Bedrock's expert
Bedrock's expert Psychologie 2 feb 2022
Leestijd: 8 minuten

Multipotentialisme: wat als je niet één roeping hebt, maar heel veel leuk vindt?

“Je moet wel een keuze maken hoor,” krijgen we van jongs af aan te horen. Je kiest één opleiding en één beroep en je dus wordt ook geacht één roeping te hebben. Maar wat nu als je zoveel interesses hebt dat je bijna geen keuze kunt maken? En als je het daardoor steeds na één of twee jaar al wel gezien hebt in een baan? Dán is er bij jou waarschijnlijk sprake van multipotentialisme.

No worries, je bent heus niet de enige. Er zijn manieren om met multipotentialisme om te gaan en manieren om als multipotentialite verveling te voorkomen. Want echt: dat is gelukkig mogelijk. Gastschrijver Romy Veul van blog Vaker Vrolijk deelt vandaag op BEDROCK hoe.

Rupsje nooitgenoeg

Ik weet nog dat ik na mijn studie voor de grote uitdaging stond om te solliciteren voor mijn eerste baan. Journalist, beleidsmedewerker, communicatieadviseur, copywriter, blogger of studentenbegeleider – de mogelijke functies vlogen me om de oren. Ik had geen idee wat ik wilde.

Het probleem was niet dat ik niets leuk vond. Ik vond juist álles leuk. Ik kon me niet voorstellen dat ik de komende jaren nog maar één ding zou doen voor één bedrijf. Ik wilde schrijven, foto’s maken, advies geven, knutselen, nieuwe dingen leren over voor mij onbekende onderwerpen, en nog veel meer. Maar waar vind je ooit een baan die dat alles heeft?

Pluk de vruchten van deze nieuwe tijden met remote werken in het buitenland

Bovendien voelde ik de druk om in mijn baan toch wel een jaar of 5 te blijven plakken. Dat leek mij de manier waarop ‘het hoort’. Maar het was niet de manier die mij paste.

Meer dan één roeping

Zoals ik die struggles destijds had, zo zijn er meer mensen die worstelen met de druk om één ding te kiezen. Er wordt ons al vroeg geleerd dat je één focus moet hebben en knopen moet doorhakken.

Dat kan praktisch gezien ook vaak niet anders. Wie 3 studies tegelijk volgt, houdt geen sociaal leven én geen geld meer over. En aangezien de meeste banen voor minimaal 24 – 32 uur zijn, is het ook knap lastig om meerdere functies te combineren.

Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)

En beland je doordat je ‘snel verveeld bent’ en ‘je roeping niet weet’ in de stoel bij een loopbaancoach? Dan heb je vast ook maar één grote vraag: ‘Wat is dan wél mijn roeping, die ene functie waarin ik wél 10 jaar met plezier werk?’.

Maar wat nu als jij niet één droombaan hebt? Als jij niet voor één ding gemaakt bent? En als je ook niet geniaal bent in één specifiek vakgebied, maar een heleboel dingen op een iets-minder-dan-geniaal-niveau kunt?

Je raadt het al: dan kun je vast het label ‘multipotentialite’ op jouw voorhoofd plakken.

Wat is multipotentialisme?

Emilie Wapnick is de eerste die de term ‘multipotentialisme’ introduceerde. In haar inspirerende TED-talk vertelt ze er meer over.

Een multipotentialite is in haar ogen iemand die veel verschillende interesses en creatieve doelen heeft, en zich daar het liefst allemaal tegelijk mee bezighoudt.

Luister ook: 7 podcasts die je helpen groeien in je carrière en de rest van je leven

Multipotentials herkennen zich vaak in deze kenmerken:

  • Je hebt heel uiteenlopende interesses.
  • Je werkt graag en vaak aan meerdere dingen tegelijk.
  • Je barst altijd van de ideeën, maar hebt niet altijd de tijd om er werk van te maken.
  • Je ziet jezelf niet je hele carrière in één vakgebied werken.
  • Je bent misschien al na niet al te lange tijd van baan veranderd.
  • Het liefst zou je niet hoeven kiezen, maar álles doen.
  • Als je te lang hetzelfde doet, raak je verveeld.

De struggles van een multipotentialite

Multipotentialisme is op zich een mooie en waardevolle eigenschap, maar helaas brengt het voor veel multipotentialites juist uitdagingen met zich mee. De wereld is over het algemeen niet uitgerust op mensen met talloze interesses.

Misschien ben jij die geluksvogel die in een baan wel allerlei dingen mag combineren en zo aan je trekken komt. Maar dat geldt lang niet voor iedereen.

Je af en toe vervelen is goed voor je (en je relaties)

In onze samenleving heerst nog vaak het idee dat je één roeping, één Ikigai, hebt waarop je je jarenlang stort. Dat idee van die ene roeping strookt alleen niet met hoe multipotentialites in elkaar steken.

Daardoor lopen veel multipotentialites tegen dezelfde dingen aan, zo beschrijft Emilie op haar site Puttylike:

  • Ze kunnen geen baan vinden die voldoende afwisseling biedt.
  • Ze hebben moeite met focussen en productief blijven, omdat ze altijd 1001 ideeën hebben.
  • In de omgeving heerst vaak onbegrip, bijvoorbeeld als iemand steeds snel van baan verandert.

Lees ook: Werk jij om te leven of leef jij om te werken? Waarom beide opties niet ideaal zijn

Als multipotentialite heb je bovendien kans om na een tijdje verveeld te raken in je werk. Als je van alles leuk vindt, ontbreekt het je aan uitdaging wanneer je je steeds in dezelfde materie vastbijt. Dat kan leiden tot frustratie, stress, jobhoppen of zelfs een bore-out.

Van Einstein- tot schuinestreepmodel

Gelukkig hoeft het geen probleem te zijn als jij een multipotentialite bent. Het is vooral belangrijk dat je ontdekt hoe je aan al je interesses en je behoefte aan afwisseling gehoor kunt geven. Voor de één is dat door steeds na een paar jaar van baan te wisselen; voor de ander is dat eerder op zoek gaan naar uitdagingen buiten het werk om.

Emilie Wapnick bedacht vier modellen voor multipotentialites om toch aan hun trekken qua afwisseling te komen. Past jouw situatie op dit moment in het ene model en ben je daar niet gelukkig mee? Laat je dan eens inspireren door een van de andere modellen:

  1. Einsteinmodel: je zorgt ervoor dat er – naast je niet al te bijzondere baan – tijd overblijft voor eigen projecten. Daardoor kun je gelukkiger zijn met je baan.
  2. Smeltkroesmodel: je hebt een baan of een eigen bedrijf waarin je al je talloze interesses kunt combineren.
  3. Feniksmodel: je verandert steeds vrij snel van baan, waardoor je niet de kans krijgt op een baan uitgekeken te raken.
  4. Schuinestreepmodel: je combineert twee banen of functies (of een baan en een bedrijf).

Zoektocht

Voor mij is het een aardige zoektocht geweest naar een handige manier van omgaan met multipotentialisme. Ik heb sowieso altijd naast mijn werk eigen projecten gehad: mijn blog, creatieve hobby’s en cursussen bijvoorbeeld. Maar ik merkte dat het met een baan van 40 uur in loondienst lastig was om alles naast elkaar te blijven doen.

Toen besloot ik mijn eigen onderneming als tekstschrijver te starten en heb ik een hele tijd mijn loondienstwerk met mijn bedrijf gecombineerd. Dat leek eerst ideaal, maar werd na een tijdje drukker dan mijn agenda toeliet.

Inmiddels ben ik heel gelukkig met mijn interpretatie van het smeltkroesmodel: in mijn eigen bedrijf en blog laat ik al mijn interesses samenkomen. Eind goed, al goed.

Mijn tips voor multipotentialites

Naast die paar modellen, zijn er nog een paar tips die ik je graag meegeef als jij zoekende bent naar hoe je met je multipotentialisme kunt omgaan.

1. Begin met vrijwilligerswerk

Doe vrijwilligerswerk naast je baan om je leven meer betekenis te geven. Word trainer bij je lokale sportvereniging, zet je in voor ouderen, of doe iets voor een goed doel. Zo heb je een uitdaging naast je werk om voldoening uit te halen en om nieuwe dingen in te leren.

2. Praat met je werkgever

Ga met je werkgever in gesprek. Kom je in je werk niet aan je trekken? Onderzoek samen wat mogelijk is en geef aan wat je nog meer in je mars hebt. Ben je bijvoorbeeld webbouwer in je vrije tijd of kun je aardig fotograferen? Misschien kan je werkgever die talenten goed gebruiken voor een nieuw project.

3. Vind de juiste werkplek

Veel bedrijven steken bewust tijd en geld in de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Of jouw werkgever zo’n bedrijf is? Daar kom je maar op één manier achter: vraag bij je functioneringsgesprek (of liever nog: tijdens je sollicitatiegesprek) wat de mogelijkheden daarvoor zijn.

Zo weet je of het tijd is voor wat anders (want bestaat het juiste pad wel?)

4. Blijf jezelf uitdagen

Creëer steeds nieuwe uitdagingen om je in vast te bijten. Volg regelmatig cursussen, lees zelfhulpboeken of stort je op een compleet nieuw creatief project. Ook een side hustle, zoals een eigen blog, bedrijf of webshop, is een toffe uitdaging.

5. Praat met een loopbaancoach

Ga in gesprek met een loopbaancoach als je er zelf niet uitkomt. Die kan je helpen om weer mogelijkheden te zien. Binnen je huidige baan of misschien in een andere functie.

6. Zet uit je hoofd dat je “raar” bent

Waarom zou het raar zijn dat jij meerdere dingen leuk vindt? Ieder heeft zijn eigen visie op een succesvolle carrière. Voor de één is dat heel lang bij één baas werken, voor de ander is dat meerdere dingen combineren of eerder van baan wisselen. Allemaal prima! Vind jouw weg en laat los wat anderen vinden.

8 banen die perfect zijn voor empaten

7. Zie de voordelen van multipotentialisme

Er zitten ook allerlei positieve kanten aan multipotentialisme. Zo kun je als multipotentialite vaak goed het grotere plaatje voor ogen houden, ben je meestal een snelle leerder en kun je je kennis over allerlei gebieden samenbrengen. Stuk voor stuk handige eigenschappen op je werk, in een eigen bedrijf of in welke bezigheid dan ook.

Dus één laatste advies: koester je multipotentialisme in plaats van het te veroordelen. Het mag er zijn, en het heeft je een hoop te brengen.

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Romy Veul. Zij schrijft op haar persoonlijke blog Vaker Vrolijk over persoonlijke ontwikkeling, positiever leven en zelfacceptatie. Daarnaast is ze freelance tekstschrijver, houdt ze van vegetarisch koken, volgt ze altijd wel een fotografiecursus en hangt ze met plezier de creabea uit. Kortom: een echte multipotentialite. Volg Romy ook op Instagram voor een inkijkje in haar kleurrijke leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️