Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Psyche 8 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Last van de bekende herfstdip? Zo kom je er weer bovenop

Een herfstdip: het seizoensgebonden down-gevoel dat veel mensen in de herfst ervaren. De warme dagen zijn achter de rug en de koudste komen eraan. Ondanks dat we in basis waarschijnlijk allemaal bekend zijn met dit fenomeen, hebben onze lichaam en geest er toch moeite mee. De korte, grauwe, regenachtige herfstdagen hebben nu eenmaal een negatief effect op ons. En dit zal elk jaar zo zijn. Met deze tips kan je je herfstdip tegengaan!

Gelukkig hoeven we ons niet écht zorgen te maken. Door de herfstdip beter te begrijpen, kunnen we ‘m dit jaar veranderen in een herfst-up.

Oorzaken voor een herfstdip

De grootste oorzaak van een herfstdip is het gebrek aan daglicht. Je lichaam komt net uit een periode waarin het licht in overschotten is aangeleverd en heeft nu moeite met de plotselinge verandering. De dagen zijn korter, het licht is minder fel en je bent waarschijnlijk minder buiten.

Het verband tussen een dip en het lichttekort heeft vooral te maken met melatonine, serotonine en vitamine D.

Invloed van melatonine, serotonine en vitamine D

Wanneer het donker is, komt er in ons lichaam het slaaphormoon melatonine vrij. Dit is, kort samengevat, het hormoon dat ervoor zorgt dat we slaperig worden. Door de donkere dagen ga je je dus automatisch vermoeider voelen.

Gerelateerd: Adem jezelf stressvrij en gezond: 3 hacks voor tijdens je (werk)dag

Serotonine werkt net omgekeerd. Dit hormoon komt juist meer vrij wanneer er veel licht is. In tegenstelling tot melatonine is serotonine het hormoon dat zorgt voor tevredenheid en wordt daarom ook wel het gelukshormoon genoemd. Een donkere dag zorgt dus letterlijk voor ontevredenheid.

Ook wordt een tekort aan vitamine D gezien als een van de grote oorzaken van een herfstdip.

Wat kun je doen tegen een herfstdip?

Heb je last van een herfstdip? Laten we dan vooropstellen dat er niks geks met je aan de hand is. Ten eerste hebben jaarlijks honderduizenden Nederlanders last van een herfstdip. Aan de oorzaken zelf kan je helemaal niks doen, maar dat betekent niet dat je bij de pakken neer hoeft te zitten.

De 3 hoofdoorzaken zijn regelrecht te herleiden naar een lichttekort, zo kan je daar verandering in brengen:

  • Doe de gordijnen open.
  • Zet de lampen aan.
  • En ga vooral naar buiten, ook als het geen lekker weer is.

Lees ook: Het is wetenschappelijk bewezen dat we zélf invloed hebben op onze gevoelens van liefde

Het is belangrijk om zoveel mogelijk zonlicht op te nemen. Ga vooral ’s ochtendsvroeg naar buiten, want in een vroege ochtendzon zit veel blauw licht. Dit stremt de aanmaak van melatonine. Een andere tip is om gezond te eten. Volgens de GGZ is dit een geschikt dieet om je dip tegen te gaan:

  • Eet evenwichtig: eet vooral groente en fruit, zetmeelrijke producten (bijvoorbeeld aardappelen, pasta en peulvruchten) en vis
  • Vermijd snoep, chips en vleesproducten
  • Eet goede vetten: denk aan omega 3-zetzuren
  • Vermijd verzadigde vetten: boter, vet vlees, melkproducten, kaas, chocolade, gebak
  • Matig de alcoholconsumptie
  • Zorg dat je genoeg vitamines binnenkrijgt, slik ze eventueel bij

Must read: Jezelf gezond eten kán: deze ziektes kun je voorkomen als je plantaardig eet

Lichttherapie tegen een herfstdip

Werken bovenstaande tips niet genoeg tegen je herfstdip? Dan kan lichttherapie een oplossing zijn. Lichttherapie is een behandeling waarbij je aan grote hoeveelheden blauw licht wordt blootgesteld.

Dit licht geeft hetzelfde effect als dat van de zon, maar is dan kunstmatig. Zo’n therapie is voor veel mensen die niet buiten kunnen zijn, door werk bijvoorbeeld, een goede oplossing.

Nu je weet waar de oorzaken van een herfstdip liggen, weet je meteen wat je aan het probleem kan doen. In veel gevallen is het volgen van deze adviezen genoeg om deze dip om te toveren tot een fijne periode!

We hebben meer tips geschreven voor als je je down voelt:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Last van de bekende herfstdip? Zo kom je er weer bovenop
Sluiten