Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 28 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Fruitvliegjes in huis? Zo werk je ze op een natuurlijke manier je huis uit

Je hebt net fruit gekocht en het weggelegd, maar wanneer je later een appel wil pakken zie je ze ineens al zitten: fruitvliegjes. Natuurlijk willen we deze vliegjes het liefst op grote afstand houden, maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. In de schoonste keukens kunnen ze voorkomen en ze grijpen elke kans die ze krijgen om eitjes te leggen, vaak honderden per keer.

Hoe kan je er dan vanaf komen?

Weg met de fruitvliegjes

Mensen hebben geen last van fruitvliegjes, maar dat geldt niet voor het fruit. Door fruitvliegjes kan fruit sneller gaan rotten en ze voelen zich aangetrokken tot rijpend eten en rottend voedsel. Niet zo fijn dus! Hoe kom je er vanaf? Met deze trucs kan je ze grotendeels weghouden.

Ben je ook zat dat die vliegjes op je fruit zitten? Met deze tips jaag je ze weg!

Papieren kegeltje

Een val voor fruitvliegjes kan helpen. Je legt een klein beetje rottend fruit of een beetje bier of wijn in een beker. Met een papiertje kan je dan een kegeltje vouwen en het met de punt naar beneden in de beker zetten. Het papier kan je vastplakken aan de rand van de beker.

Het fruit of de alcohol trekt de vliegjes aan, maar uit de beker komen ze niet meer.

Deze 5 groente- en fruitschillen hoef je nooit meer weg te gooien

Potje met appelazijn

Een tweede val maak je door een schaaltje voor een vierde met appelazijn te vullen, met daarbij enkele druppels afwasmiddel. Zorg dat het goedje gaat schuimen door water toe te voegen.

Dit werkt omdat fruitvliegjes de geur van appelazijn lekker vinden en erop afkomen. Ze zullen dan verdrinken in het sopje.

Wijnruit

Wijnruit is een kruid waar fruitvliegjes een hekel aan hebben. Je kan ze weghouden door een bosje van deze plant naast je fruitschaal of bij een open raam te leggen. Wat ook geen kwaad kan: vlinders worden door wijnruit juist aangetrokken!

Stroop of honing

Dit is misschien één van de meest simpele oplossingen: de kleine vliegjes komen af op het schaaltje stroop of honing dat je op het aanrecht zet. Ze landen erop en blijven dan plakken in het kleverige goedje.

Vleesetende plant

Een natuurlijke oplossing die mooier staat dan een schaaltje met azijn of honing, is een vleesetende plant. De plant trekt vliegjes aan, die hij vervolgens vasthoudt en opeet.

Met deze handige kitchen hacks kan je groente en fruit langer bewaren

Vliegenstrip

In tegenstelling tot de vleesetende plant, staat dit minder mooi in je huis. Effectief is het wel! Je kan één of meer strips aan het plafond hangen, zodat de beestjes er tegenaan blijven plakken. Daarna kan je de strip weggooien.

Voorkomen

Naast het bestrijden, vangen en wegjagen kan je ook voorkomen dat er weer meer fruitvliegjes je huis in komen. Regelmatig de versheid van je fruit checken en rotte exemplaren verwijderen kan al erg helpen. Ook afwasmiddel, mits je vooral geen afwasmiddel met citroengeur gebruikt, houdt ze op afstand.

Bovendien zorgt het regelmatig schoonmaken van je vuilnisbak en afvoer ervoor dat dit geen broedplaats wordt. Je doet er goed om lege potjes af te spoelen en ze naar de glasbak te brengen en deksels op potjes goed af te sluiten.

Een guide in afval scheiden: gaat dit naar plastic, restafval of papier?

Zo houd je de vliegjes op afstand!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️