Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 29 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Grote kans dat jij je hele leven je tanden al verkeerd poetst (zo moet het wél)

Twee keer per dag je tanden poetsen: niks mis mee, toch? Keurig, en grote kans dat jij het ook doet. Een gezond gebit draagt bij aan een algehele gezondheid. Tenminste, als we het op de juiste manier doen. Wat blijkt nu: we poetsen al heel lang verkeerd. Dat is allesbehalve goed voor je gebit.

We doen het niet allemaal even goed, volgens parodontoloog-tandarts dr. Liene Molly, lid van de Raad van Bestuur van het Verbond van Vlaamse Tandartsen. Wat doen we dan verkeerd? Hoe vaak en lang moeten we dan poetsen? Hoe doen we het dan wel goed?

Gouden regel

De gouden regel ken je waarschijnlijk wel en de kans is groot dat je het ook al doet: twee keer per dag twee minuten je tanden poetsen, één keer ‘s ochtends en één keer ‘s avonds. Om gaatjes te voorkomen, is flossen daarnaast aan te raden. Maar als je dit goed wil doen, is dit eigenlijk best moeilijk. Hoe doe je dit dan?

Je kan natuurlijk flosdraad gebruiken om te flossen. Er zijn inmiddels echter ook een stuk meer gebruiksvriendelijke producten waar je voor kan kiezen. Zo zijn er verschillende soorten plastic interdentale tandenstokers. Daarmee kan je goed tussen de tanden reinigen, waar ook vaak de eerste gaatjes ontstaan. Zo poets je op je tanden, én tussen je tanden.

DIY: een recept om eigenhandig 100% natuurlijke tandpasta te maken

Beter poetsen

Als we de twee minutenregel wel toepassen, wat doen we dan nog verkeerd? Volgens Liene Molly is dat dit: het is beter om na het poetsen niet na te spoelen met water. Alleen de tandpasta uitspugen is voldoende.

Wanneer je na het poetsen met water spoelt, blijven de fluor, mineralen, fosfaten en calcium die in tandpasta zitten niet achter in je mond. Dit zijn beschermende stoffen die je tanden nodig hebben. Als je deze niet met water uitspoelt kunnen ze langer inwerken, waardoor ze in de kleine kanaaltjes dringen en je tanden beter beschermen. Niet naspoelen dus!

Dat geldt ook voor spoelmiddelen. Dit is niet noodzakelijk, als je geen tandproblemen hebt. De nadruk mag echt op het poetsen zelf liggen, dat is veel belangrijker. Heb je last van tandplak? Dan is een minuut spoelen met fluoride spoelmiddel wel aan te raden.

De tongschraper: zo gebruik je ‘m (en waarom je dat regelmatig wilt doen)

Waar we daarnaast ook op zullen moeten letten, is de hoeveelheid tandpasta die we op onze tandenborstel doen. Reclames vinden het leuk om een hele sliert te doen, maar de hoeveelheid van een erwtje is echt genoeg. Zo ervaar je niet teveel tandpasta in je mond tijdens het poetsen.

Manueel of elektrisch?

Poets je met de hand of elektrisch? Voor welke je gaat, maakt veel verschil. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat elektrisch poetsen veel beter is tegen tandplak en veel efficiënter werkt. Tien minuten manueel poetsen staat gelijk aan twee minuten met de elektrische tandenborstel.

Een elektrische tandenborsten aanschaffen is dus aan te raden! Gebruik daarbij wel een timer, want veel mensen onderschatten hoe lang twee minuten nou eigenlijk precies duren.

Fresh & sustainable: 6 x natuurlijke tandpasta om nú in huis te halen

Wel is het belangrijk om na je aankoop advies te vragen aan je tandarts, of misschien eens een filmpje te kijken op YouTube. Elektrisch poetsen kan je namelijk ook verkeerd doen. Tandsteen hecht zich enkel op je tanden, waardoor je je tandvlees niet hoeft te poetsen. Doe je dat wel, dan kan het schilferen.

De twee minutenregel klopt dus wel, maar gebruik daarbij de juiste tandenborstel én spoel je mond niet met water na.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️