Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 26 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Hoe je stress kunt omzetten in jouw voordeel

Sommige dagen zit je helemaal lekker in je vel en flow je als een vlinder door het leven. Andere dagen lijkt alles tegen te zitten en vlieg je als een neurotische wesp in de rondte. ‘Zo gaat dat nu eenmaal’ zou je kunnen denken. Maar hoe jouw dag verloopt heb je deels zelf in de hand, als je weet hoe je je stresslevel kunt omzetten in jouw voordeel.

Wil je weten wat je kunt doen om elke dag het onderste voor jezelf uit de kan te halen? Natuurlijk wil je dat!

De best mogelijke staat

Allereerst kun je gebruik maken van ademhalingsoefeningen. Dit is een snelle manier om je lichaam en geest te kalmeren. Nu is het niet de bedoeling dat je jezelf, wanneer je je helemaal gestresst voelt, naar een ontspannen en meditatie staat brengt. Vaak is het juist belangrijk dat je alert blijft.

Maar je zult met ademhalingsoefeningen merken dat je vermogen tot helder nadenken en problemen oplossen wordt vergroot. In die zin probeer je niet om alles wat stressvol is weg te toveren, maar om je in de best mogelijke staat te brengen.

Presteren in een stresssituatie

Zo kun je van de stressrespons de vruchten plukken en de intensiteit van de nadelen verminderen. Natuurlijk kunnen ademhalingsoefeningen je ook in een diepe, lichamelijke ontspanning brengen, vooral als je ze langer gebruikt.

Lees ook: Hoe ademhaling de oplossing kan zijn voor alle slechte slapers

Dat kun je het beste doen wanneer je wat meer tijd hebt, zonder afleidingen of verplichtingen. Maar wanneer je moet presteren in een stresssituatie, is deze ademhalingsoefening een goede methode om je door het moment heen te helpen.

Vierkant ademen

  1. Richt je blik op iets vierkants: een raam, deur, fotolijst of computerscherm in de buurt.
  2. Vestig je ogen op de linkerbenedenhoek en terwijl je inademt, tel je tot 4 terwijl je met je ogen rustig omhoog glijdt naar de linkerbovenhoek.
  3. Terwijl je met je ogen de bovenste lijn volgt naar de rechterbovenhoek, houd je die adem 4 seconden in.
  4. Terwijl je uitademt, ga je met je ogen naar beneden naar de rechterbenedenhoek terwijl je weer tot 4 telt.
  5. Houd die adem weer 4 tellen vast terwijl je je ogen terugleidt naar de linkerbenedenhoek. Begin dan weer bij stap 1.

Dus je ademt 4 seconden in, houdt die adem 4 seconden vast, ademt 4 seconden uit en houdt hem weer 4 seconden in. Focussen op iets vierkants werkt als houvast voor je aandacht, zodat je die beter bij je ademhaling kunt houden. De kans dat je snel bent afgeleid is dan minimaal.

Fijne yoga en ademhalingsoefeningen voor als je gestresst bent op werk

Als je het een paar minuten hebt geprobeerd maar het gevoel hebt dat het nog niet werkt, ga dan door. Je lichaam heeft even tijd nodig om te reageren. Extra tip: oefen elke dag, dus ook op momenten dat je je niet gestresst voelt.

Zorgen voor anderen

Tevens heeft onderzoek aangetoond dat wanneer we ons in tijden van stress richten op de zorg voor anderen, er iets in onze hersenen verandert waardoor er zowel gevoelens van hoop als moed ontstaan. Het beschermt ons zelfs tegen de schadelijke effecten van langdurige chronische stress en trauma.

Het wordt een bron van veerkracht. Deze zogenaamde ‘tend-and-befriend-stressreactie’ is misschien geëvolueerd voor de bescherming van onze eventuele kinderen, maar het is ook een perfecte stressrespons, die je op elk willekeurig moment kunt toepassen.

Lees ook: 6 wetenschappelijk bewezen manieren om van je stress af te komen 

Contact met anderen helpt ons bij het herstellen van stress. Daarentegen zet sociaal isolement onze geest en lichaam onder grote druk. Het persoonlijk contact met mensen van wie we houden en het volledig opgaan in onze relaties met anderen, verzachten de effecten van stress op zowel korte als lange termijn.

The bigger picture

En als laatste kun je stress omzetten in een kracht die veel sterker is dan jou. Door je doelen te richten op iets dat groter is dan jouzelf, voel je je vaker hoopvoller, dankbaarder, meer geïnspireerd en opgewonden en ervaar je meer tevredenheid.

Hoe de prachtige Afrikaanse ubuntu-filosofie ons leert minder egoïstisch te zijn

Zelfs als we maar een beetje tijd besteden aan het nadenken over hoe onze keuzes en handelingen kunnen bijdragen aan een breder doel, ondergaan we stress al meteen heel anders. Wanneer we ons richten op hoe anderen iets kunnen hebben aan onze activiteiten, groot of klein, vertonen we minder stressrespons in moeilijke en veeleisende situaties.

Iets betekenen voor een ander

Wat betekent dit in de realiteit? Dat we stress makkelijker hanteren wanneer we ons tijdens stressvolle gebeurtenissen bewust inspannen om onze betrokkenheid te koppelen aan onze normen en waarden en aan het in dienst staan van onze medemens.

We geven onze stress een andere betekenis, een die ons motiveert om door te zetten in plaats van te vluchten en de stress te vermijden. De stress wordt minder bedreigend, omdat het niet gaat om het bewijzen van onze eigenwaarde, maar om dat je iets kunt betekenen voor een ander.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️