Minder piekergedachten voor een betere slaap? We delen een paar belangrijke tips
In je bed kruipen en meteen als een blok in slaap vallen: soms klinkt het als een onmogelijke opdracht. Terwijl je wakker ligt, spoken er nog allerlei gedachten door je hoofd. Al die gedachten en die anxiety kunnen je zo een goede nachtrust kosten.
Dat zou jammer zijn. Goed slapen is voor iedereen mogelijk, met een paar tips die je helpen om in slaap te vallen.
Lekker slapen met deze tips
Overdag zijn we druk met van alles en nog wat, maar ‘s avonds verdwijnen al die afleidingen al snel. Die anxiety kan je dan nog moeilijk negeren. Je kan in een vicieuze cirkel terechtkomen: hoe angstiger je bent, hoe moeilijker het is om in slaap te vallen. Wordt dit een gewoonte, dan groeit dat gevoel van onrust ook wanneer het tijdstip om naar bed te gaan nadert.
Ben je vaak angstig en maak je je zorgen over in slaap vallen? Psychologe Annie Miller en psychologe Dr. Shelby Harris geven tips om dat tegen te gaan.
Slaap je slecht? Deze 7 fouten maakt iedereen voor het slapen gaan
Sta altijd rond dezelfde tijd op
Van nature hebben we een circadiaans ritme, ofwel een natuurlijke cyclus waarin we in slaap vallen en weer wakker worden. Mensen houden van routine. Het is daarom goed om elke dag, zeven dagen per week, om dezelfde tijd op te staan. Zo maak je je lichaam gedurende de dag klaar voor slaap. Op die manier is het daar klaar voor als het tijd is om naar bed te gaan.
Dit geldt ook voor als je een keer laat naar bed gaat, of moe bent. Met een vast ritme geef je seintjes af voor je lichaam wanneer je wakker moet zijn en wanneer je moet gaan slapen. Zo’n natuurlijk ritme zorgt ervoor dat je ‘s avonds vermoeider bent, waardoor je makkelijker in slaap valt.
Ben jij geen ochtendpersoon? Goed nieuws: het tijdstip waarop je opstaat hoeft niet supervroeg te zijn, als het maar consistent is.
Gebruik je bed waar het voor bedoeld is
Er zijn natuurlijk situaties waarin het niet anders kan. Waarin je bijvoorbeeld toch echt even vanuit bed moet werken doordat er weinig ruimte is. Maar het is belangrijk dat je grenzen stelt tussen je bed en de rest van je huis.
Het kan zijn dat je ‘s avonds onrustig wordt als je je bed gebruikt voor activiteiten waar het eigenlijk niet voor bedoeld is. Doe je dat niet, dan associeert je lichaam je bed echt met slaap en wordt die nachtrust ook makkelijker voor jou! Dus: niet lezen of tv kijken in bed, en niet snoozen in de ochtend.
Klokkijken? Nu even niet
Het kan de beste overkomen: je ligt te draaien in je bed, terwijl je alleen maar kan denken aan die belangrijke meeting die je morgenochtend hebt. Kijken hoe laat het is, is dan verleidelijk. Op de klok kijken terwijl je zou moeten slapen, kan je angst echter vergroten.
De tip? Draai je wekker om, als je die gezet hebt. Zo kijk je er minder snel op. Je wéét bovendien dat je hem gezet hebt. Vertrouw daar dan ook op.
Grenzen stellen
Om je angst ‘s avonds te verminderen, is het natuurlijk aan te raden dat je nagaat waardoor het getriggerd wordt. Drie dingen die veel voorkomen en die je zelf misschien ook doet voor het slapengaan zijn social media, internetten, of nog even je mail checken. Een negatief gevolg hiervan is dat je brein wakker is, en klaar is om zich zorgen te maken.
Stel daarom grenzen voor jezelf. Weet je dat je altijd nog op je telefoon zit voor je gaat slapen? Neem je dan voor om niet meer op beeldschermen te kijken. Kom je vaak laat thuis? Bepaal dan eens hoe laat je thuis zou willen zijn, zodat je nog wat tijd voor jezelf hebt voordat je naar bed gaat.
Slapen als een roosje? 5 kruiden die zorgen voor een heerlijke nachtrust
Rustgevende routine
Een goede nachtrust begint met ontspannen. Probeer dat dan ook te doen, misschien een uur voordat het bedtijd is. Drukke en stressvolle activiteiten, zoals werk en het nieuws kijken, kan je beter vermijden. Dat geldt ook voor andere dingen waar je je misschien over op kan winden. Vul deze tijd in met iets waar je van ontspant, zoals je favoriete serie (als je het maar niet in bed doet).
Stressmoment
Misschien heb je hier al weleens van gehoord. Tijdens een stressmoment plan je eens wat tijd in je dag in om je gewoon even zorgen te maken. Alles wat je bezighoudt of dwarszit, daar denk je tijdens zo’n stressmoment eens over na.
Onthoud wel: het is belangrijk dat je de issues van het stressmoment daarna weer aan de kant zet en verdergaat met waar je mee bezig was. Net als bij het opstaan rond dezelfde tijd, zal je brein aan deze routine gewend raken. Zo zal het loslaten van zorgen en stress makkelijker gaan.
Plan dagelijks een piekerkwartiertje in en je zult beter slapen
Afleiding
Net zoals het klokkijken, is ook het nadenken over hoeveel slaap je verliest niet iets wat helpt. Wat kan je daartegen doen?
Ga eens uit bed. Je eigen gedachten verzetten in plaats van je zorgen te maken, helpt je veel beter om in een diepe slaap te komen. Een stille activiteit, zoals lezen of tv kijken, kan het slaperige gevoel weer oproepen. Let erop dat het niet iets is wat frustratie oproept, zoals het journaal. Dan kan je daarna rustig teruggaan naar bed.
Wil je goed slapen? Met deze extra tips zal het nog beter lukken.