Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 29 sep 2021
Leestijd: 5 minuten

Dít kan jouw slaaphouding je vertellen over je persoonlijkheid

Slaap jij elke nacht weer op je zij, of kan je alleen maar in slaap komen als je op de rug ligt? Je bent niet de enige – het gros van de mensen heeft een vaste slaappositie. En wist je dat die slaaphouding zelfs iets over je persoonlijkheid kan zeggen?

Het blijft bijzonder dat zo iets gewoons als in slaap vallen zelfs iets kan zeggen over hoe jij als persoon bent.

Dit zegt jouw slaaphouding over jouw persoonlijkheid

Tijd om ons eens te verdiepen in de wereld van slaaphoudingen. Chiropractor B. J. Hardick vertelt aan health platform mindbodygreen wat verschillende slaaphoudingen betekenen (aan de hand van eerder onderzoek van Idzikowski), en vertelt meteen ook of deze positie wel of niet goed voor je lichaam is. Niet elke slaappositie is namelijk even aan te raden.

1. De foetushouding

We kunnen ons allemaal wel voorstellen hoe deze houding eruit ziet. Beide armen en benen zo veel mogelijk ingetrokken, zodat je je zo klein mogelijk maakt. De kans dat jij zelf in deze positie slaapt is vrij aannemelijk, want volgens Idzikowski’s onderzoek is dit de meest voorkomende slaaphouding. Uit datzelfde onderzoek bleek ook dat twee keer zo veel vrouwen als mannen in deze positie slapen.

Op psychologisch vlak betekent deze slaaphouding dat je voor buitenstaanders misschien hard over kan komen, maar je eigenlijk een heel zacht karakter hebt. Ook zou deze manier van slapen kunnen betekenen dat je tegenover nieuwe mensen nogal verlegen bent.

Dít gebeurt er in je brein als je slaapt

2. Op je zij, met armen en benen recht naar beneden

Lig jij het liefste op je zij, en houd je daarbij je armen en benen naar beneden gestrekt? Volgens Idzikowski’s onderzoek betekent dat dat je een sociaal persoon bent. Omdat je jouw rug recht houdt in deze slaappositie, is het (mits je een goed kussen hebt) ook nog eens een goede positie voor je lichaam om de nacht door te brengen.

3. Op je zij, met een of beide armen recht vooruit

Ook dit is volgens Hardick een goede positie om in te slapen. Wat het over jou als persoon zegt? Het lijkt in deze positie alsof je armen ergens naar reiken, en dat kan je ook terug zien in je persoonlijkheid. Je hebt een open karakter, maar hebt ook snel de neiging om ergens cynisme of achterdocht aan te koppelen.

4. Als een zeester

Ook bij de naam ‘zeester’ kunnen we ons allemaal een voorstelling maken. Je ligt in deze slaappositie op je rug, met je benen wijd van elkaar en je armen omhoog, vaak rond je hoofdkussen. Je ligt hierbij in een open houding – volgens Idzikowski’s onderzoek wijst dat uit dat je een open persoonlijkheid hebt.

Je kunt goed luisteren en biedt altijd een helpende hand aan, maar vind het niet zo prettig om in de spotlights te staan. Wel betekent deze slaaphouding een grotere kans op ‘s nachts snurken. Dat komt doordat je sneller snurkt als je op je rug ligt. Ben je een lichte slaper, dan wil je dus liever een andere slaaphouding aannemen.

Stoppen met snurken: waarom dat moeilijk is + 4 tips om te proberen

5. Op je buik

Vaak hebben buislapers hun armen rondom hun kussen liggen. Als je een buikslaper bent, dan hebben we helaas slecht nieuws voor je: verschillende slaapexperts vertellen dat slapen op je buik geen goed idee is, omdat je jouw nek hiervoor in een onnatuurlijke positie moet draaien. Het is zelfs de enige slaaphouding die Hardick absoluut afraadt.

Psychologisch gezien komt er uit Idzikowski’s onderzoek dat buikslapers sociaal zijn, maar ook een innerlijk gevoel van kritiek met zich meebrengen.

6. De soldaat (a.k.a. op je rug slapen, armen en benen recht naar beneden)

Voorwaarts, mars! Als je op je rug slaapt en zowel je armen als je benen naar beneden hebt, dan slaap je in de soldatenhouding. Over het algemeen zijn mensen die in deze positie slapen wat stiller en terughoudender.

Kan je zomaar een andere slaaphouding aannemen?

Kan je je totaal niet vinden in de bovenstaande informatie? We raden je aan om het met een korreltje zout te nemen, omdat je nou eenmaal ook van slaappositie kunt veranderen. En dat is in sommige gevallen misschien maar beter ook (looking at you, buikslaper), omdat niet alle slaapposities even goed voor je zijn.

Jouw slaaphouding is misschien nog wel belangrijker voor je lichaam dan je denkt. “Hoe je slaapt bepaalt de bloedstroom naar je hoofd, de stabiliteit van je wervelkolom, de productie van hormonen en het herstel van je tussenwervelschrijven. Als je lichaam ‘s nachts niet goed kan functioneren door een verkeerde slaaphouding, dan zal je niet energiek en uitgeslapen wakker worden,” vertelt Slaap Performance Coach Floris Wouterson in zijn boek Superslapen.

De kans dat jij vanavond op precies dezelfde manier in slaap valt als gisteren, is groot. Mensen zijn gewoontedieren. We hebben allemaal een favoriete positie om bij in slaap te vallen, omdat dat gewoon het lekkerste ligt.

Slechte slaper? Dit is hoe positief zijn je kan helpen om beter te slapen

En daar is in de meeste gevallen ook echt niets mis mee. Maar toch heb je hierboven gelezen dat er een aantal slaaphoudingen zijn waar je eigenlijk liever vanaf wilt. Sommige houdingen zijn namelijk funest voor je nek en rug, waardoor je vaak gebroken wakker kunt worden. En zo wil je de nieuwe dag natuurlijk niet beginnen.

Moeilijk, maar niet onmogelijk

Gelukkig is het niet onmogelijk om na jaren een nieuwe slaaphouding aan te nemen. Volgens B. J. Hardick kost het veel tijd om aan een nieuwe houding te wennen, maar helpt het om voor het slapen gaan je heupen en rug te stretchen. Als jouw lichaam soepel is, zal je minder snel teruggaan naar die vertrouwde positie.

Slaap lekker!

5 simpele manieren om meer slaap te krijgen (volgens een expert)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

mindbodygreen

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️