amandelen, hazelnoten en pecannoten.

Let op: tandenbleekmiddelen bevatten waterstofperoxide en koolstofperoxide en dat bevordert oxidatie. Tanden bleken kun je dus beter helemaal niet doen, of laat het door iemand doen die tijdens het bleken je tandvlees beschermt. En zorg ervoor dat je genoeg antioxidanten binnen krijgt.

3. Oefen mindfulness

Vrije radicalen ontstaan door externe invloeden, maar vooral ook door stress. Ook zorgt stress ervoor dat je speeksel opdroogt en je orale microbioom uit balans raakt. Stress heeft dus veel invloed op je gebit.

Maak van mindfulness dus zeker een prioriteit. Dat heeft naast dat het goed is voor je tanden en tandvlees nog een heleboel andere voordelen. Zo zorgt het voor:

  • Minder angst
  • Een betere nachtrust
  • Meer energie
  • Een gevoel van eigenwaarde
  • Minder depressieve gevoelens

Je kunt mindfulness op allerlei manieren toepassen: yoga, meditatie, een stilte wandeling, wat voor jou ook werkt. Zo breng je je lichaam terug in een regeneratieve modus.

Meer in je lichaam, minder in je hoofd: zo breng je mindfulness in de praktijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️