Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Reizen 28 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Bedrock Travel: dit zijn de 7 mooiste trails door Engeland

In heel Engeland zijn er wel 16 lange-afstand-wandelpaden te vinden. Hiervan worden er 7 gezien als de echte paradepaartjes, England’s Great Walking Trails genoemd. Deze wandelpaden nemen je mee door ruige landschappen en fleurige bloemenweiden. Ook handig: de trails zijn goed bereikbaar omdat ze allemaal in de buurt liggen van zeehavens of luchthavens.

Droom weg bij deze 7 indrukwekkende Engelse trails.

1. Pennine Way

Deze trail is geopend in 1965 en daarmee is het de oudste van heel Engeland. Het doel was dat het publiek toegang zou krijgen tot de ruigste landschappen van het land. De route is 435 km en start in de heuvels van het Derbyshire Peak District. Daarna loop je door het prachtige Swaledale Valley, over de Hadrian’s Wall en eindig je in het Schotse grensgebied Kirk Yetholm.

Het effect op je lichaam als je dagelijks een uur wandelt

De route is uitdagend, want bij elkaar opgeteld is de totale beklimming hoger dan de Mount Everest! Vergeet ook geen droge sokken mee te nemen, want de paden kunnen nogal nat en moerassig zijn. De trail kan het hele jaar bewandeld worden, maar de beste periode is van mei tot september.

2. Cleveland Way

De Cleveland Way is een opwindende route van 175 km door steeds veranderende landschappen. Hij loopt door het fleurige heidelandschap van het nationale park North York Moors. Daarna wandel je langs de kustlijn met oude vissersdorpjes afgewisseld met levendige kustplaatsen.

Ook kom je langs het beroemde smokkelaarsdorp Robin Hood’s Bay en de bekende badplaatsen Whitby en Scarborough. De tocht is beide richtingen op te lopen en als je moorland-heide in een rode bloei wil zien staan, is eind augustus tot begin september de beste periode.

3. Cotswold Way

Met de 164 km lange Cotswold Way maak je als het ware een reis door de tijd. Zo kom je langs de Romeinse stad Bath, maar loop je ook door beukenbossen en honingkleurige dorpjes gebouwd van Cotswold steen.

Brrr. Het is misschien koud buiten, maar dit is de reden om tóch te gaan wandelen in de kou

De route is erg divers waarbij je je het ene moment in wilde bloemenweiden bevindt en het volgende moment in schaduwrijke bossen. Iedereen kan de Cotswold Way lopen, maar er zitten wel een paar steile beklimmingen in. Wil je de graslanden in glorie zien, dan kun je het beste in de zomer gaan. De beukenbossen staan er dan weer het mooist bij in de herfst.

4. Hadrian’s Wall Path

Met 135 km hoort Hadrian’s Wall Path bij de twee kortste Engelse wandelpaden, maar het is zeker niet de minste. De tocht loopt van kust naar kust en langs de UNESCO werelderfgoed locatie Hadrian’s Wall. Dit is een muur die door keizer Hadrianus in de 2e eeuw na Christus gebouwd is.

Verder zijn er op de route veel Romeinse forten en musea te bezichtigen die een kijkje in het leven geven van het oude Engeland. De Trail kan bij nat weer modderig worden, dus de beste tijd om hem te belopen is van mei tot oktober.

5. North Downs Way

Met een route van 246 km doorkruist de North Downs Way het zuidoosten van Engeland. Je loopt langs de beroemde Pilgrim’s Way en onderweg kom je verschillende kastelen en kathedralen tegen.

Even een ommetje maken? Zo haal je nóg meer uit je dagelijkse wandeling

Ook wandel je langs de kust, bossen en graslandschappen. De trail is gemakkelijk bereikbaar vanuit Londen, dus je kunt er ook een citytrip aan vastknopen. Ook fijn: de route is het hele jaar door goed te belopen.

6. Norfolk Coast Path

In 135 km passeer je op het Norfolk Coast Path enorm gevarieerde landschappen. Zo kom je langs zandstranden, moerassen en bossen. Onderweg zijn er veel wilde dieren (waaronder zeehonden) en vogels te spotten.

De trail loopt van Hunstanton tot Hopton on Sea en door de erfgoedkust van Norfolk. Omdat het terrein waarover de route loopt over het algemeen vlak is, is die voor iedereen goed te bewandelen. In de zomer staan de hagen in volle bloei en is het lekker weer om de trail te lopen. Wil je graag vogeltjes kijken, dan kan je beter in de lente of herfst gaan.

7. South West Coast Path

Koning van de Engelse wandelpaden is toch wel de South West Coast Path met een totale lengte van 1014 (!) km. De trail bestaat uit kustwandelingen rond het hele zuid-westelijke schiereiland. Meer dan 70 procent van de route loopt door een nationaal park. Ook kom je langs een UNESCO Biosphere en een UNESCO Geopark.

Je kunt hem in elk seizoen bewandelen, met in de zomer een bloeiende heide en in de winter stormachtige golfen die op de kliffen slaan. Er is zelfs een speciale liefdadigheidsinstelling, de South West Coast Path Association die zorgt dat het pad goed onderhouden wordt.

Naast Engeland zijn er nog genoeg andere landen met de prachtigste trails. Bekijk bijvoorbeeld de mooiste hikes van Zwitserland of deze zeven hemelse hikes over de fjorden in Noorwegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️