Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Werk 1 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Pluk de vruchten van deze nieuwe tijden met remote werken in het buitenland

Mag je remote werken? Waarom blijf je dan nog thuis? Met een workation kun je werk en vakantie prima combineren. Je hoeft niet gelijk een digital nomad te worden, maar als jouw werk (en werkgever) het toelaat, kun je jouw ‘home office’ misschien wel tijdelijk verplaatsen naar een fijne plek in het buitenland. Doordeweeks doe je gewoon je werk en in het weekend kun je de omgeving verkennen.

We weten dat reizen op dit moment niet vanzelfsprekend is, maar een change of scenery kan heel goed zijn voor je mentale gezondheid en dat is óók wat waard.

Mix van ontspanning en hernieuwd werkplezier

In 2020 zijn we vrijwel allemaal verplicht thuis gaan werken en voor velen was dat best een uitdaging. Zeker met huisgenoten, kinderen of juist helemaal niemand in huis. Maar er zijn ook een hoop mensen, die juist de vruchten hebben geplukt van het remote werken en regelmatig hun koffers hebben gepakt.

6 redenen waarom reizen je een beter mens maakt

In eigen land, binnen Europa of een bestemming verder weg – mits het actuele reisadvies het toelaat, kan het allemaal. Zo’n workation geeft een mix van ontspanning, nieuwe inzichten, inspiratie, hernieuwd werkplezier en – niet geheel onbelangrijk – een weggewerkte to-do-list. Vaak wordt je zelfs creatiever en productiever, omdat je energie krijgt van je nieuwe omgeving.

Werken vanuit je hangmat

Freelancers wisten dit al langer, maar sinds corona hebben ook veel werknemers in loondienst ontdekt dat ze remote kunnen werken. Weg met dat vaste kantoor. Alles wat ze thuis kunnen doen, kunnen ze ook op een andere locatie, in een café, op een co-working plek en zelfs vanuit een hangmat doen. Of dat nu in Thailand is, op Bali of Ibiza.

Voor veel beroepen maakt het namelijk niet uit waar je je laptop openklapt, zolang er maar goeie wifi (én goeie koffie) is. Wat is er dan leuker dan dat op een inspirerende vakantieplek te doen?

Touroperators waaronder TUI, hotels en landen doken op de workation. Zo introduceerden Dubai en Estland het Digital Nomad Visum en lokte Hawaii workation-vierders met een gratis vliegticket.

Workation naar Kenia

Ook Charlie’s Travels, een reisbureau dat gespecialiseerd is in reizen naar Afrika, heeft in corona-tijd iets moois bedacht voor mensen die het zat zijn om aan hun keukentafel te werken.

Met de Remote Working Trip naar Kenia combineer je het werken op afstand met een mooie reis door het Oost-Afrikaanse land. Een maand lang verzorgd Charlie verschillende accomodaties en professionele werkplekken met snel internet.

Klaar met thuiswerken? 6 praktische tips voor een succesvolle workation

Terwijl je doordeweeks gewoon je werk doet, maak je in het weekend allemaal toffe trips, zoals motortochten, bootsafari’s en hiking tours. Dit doe je allemaal samen met een groep van 6 – 12 andere remote workers, die – net als jij – de prachtige natuur, wildlife, kleurrijke stammen, tropische stranden, charmante dorpjes en bruisende steden willen verkennen.

Nieuwe plekken ontdekken

Het fijne aan Kenia is het minimale tijdsverschil. Als het kantoor in Nederland om 9 uur begint dan is het in Kenia 10 uur of 11 uur (afhankelijk van de tijd van het jaar). Daardoor kun je je makkelijk aan de “normale” werktijden houden en zullen klanten en collega’s niet eens merken dat je op een ander continent zit.

Andere populaire workation bestemmingen zijn Spanje, Portugal, Italië, Griekenland en Frankrijk. Buiten Europa scoren ook verre landen als Zuid-Afrika, Australië en de Verenigde Staten goed. Al geldt in het algemeen wel: hoe verder je gaat, hoe meer tijdsverschil er is, en dat kan natuurlijk onhandig zijn voor meetings en dergelijke.

Geen vakantiedagen opnemen

Voor veel mensen die tijdelijk in het buitenland willen werken, is ‘nieuwe plekken ontdekken’ de voornaamste reden om weg te gaan. Op plek 2 en 3 staan respectievelijk het verbeteren van de levenskwaliteit en het ontmoeten van nieuwe mensen.

Daarnaast is ook het besparen van kosten een belangrijk punt: in veel landen zoals bijvoorbeeld Spanje en Costa Rica betaal je minder voor eten en vaak ook minder voor een woning.

Kamperen en werken tegelijkertijd? Dat doe je bij deze toffe campings

Als je dan ook nog je woning in Nederland kunt (onder)verhuren, dan heb je je reis makkelijk terugverdiend. Gratis de wereld verkennen, zonder dat je vakantiedagen hoeft op te nemen, waar wacht je nog op?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️