Eva Spigt
Eva Spigt Betere wereld 2 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

De impact van de klimaatverandering op je mentale gezondheid

Sneeuwval in de Nederlandse lente, hevige overstromingen in Australië en grote bosbranden in Amerika. Het lijkt wel alsof het weer op z’n kop staat. Klimaatverandering is écht en niet langer meer een ver van je bed show. Maar wat is de impact van klimaatverandering op je mentale gezondheid?

We zochten het uit.

Zorgen om de toekomst

Een wereldwijd onderzoek toont aan dat de meeste 16- tot 25-jarigen zich zorgen maken over de toekomst vanwege de klimaatcrisis. Het medische tijdschrift The Lancet heeft in 2021 een wereldwijd onderzoek gedaan onder 10.000 jongeren en daaruit blijkt dat driekwart de toekomst als beangstend ziet. Ook zijn 4 op de 10 mensen bang om kinderen te krijgen in deze wereld.

Ook interessant: Deze jonge klimaatstrijders geven het goede voorbeeld en dit is hoe jij mee kan doen 

Dit komt vooral omdat ze vinden dat de overheid hen niet voldoende beschermen, 6 op de 10 mensen voelen zich dan ook bedrogen door de overheid. Voor veel mensen zijn de vooruitzichten van de toekomst zó beangstigend dat ze er geestelijk aan onderdoor gaan. Klimaatdepressie of klimaatstress is dan ook echt een ding.

Eerste hulp bij klimaatdepressie

Ervaar jij zelf veel stress als je bij de afgeprijsde plofkip staat of de zoveelste Hummer voorbij ziet rijden? Je kan er misschien een beetje moedeloos van worden maar er valt wat aan te doen. Bedrock geeft een aantal tips zodat je de toekomst weer wat luchtiger en rooskleuriger in gaat zien.

1. Maak het bespreekbaar

Stress kan verlammend werken en het kan dan ook helpen door het te ventileren. b er dus over met vrienden of familie of. Spreek je zorgen uit en vraag hoe zij erin staan. Je staat er niet alleen voor.

2. Jij maakt het verschil

Voel je je machteloos? Niet nodig… alle beetjes helpen immers. Als je je down voelt door alles wat je op het nieuws ziet, onthoud dan dat jij het verschil kan maken. Door zelf in actie te komen, voelt het alsof je er (meer) controle over hebt.

Lees ook: Deze 8 simpele acties maken een groot verschil voor een groenere planeet

Ga bijvoorbeeld een keer naar een klimaatmars, begin een eigen moestuin, pak vaker de fiets in plaats van de auto.

3. Bestrijd je angst met…

Humor. Wat je allemaal op het nieuws ziet, is al zwaar genoeg. Natuurlijk is klimaatverandering serieus maar soms helpt het om het allemaal wat luchtiger te zien. Lees bijvoorbeeld het boek ‘’Eerste hulp bij Klimaatverandering’’ of check deze aflevering van Lubach.

4. Zoek hulp

Sommige mensen krijgen paniekaanvallen en hebben slapeloze nachten bij de gedachte aan onze toekomst. Behoor jij tot deze groep? Schroom niet om hulp te zoeken.

Lees ook: Klimaatbang? Waarom we ook hoopvol kunnen zijn over de klimaatverandering 

Je bent niet de enige, uit cijfers van het CBS blijkt dat 75 procent van de Nederlanders zich zorgen maakt om het klimaat. Op Klimaatpsychologie.com vind je diverse klimaatpsychologen die hulp bieden.

Positieve impact op je mentale gezondheid

Gelukkig is er ook een positieve noot. Serieuze zorgen leiden immers tot actie. Als de overheid weinig doet dan wordt het tijd om zelf je leven onder de loep te nemen. Zo vertelt onderzoeker Van den Broek in een ander rapport dat mensen in hun eigen omgeving meer gaan doen tegen klimaatverandering.

Lees ook: Hoe klimaatverandering invloed kan hebben op je seks- en liefdesleven (aldus onderzoek) 

Gedragswetenschapper Reint Jan Renes beaamt dit en vertelt het volgende: ‘’Het gevolg is dat mensen zich persoonlijk meer verantwoordelijk voelen iets te moeten doen wat draagvlak voor klimaatbeleid versterkt. Daarnaast wordt de kans groter dat mensen in de privésfeer klimaatvriendelijkere keuzes maken, zoals minder vliegen of minder vlees eten’’.

Echte verandering begint dus bij jezelf!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️