Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 10 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

DIY: een recept om eigenhandig 100% natuurlijke tandpasta te maken

In het boek ‘Natuur op je huid’ beschrijft Marion Naudts waarom natuurlijke cosmetica áltijd een goede keuze is en hoe je er zelf mee aan de slag kunt gaan. En dat is misschien wel makkelijker dan je denkt! In het boek staan wel ruim 50 DIY’s waarmee je stap-voor-stap de basisprincipes van natural beauty leert. Wij mogen er een aantal met je delen. Dit keer: een recept voor natuurlijke tandpasta.

Tandpasta zélf maken? Dat klinkt als een hoop gedoe. Dat valt gelukkig reuze mee! Natuurlijke tandpasta kan je overigens op heel veel verschillende manieren zelf maken. Sommige mensen poetsen hun tanden met kurkuma (echt waar), houtskool of met baking soda.

Klinkt dat als iets te veel van het goede? Mooi, want met dit recept bootsen we heuse tandpasta na. Maar dan zónder de chemicaliën.

Recept voor natuurlijke tandpasta

Om een tube van 80 ml te maken ben je zo’n 25 minuten bezig. Valt best mee toch?

Dit heb je nodig:

 • 1,2 g xanthaangom
 • 50 g calciumcarbonaat
 • 5 g groene (bentoniet) of witte (kaolin) klei
 • 1,3 g baking soda
 • 31 g munthydrolaat  of gedemineraliseerd water
 • 20 g xylit(ol)
 • 24 grg glycerine
 • 25 druppels van etherische olie (pepermunt is het lekkerst!)
 • 1,4 g    propolisextract (= conservering)

Natuurlijk conseveringsmiddel

Het laatste ingrediënt is een natuurlijk conserveringsmiddel. Propolis is een kleverige substantie afkomstig van bijen. Het is een mengeling van hars, speekselenzymen, was en stuifmeel. Propolis is een natuurlijke bron van antioxidanten en werkt anti- bacterieel, antiviraal en schimmel-dodend. Het extract hiervan krijg je door de propolis te laten ‘weken’ in alcohol en water.

https://www.bedrock.nl/natuurlijke-producten-uitleg/

We gebruiken dit extract als conservering in de tandpasta, maar tegelijkertijd werkt het ook bij het verzachten van wondjes of aften. Propolis mag niet ontbreken in de natuurlijk EHBO-trommel!

Keelpijn of een lage immuniteit? Verdun 20-25 druppels propolis- extract in water, 3 keer per dag, maximaal 3 weken (niet voor kinderen onder 6 jaar).

Je tandenpoetsen met tandpasta? Probeer het eens met baking soda of houtskool

zelf tandpasta maken
Bron: Dorothee Dubois

Zo ga je te werk

 1. Voeg het hydrolaat of gedemineraliseerde water en de xylit samen in een vuurvaste maatbeker. Zet in een kookpan met een bodempje water en laat opwarmen op een laag vuur. Roer af en toe. Begin ondertussen met de volgende stap.
 2. Weeg het calciumcarbonaat af en voeg er de baking soda toe. In tegenstelling  tot  huidproducten mogen producten voor de tandhygiëne allesbehalve zuur zijn. Zuren zullen namelijk gaatjes veroorzaken. Aangezien hydrolaten en gedemineraliseerd water lichtjes zuur zijn, voeg je wat baking soda toe om de zuurgraad naar beneden te brengen.
 3. Als alle xylit opgelost is, haal je de maatbeker uit de kookpan. Voeg het calciumcarbonaat en de baking soda toe en roer het geheel tot egale massa. Laat afkoelen tot onder de 30 °C.
 4. In een klein potje meng je de xanthaangom met de glycerine. Als beide goed gemengd zijn, voeg je ze toe aan de maatbeker. Goed roeren. De massa zal indikken. Dit kan even duren. Zet 10 minuten opzij.
 5. Voeg nu de klei toe. Zorg ervoor dat je niet meer met een metalen garde roert, maar neem een houten, glazen of plastic spatel. Klei reageert met metaal waardoor je de werking tenietdoet.
 6. Voeg nu de etherische olie en propolisextract toe.
 7. Breng over in een Plaats de tube in een wc-rol om het vullen te vergemakkelijken. De tube op de foto kun je uitwassen en hergebruiken. Al kost dat wel wat extra werk. Ook een knijpfles met handige doseerdop is een optie. Je zou de tandpasta ook in een potje kunnen bewaren en er telkens met een schoon spateltje een beetje uit kunnen nemen. In dat geval, heb je meer xanthaangom nodig, circa 1,8 g.

Gefeliciteerd, je hebt zojuist eigenhandig tandpasta gemaakt! De tandpasta is ongeveer 3 maanden houdbaar.

Ga je toch liever voor een ready to go natuurlijke tandpasta? Dit zijn onze 6 favoriete tandpasta’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️