Margje Hoogland
Margje Hoogland Planeet 11 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Hoe klimaatverandering invloed kan hebben op je seks- en liefdesleven (aldus onderzoek)

De klimaatcrisis is misschien wel de grootste crisis waar de mensheid mee wordt geconfronteerd. Het heeft invloed op eigenlijk alle onderdelen van ons leven van de productie van wijn en koffie tot het wereldwijde gebruik van energie. Om nog maar te zwijgen over de invloed op onze gezondheid. Maar de invloed van klimaatverandering zul je ook merken in je liefdesleven.

Die 1,5 graad warmer zou wel eens voor kunnen zorgen dat het heel wat minder steamy tussen de lakens wordt.

Eerst even een positieve noot

Voordat je in paniek raakt: zelfs al kunnen het klimaat en de wereld drastisch veranderen, onze manier van daten zal niet heel erg veranderen.

Michael J. Rosenfeld, hoogleraar sociologie aan de Stanford University in Californië zegt daarover: “als we in een wereld leven waar de economie en het milieu volledig veranderen door klimaatverandering, zullen veel aspecten van ons leven drastisch veranderen. Toch zullen romantische relaties blijven bestaan.”

Must readVind je klimaatverandering ingewikkeld? We leggen het uit

Deze invloed van klimaatverandering merk je wel

Dat gezegd hebbende, er zijn wel enkele subtiele veranderingen in je relatie mogelijk. Misschien merk je van sommige zelfs al iets.

1. Extreem weer verlaagt je libido en heeft invloed op reproductie

Door de opwarming van de aarde zullen we vaker last hebben van extreme weersomstandigheden zoals orkanen, overstromingen en bosbranden. Dit kan leiden tot symptomen van PTSS, angst en depressie. Dit soort negatieve emoties worden ook geassocieerd met minder zin in seks.

Dan is er de extreme hitte. Warme en vochtige dagen kunnen ook de zin in seks beïnvloeden. Vaak voel je je op zulke dagen lusteloos en het enige dat je wil, is afkoelen. Een studie wees uit dat 9 maanden na een periode dat het warmer is dan 26°C al zorgt voor aanzienlijk minder geboorten.

Dat komt niet alleen door de zin in seks. Op basis van hetzelfde onderzoek wordt er gesuggereerd dat hoge temperaturen de vruchtbaarheid kunnen schaden. Zo kan het invloed hebben op de menstruatiecyclus en kan de beweeglijkheid van sperma verminderen.

Lees ookWaarom de zomer een perfecte tijd is om je seksleven op te spicen

Al laatste is er ook een indirect verband zijn tussen klimaatverandering en vruchtbaarheid door de impact van klimaat op de landbouw en de economie. Zo hebben natuurrampen en gedwongen migratie bijvoorbeeld invloed op de toegang tot veilige reproductieve gezondheidszorg.

2. Milieubewust maakt aantrekkelijk

Oehlalaa, niets sexier dan een man die in ontbloot bovenlijf vlees staat de braden op de BBQ en een vrouw die zich wekelijks in een nieuwe outfit steekt, toch? Gelukkig blijkt dat steeds minder waar. Los van het enorme stereotype, is het ook niet zo goed voor het milieu.

Dating-apps zoals Tinder melden bijvoorbeeld dat steeds meer gebruikers in hun profiel laten weten dat ze klimaatbewust zijn. Het staat zelfs bovenaan de lijst met redenen waarvoor Gen Z-gebruikers naar rechts swipen.

Ook interessantHoe jouw klimaatkeuzes wel degelijk aanstekelijk zijn voor anderen

Het is niet zo dat een relatie helemaal gedoemd is om te mislukken als je er iets anders in staat dan je date of je partner, maar milieuvriendelijk gedrag associëren mensen met eigenschappen als altruïsme. Iets dat veel mensen belangrijk vinden in een partner.

Ook fijn, milieubewuster bezig zijn wordt zelfs gestimuleerd als aantrekkelijke leden van het andere geslacht aanwezig zijn. Dit wordt gedaan om sociaal bewust over te komen. En hé, van een beetje milieubewuster leven is nog niemand slechter geworden.

3. Conflicterende ideeën zijn niet het einde

Als twee mensen met verschillende opvattingen over klimaatverandering een relatie aangaan, kan het voor uitdagingen zorgen. Het kan namelijk zo zijn dat je beide een andere visie hebt over de toekomst die je samen op wil bouwen.

Toch hoeven tegengestelde opvattingen over het klimaat niet te betekenen dat een relatie gedoemd is te mislukken. Er zijn tenslotte best veel geslaagde koppel mét tegengestelde ideeën.

Lees ook: Waarom geloven sommige mensen niet in klimaatverandering? (en wat daar niet aan klopt)

Het is vooral belangrijk dat kernwaarden gelijk zijn binnen de relatie en dat de partners zich intellectueel en emotioneel verbonden voelen. Dat zorgt zelfs voor meer bevredigende seks – en relatie in het algemeen.

4. Milieuvriendelijke seks

Hoewel je de invloed van klimaatverandering kunt merken in hoe we daten en seks hebben, zullen we niet stoppen met seksen. Daarom is het goed om te kijken of seks ook wat milieuvriendelijker kan en of we ons aan kunnen passen aan het veranderende klimaat. Het eerste waar je dan aan denkt, zijn natuurlijk condooms, glijmiddel, speelgoed, anticonceptie die de minste milieu-impact hebben.

Lees ook: Vegan en cruelty free condooms? Deze 4 x merken wil je proberen

Als je dit ook eens wil proberen, is het wel belangrijk je veiligheid, comfort en gezondheid op de eerste plaats te zetten. Condooms van lamsvel zijn bijvoorbeeld wel biologisch afbreekbaar, ze beschermen niet zo goed tegen soa’s als latexcondooms. En hoewel anticonceptie als het spiraaltje minder afval produceren dan latexcondooms, zorgen ze voor meer bijwerkingen.

Maar wil je tijdens de seks echt invloed hebben op het milieu? Onthoud dat het verminderen van het risico op ongewenste zwangerschappen – die jaarlijks blijkbaar tonnen CO2-uitstoot veroorzaken – nog altijd het allerbeste is.

Merk jij al wat de invloed van klimaatverandering is op jouw liefdesleven?

Must readWat kan jij doen tegen klimaatverandering? 15 tips om verschil te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️