Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 28 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze 5 groente- en fruitschillen hoef je nooit meer weg te gooien

Schillen worden vaak als afval beschouwd, zonde eigenlijk. In groente- en fruitschillen zitten niet alleen veel vitaminen, ze bevatten ook veel smaak. Vaak is het wel een kwestie van weten hoe je ze moet bereiden. Dat leggen we hier uit!

Creatief koken met groente- en fruitschillen is een geweldige manier om voedselverspilling tegen te gaan. Daar worden we blij van!

Deze groente- en fruitschillen hoef je nooit meer weg te gooien

Let op: was de schillen wel steeds goed voor je ermee gaat koken.

1. Aardappelschillen

Aardappels bevatten heel veel vezels, waarvan het grootste deel zich in de schil bevindt. Naast vezels bevatten aardappelschillen ook vitamine B, vitamine C, ijzer, calcium en potassium. Waarom zou je je piepers in hemelsnaam nog schillen? Snappen we ook niet.

Laat die aardappelschillen er dus voortaan gewoon aan. Maak bijvoorbeeld gebakken citroenaardappeltjes in de oven (in dit recept kun je de kippenbouillon vervangen door groentebouillon) of pof ze in hun geheel, met schil. Dit geldt trouwens ook voor zoete aardappel.

2. Broccolisteel en -bladeren

Wist je dat de steel van broccoli minstens even veel voedingswaarden bezit als de broccoliroosjes? Ook de bladeren van broccoli bevatten heel wat gezonde stofjes. Gooi die twee dus nooit weg, want buiten gezond zijn ze ook nog eens heel lekker.

https://www.bedrock.nl/recept-broccoli-salade-munt-sesam-zero-waste/

Van de steel en de bladeren kun je heel makkelijk soep maken. Ons zusje Culy heeft ook een gaaf recept voor carpaccio van broccolistronk met tomatensalsa en tahin-dressing. Of snijd de steel in kleine stukjes en gebruik ‘m – samen met de roosjes – in deze snelle mac & cheese. Ontzéttend lekker en nul waste.

3. Kiwischillen

Voor veel mensen is het misschien even wennen aan het idee om de schil van kiwi’s op te eten. Maar hoewel ze er harig uitzien, valt dat qua smaak best mee. En wist je dat er 3 keer zo veel vezels in de schil zitten, in vergelijking met het vruchtvlees?

Reden genoeg dus om die schil gewoon mee op te eten. Was ook hier de schil wel goed alvorens je je tanden erin zet. Tip: maak er een lekkere smoothie mee, bijvoorbeeld met spinazie, avocado en gember.

4. Blaadjes van radijzen

De blaadjes aan radijzen verdwijnen vaak onmiddellijk in de vuilbak. Jammer, want deze blaadjes bevatten een lichtpittige smaak die te vergelijken is met rucola. Zoals alle andere bladgroenten zijn ze natuurlijk ook nog eens razend gezond.

Kortom: gooi die radijsjes niet weg maar verwerk ze in salades of pesto. Heeerlijk!

5. Citroenschil

Maar weinig ingrediënten bevatten zoveel antioxidanten en vitaminen als citroenschillen. Het klinkt misschien als een raar idee om die mee op te eten, maar zo gek is het helemaal niet.

Citroenschil is bijvoorbeeld heerlijk als je ‘t raspt over pasta, soep of een stukje vis. Of voeg een klein partje citroen (dus met schil) toe aan je smoothie.

Wetenschappelijk bewezen: dit zijn de gezondheidsvoordelen van citroenwater

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️