Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Planeet 29 dec 2021
Leestijd: 5 minuten

In gesprek met Martine Geijsels over de helende werking van de oceaan

Veel mensen vinden de zee prettig, lekker ontspannend en goed voor het lichaam. Maar wat kan de zee daadwerkelijk voor je lichaam betekenen? We praten met Martine Geijsels, één van Nederlands beste vrouwelijke surfers, over de de helende werking van de oceaan. Zij weet als geen ander hoe het natuurlijke water zo’n verslavend lekker gevoel geeft, hoe mensen ervan opleven en hoe het zelfs levens kan veranderen.

Naast professioneel surfer, is Martine ook getalenteerd dichter en schrijfster. Echt een inspirerende chick om te volgen!

Surfersduo

Martine leeft de droom van iedere surfer. Ze is een typische free spirit uit Scheveningen, die van haar passie haar werk heeft kunnen maken. Samen met haar vriend Tommie Dijkhuizen (fotograaf en óók surfer) reist ze nu al jaren de wereld rond, op zoek naar de perfecte golf. Een Nederlandse winter heeft ze al lang niet meer meegemaakt.

Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Als we haar spreken zit Martine in El Salvador. Dat is op Venezuela na, het gevaarlijkste land ter wereld. Maar naast het hoogste moordcijfer, heeft het land ook een continue stroom van golven langs de 320 kilometer lange kustlijn. Dat maakt El Salvador tot een waar paradijs voor surfers en dus een perfecte thuisbasis voor het duo.

Wat is jouw connectie met de zee?

“Voornamelijk dat ik daar kan doen wat mijn ikigai is geworden, namelijk surfen. Dat is mijn reden tot bestaan. En in zee krijg ik alle ruimte en vrijheid om volledig authentiek te zijn. Dat helpt me ook in mijn surfen: ik word losser en krijg zo meer flow in mijn bewegingen. Daarnaast is de zee voor mij een centrifuge; ze spoelt mijn hoofd leeg. Ik vind daar antwoorden op dingen waar ik mee zit, omdat mijn hoofd weer helder en opgeruimd is.”

Hoe komt het dat de zee op veel mensen zo’n sterke aantrekkingskracht heeft?

“Voetjes in het zand, geeft een gevoel van stabiliteit. In de verte turen naar een horizon werkt kalmerend. Als je kalm bent, voel je je mentaal sterker. De zee blijft trekken, omdat iedereen zich na een bezoekje bijna altijd beter voelt. Of je nu in het water gaat of aan de kant blijft.”

Op welke manier kan de zee helend werken?

“Het is wetenschappelijk bewezen dat het geluid van de zee, de aanmaak van stress in de hersenen vermindert. Daarnaast hebben brekende golven een positieve impact op de lucht. Ze zorgen ervoor dat we meer zuurstof inademen. Meer zuurstof, betekent meer serotine-release en dit is de release van angst.”

Waarom surfen goed is voor je mentale gezondheid (aldus de wetenschap)

Denk je dat de zee ook levens kan veranderen?

“Ik ben daar een goed voorbeeld van. Ik woonde in Rotterdam, maar was niet happy met het leven dat ik daar had. Ik wist dat ik iets radicaal moest veranderen. Ik was nog nooit buiten Europa geweest en besloot te gaan backpacken door Azië. Ergens op een eilandje in Thailand, kwam ik voor het eerst in aanraking met de surfsport.

Het greep me zo erg, dat ik dacht: ‘Hier wil ik de beste in worden!’. Daarna heb ik alles in Nederland achter me gelaten om te trainen voor wedstrijden. Ik heb veel titels op mijn naam gezet. Nu focus ik me meer op het free surfen en het afreizen naar wereld’s beste surfspots. Ik zie mezelf niet zo snel meer stoppen met reizen en surfen. Het is mijn levensstijl geworden.”

Er zijn ook mensen bang voor de zee. Wat is jouw advies voor hun?

“Eigenlijk is dit heel gek, want het is een controversie van de dingen die ik net heb gezegd. Zowel de golven als de horizon, doen angst verminderen. Maar mensen zijn vooral bang door het idee dat ze lang onder water worden gehouden. Terwijl, als je onder water bent en zou tellen, merk je dat dat maximaal maar een paar seconden is. En dan heb ik het hier over hele grote golven. Bij kleine golven is het nog veel korter.

Surfen het nieuwe yoga? Waarom de sport goed is voor je lichaam en geest

De zee leren lezen heeft heel veel tijd nodig. Haar mood is elke dag anders. Het duurt wel even voordat je je onder verschillende condities staande kunt houden. Als je wilt leren surfen, adviseer ik je om te beginnen met een paar lessen. En niet te snel op te geven. Het is een hele moeilijke sport! Je kunt je er heel erg op verkijken. Hoe beter iemand surft, hoe makkelijker het eruit ziet.

De meeste filmpjes die je voorbij ziet komen, zijn van surfers die een redelijk tot hoog niveau hebben. Je moet er veel tijd en energie in steken. En heel veel geduld met jezelf hebben. Bouw de band met de zee in kleine stapjes op. Dat schept vertrouwen in jezelf en vermijd je mogelijke angst. Maar als je die band eenmaal hebt…”

Bedrock ontdekt Nederland: een weekendje yoga’en en surfen aan de Hollandse kust

Woordkunstenaar

Zoals we al vertelden is Martine ook dichter en daarom delen we graag een paar van onze favoriete teksten van haar. Haar eerste gedichtenbundel, met bijpassende illustraties van de Canadese illustrator Chelsea Skye (a.k.a. @lunarlilt), kun je hier kopen. Daarnaast maakten ze 10 ansichtkaarten in het Nederlands en in het Engels.

“vandaag was te mooi voor woorden

daarom stop ik nu met schrijven”

“neem tijd om te praten

met de stilte in je hoofd”

 

“hoi hoofd

hier is adem

ik kom je vullen met leegte”

 

“de zee

voor het hoofd zo gezond

door al de wind die er waait,

daarin zoveel ruimte komt”

 

“toen we besloten

ons eigen pad op te gaan

gingen daar alle lantaarns aan”

 

“we zijn te hard

we zetten onszelf

voor straf

in de hoek

van ons eigen leven”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️