Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 10 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Dít is de betekenis achter Ikigai (en zo vind je de jouwe)

Waarom zijn we hier? Wat is de bedoeling van ons leven en wat willen we precies? Misschien spoken die vragen af en toe door je hoofd. Er is nu een manier voor om daarachter te komen en te ontdekken waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Die manier is namelijk Ikigai.

Dit is niet altijd makkelijk, waar we warm van worden kan van dag tot dag verschillen. Toch kan het helpen om een beetje de richting te bepalen, te kijken waar je ongeveer naartoe zou willen in je leven.

Ikigai: wat is het?

Wat is Ikigai eigenlijk? Misschien vraag je je af wat de term betekent en heb je eigenlijk geen idee wat het inhoudt. Maar misschien denk je soms ook aan wat de reden is van je bestaan, je levensdoel, hetgeen waar je ‘s ochtends je bed voor uitkomt.

Dat is eigenlijk precies wat je Ikigai is: een bestaansreden. Klinkt dat Japans? Dat klopt. Het is het geheim van inwoners van Japans eiland en blauwe zone Okinawa, waar mensen bovengemiddeld gezond oud worden.

Mini-Ikigai: leer deze praktische truc voor een leven vol zingeving

Letterlijk betekent ‘Iki’ eigenlijk ‘leven’. ‘Gai’ betekent ‘waarde’ of ‘nut’. De waarde of het nut van het leven dus. Dat is voor iedereen anders, want: niet iedereen heeft dezelfde wensen, doelen of ideeën. Jouw eigen Ikigai zou het geheim zijn van een lang en gelukkig leven.

Jouw Ikigai

Levensdoel? Reden van bestaan? Dat klinkt allemaal wel heel erg als iets dat je graag zou willen… Maar hoe vind je de waarde van je leven dan eigenlijk? Daarvoor hebben de Japanners een diagram bedacht, die uit 4 onderdelen bestaat. Het diagram kan je hier vinden.

De 4 onderdelen die je nodig hebt om jouw Ikigai te vinden zijn passie, missie, beroep en roeping. Deze onderdelen liggen op de raakvlakken van 4 vragen die jou naar je Ikigai leiden:

  1. Waar houd je van?
  2. Waar ben je goed in?
  3. Wat heeft de wereld van jou nodig?
  4. Waar kan je voor betaald worden?

Hygge, lagom en ikigai: marketingtrucjes of effectieve levensfilosofieën?

Door de vragen over waar je van houdt en waar je goed in bent, vind je jouw passie. Voor je beroep kijk je naar waar je goed in bent en waar je voor betaald kan worden. Je roeping vind je bij waar je voor betaald kan worden en wat je de wereld te bieden hebt. Ten slotte, vind je jouw missie bij wat je de wereld kan bieden en waar je dol op bent. In het midden vind je je Ikigai.

Invullen maar

De vragen gaan dieper dan iets wat je binnen vijf minuten in kan vullen. Pak er daarom de diagram én een groot vel bij, en schrijf eens alles op wat je bij iedere vraag te binnen schiet. Misschien weet je niet alles in een keer, maar schiet je na verloop van tijd nog iets binnen. Bewaar daarom het vel.

Hoe blijven Japanners toch zo kalm? 5 dingen die wij kunnen leren

Lastig? Dat is begrijpelijk! Hulpvragen die je kunnen helpen bij bovenstaande vragen zijn bijvoorbeeld:

  1. Waar liggen jouw talenten?
  2. Waar wil je je verder in ontwikkelen?
  3. Hoe wil je iets voor anderen betekenen?
  4. Wat wil je graag anders zien op de wereld?
  5. Waar word je enthousiast van?

Als je alles hebt ingevuld, kijk naar de overlap tussen de 4 vlakken. Wat moet je doen om ze elkaar te laten raken? Nogmaals: dit hoef je niet in een middag in te vullen. Laat het vel papier gerust langer hangen!

Zo vind je jouw Ikigai. Wil je meer lezen? Met dit boek kan het!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️