Fleur Broeders
Fleur Broeders Nieuws 26 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Good news! Binnenkort kunnen we écht duurzaam gaan vliegen

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: binnenkort kunnen we écht duurzaam gaan vliegen.

Ja, je leest het goed. Écht duurzaam vliegen. Hoe dan? De Airbus A380 heeft laten zien dat vliegen op 100% biobrandstof mogelijk is. De luchtvaartmaatschappij wilde graag laten zien dat er wordt gestreefd naar vliegen op waterstof en biobrandstof. Dat is ze gelukt! Nu alleen de rest nog.

Duurzaam vliegen

Nu Airbus heeft laten zien dat het wel degelijk mogelijk is, kan het zijn dat het ontwerp van vliegtuigen, zoals we ze kennen, flink aangepast zal worden. Wanneer dit gebeurt is dat natuurlijk een grote stap vooruit voor de duurzaamheid.

Zin om te reizen? Zo ga je op avontuur zónder de wereld over te vliegen

De vliegbranche wil verduurzamen door het gebruik van Sustainable Aviation Fuel. Dat is een brandstof die voornamelijk bestaat uit kookolie. Ja, kookolie. Denk aan olijf- en zonnebloemolie. Een stuk beter dan de gebruikelijke kerosine.

Hiermee hoopt Airbus de klimaatdoelen van Parijs te halen. De nieuwe alternatieve brandstof kan al zorgen voor een afname van 50%, misschien zelfs 70%, van de broeikasgassen binnen de vliegindustrie. Wat een uitvinding!

Toekomst is dichtbij

Eerdere tests van Airbus lieten zien dat de vliegtuigen nog werken wanneer de tanks voor de helft zijn gevuld met Sustainable Aviation Fuel. De andere helft was toen nog benzine. Later testte het bedrijf de jets met niks anders dan biobrandstof. En voilà, de test was geslaagd. Bij Airbus hebben ze laten zien dat het mogelijk is om te vliegen zonder de schadelijke kerosine.

Vliegen is heilig (of toch niet?)

Concurrentie is best scherp als het gaat om biobrandstof. Ook Boeing slaagde er in 2012 in om deels op biobrandstof de oceaan over te vliegen. Nu het Airbus is gelukt om volledig op biobrandstof te vliegen, komt de milieuvriendelijkere toekomst erg dichtbij. Als alles zo doorgaat, kunnen we rond 2030 in een vliegtuig stappen dat vliegt op kookolie. Een geweldige vooruitgang!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️