Rosa Bertram
Rosa Bertram Werk 11 apr 2022
Leestijd: 7 minuten

Een kijkje in de remote keuken van de BEDROCK-redactie: Rosa in Portugal

Waar het vroeger doodnormaal was om van 9 tot 5 in een kantoor te werken – want alleen dán zou je productief zijn – , zijn tijden tegenwoordig (gelukkig) veranderd. Steeds meer onderzoeken laten zien dat werkgeluk, vertrouwen en autonomie op de werkvloer minstens zo belangrijk zijn voor een happy werknemer. Remote werken, of daar in elk geval vrij in zijn, maakt creatiever, productiever én gelukkig. Steeds meer ondernemers, freelancers of werknemers werken daarom op een andere plek. Net zoals een deel van onze eigen redactie. Maar hoe werkt zoiets eigenlijk? We geven een kijkje in de remote keuken van BEDROCK.

Steeds meer (jonge) professionals hebben behoefte aan een meer flexibele levens- en werkstijl, waarin werk en geluk elkaar juist versterken en elkaar niet in de weg zitten. Niet iedereen houdt ervan om in een stad te wonen en in een vaak druk kantoor te werken. Waarom natuur, avontuur en werk niet met elkaar combineren?

Remote werken: onvermijdelijk

Uit dit onderzoek uit 2019 (dus nog vóór corona) bleek dat 70 procent van de remote workers gelukkig is met de hoeveelheid remote werk. Zelfs 19 procent van de 3500 ondervraagden gaf aan zelfs nog meer remote te willen.

Avontuur en carrière hoeven elkaar zeker niet uit te sluiten, sterker nog: die kunnen juist heel goed samen gaan. Het stimuleert vertrouwen, een nieuwe omgeving zorgt voor creativiteit en werken in een niet druk kantoor waar je steeds wordt afgeleid door praatjes zorgt voor meer productiviteit, ook omdat je makkelijker kan werken wanneer jij je productief bent.

Locatie-onafhankelijk werken wordt steeds populairder: zo doe je het

 

Kortom: de werknemer krijgt er vrijheid en autonomie voor terug en werkt aan zijn carrière en de werkgever krijgt er een gelukkige, gezonde en gemotiveerde werknemer voor terug. Een win-win dus!

Nu steeds meer meetings online zijn en de coronacrisis heeft laten zien, dat je thuiswerken heel veel voordelen heeft en je er heus niet ineens met de pet naar gooit, wordt locatie-onafhankelijk werken steeds meer de norm. Voor een maand, een paar maanden of zelfs helemaal.

BEDROCK’s Rosa in Portugal

Een aantal van BEDROCK’s redacteuren werken op afstand, één daarvan is BEDROCK’s hoofdredacteur Rosa. Sinds een paar maanden na het uitbreken van de coronacrisis verhuisde zij haar spullen inclusief laptop richting het zuiden van Europa, in het zuidwesten van Portugal. Hoe doet ze dat?

Hoe ziet dat eruit, werken in het buitenland? Waar zit je?

“Ik snakte al een tijd naar een rustiger leven in de natuur en het gedag zeggen van het wonen in een appartement middenin Amsterdam. Het past niet meer bij hoe ik in het leven sta. In september 2020 ging ik voor een yogaretreat naar Spanje en reed daarna met een vriend door naar de zuidkust van Portugal.

Lees ook: Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)

Ik zou er eigenlijk maar voor twee maanden blijven, maar ben er nooit meer weggegaan. Ik woon in het zuidwesten van het land. Het is er heerlijk rustig, de zon schijnt er vaker, er zijn kliffen, uitgestrekte stranden, gelijkgestemden en er is geen grote stad in de buurt te bekennen.

Het leven is er heerlijk rustig en goedkoop. Zo hoef ik niet fulltime te werken en heb ik meer tijd om buiten te zijn of andere dingen te doen. En toch ben ik dichtbij Nederland, mocht het nodig zijn om terug te komen.”

Hoe zorg je voor een gezonde work/life balance?

“Ik vind het altijd zo grappig dat we er bij voorbaat al vanuit gaat dat je moet kiezen voor één van de twee, alsof dat niet samen kan gaan. Voor mij is het leven op een inspirerende plek in de natuur het ultieme voorbeeld van een gezonde work/life balance.

Ook leuk: Waarom dit een perfecte tijd is om (eindelijk) remote te werken

Ik doe mijn werk, terwijl ik motivatie en inspiratie opdoe én helemaal recharge. Terwijl ik werk, kijk ik uit over het dorp en zie ik de zee. Wat inspireert nou meer om te schrijven en BEDROCK te runnen? Na mijn werk ben ik in één stap in de natuur. Ik ga voor een hike, surf of zie de zonsondergang. Voor mij is dit the best of both worlds.”

Hoe vind je een fijne remote plek of co work plekken? Heb je tips?

“Het liefst vind ik een plek waar ik gewoon thuis lekker kan werken. Ik hou van stilte en rust om me heen als ik werk, dus ik hou niet van constant afgeleid zijn in cafeetjes of een druk kantoor. Mocht ik wel een keer afwisseling willen, dan zijn er altijd cafeetjes te vinden waar je kunt werken.

Ook woonde ik een tijdje in mijn auto, daarin had ik altijd een campingtafel en campingstoel mee. Zo kon ik waar en wanneer ik dat ook maar wilde een kantoor opzetten in het bos. Er is bijna over 4G, dus zo heb ik altijd mijn kantoor bij me. Het leven kan zo ingewikkeld of simpel zijn als je zelf wilt.”

Rosa Bertram in Portugal
Bron: mijn ‘office in the forest’ Rosa Bertram

Waar verblijf je?

“Ik bracht de meeste tijd door in een dorpje dat Aljezur heet en wisselde dat af met een ander dorpje in de buurt. Ik huurde er een prachtig oud huis vol kunst met wat vrienden. In de wintermaanden was dat wel zo fijn. Na een paar maanden merkte ik hoe fijn het is om vrij te zijn om te gaan en staan waar je wilt.

Lees ook: Een kijkje in de remote keuken van de BEDROCK-redactie: Malu in Curaçao

Ik kocht een auto, bouwde hem om (met hulp) en spendeerde de herfst- en voorjaarsmaanden in de auto. Je kan je auto parkeren in het bos of aan het strand. Omdat ik parttime werkte, lukte dat prima met werk. Ik ging naar cafeetjes of werkte vanuit mijn auto. Fulltime zou ik dat niet trekken hoor, dan is een huis toch fijner denk ik. Ik vind de afwisseling perfect.”

Wat vind je het fijnst aan op afstand werken?

“Wat niet? Maar als ik moet kiezen denk ik aan het leven in de natuur, omdat het leven in de stad minder goed bij me past nu. Ook de afwisseling die je dagelijks hebt, de mogelijkheid tot ontwikkeling, nieuwe prikkels, nieuwe vrienden, een nieuwe taal en de inspiratie en motivatie waarmee het gepaard gaat.

Ook interessant: Pluk de vruchten van deze nieuwe tijden met remote werken in het buitenland

Een mens wil nu eenmaal ontdekken en groeien. Met werken op afstand en meer tijd doorbrengen in de buitenlucht doe je dat geheid. Ik geloof dat een mens dat nodig heeft.”

Wat vind je er moeilijk aan?

“Dat ik soms het gevoel heb dat ik met elk been in een andere wereld sta. Met één been in Nederland, daar is mijn werk en daar heb ik veel contact mee wanneer ik achter mijn laptop zit. En met mijn andere been sta in Portugal. Soms heb ik het gevoel dat ik daarom nooit helemaal hier ben.”

Hoe beïnvloed het je werk?

“Voor mij werkt het ontzettend positief. Ik kon me nooit goed concentreren op het drukke kantoor en had oordropjes in plus een noise cancelling headphone op en zat regelmatig in een afgesloten hok, zodat ik ongestoord mijn werk kan doen. Dat half-half werken werkt voor mij niet. Of ik werk, of ik ben vrij.

Doordat ik nu zelf bepaal waar ik werk, mezelf ontwikkel en zoveel buiten ben, voel ik me gemotiveerder dan ooit. Al het contact met het BEDROCK-team is toch online, zo zitten onze andere redacteuren ook in het buitenland. De pandemie heeft laten zien dat het fulltime werken vanuit een kantoor een beetje achterhaald is.”

Rosa is hoofdredacteur bij BEDROCK en je volgt haar wereldse avonturen op Instagram.

“Hoe ik met remote werken vrijheid voor mezelf creëerde”

Wil jij ook remote werken? Dat kan je met organisaties doen als Sweet Spot die regelen dan een co-living en een fijne werkplek voor je. Samen met andere ondernemers of teamleden. Vaak zorgen die dan ook dat je toffe excursies kan doen, maar je kan het natuurlijk ook zelf regelen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️