Fleur Broeders
Fleur Broeders Nieuws 2 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws: Schotland telt de grootste bossen sinds 900 (!) jaar

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: de bossen van Schotland zijn het grootst sinds de afgelopen 900 (!) jaar.

Een heuse groene revolutie voor Schotland: hun bossen zijn het grootst sinds 900 jaar. Een eeuw geleden zat de bebossing in de Schotse streken rond de 6 procent. Vandaag de dag is dit 18 procent! Wat een verbetering.

De bossen in Schotland

Waar vindt deze grote verandering plaats? Ten noorden van de rivier de Tweed: de belangrijkste rivier in de Scottisch Borders. De bossen breiden zich daar in een razend tempo uit. Schotland heeft nu bijna net zoveel bos als 1000 jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van Our World in Data.

Het Wereld Natuur Fonds gaat met drones Australische bossen herplanten

Zo’n 11.000 jaar geleden koloniseerden bossen Schotland voor het eerst. Dit was nadat de laatste ijstijd zich had teruggetrokken. 2000 jaar geleden was de helft van de Schotse bossen al verloren gegaan. Dit kwam door de Romeinse invasie van Engeland. Ontbossing was van kracht.

Wat een comeback

Pas na de Eerste Wereldoorlog kwam er een besef bij de Schotse regering. De binnenlandse houtindustrie is een zaak van de nationale veiligheid. Er werd gelijk actie ondernomen: Schotland was al snel bedekt met niet-inheemse dennenplantages. Dit hielp bij de vergroting van de bosbedekking, maar het was slecht voor de biodiversiteit.

Sinds de jaren 1980 is er meer zorg besteed aan het planten van inheemse bomen. Inmiddels is er ook een nieuwe doelstelling voor de Schotse regering: 21 procent bebossing in 2032. De Schotten maken een goede comeback!

Hoe voedselbossen het klimaat en de natuur kunnen redden

De vele klimaatbewegingen hebben er natuurlijk voor gezorgd dat herbebossing razend populair is geworden. Dat zie je ook in de bevolking. Zo’n 80 procent van het Schotse volk steunt de herbebossing van de Hooglanden. Dat beloofd nog veel goeds voor in de toekomst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️