Tessa Ham
Tessa Ham Werk 9 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

8 banen die perfect zijn voor empaten

Kunnen de emoties van anderen jou leegzuigen? En voel jij feilloos aan hoe iemand anders zich voelt? Dan ben je waarschijnlijk een empaat. Meer empathie hebben dan de gemiddelde persoon kan een uitdaging zijn in het werkveld, maar bij de juiste baan kan jij deze mooie kwaliteit juist inzetten.

Over wat voor soort banen hebben we het hier? En welke banen kan je wellicht beter vermijden?

Wat is een empaat?

Voordat we beginnen, leggen we nog even snel uit wat empaten (ook wel empaths genoemd) precies zijn. Als empaat absorbeer je de emoties van anderen als een soort ‘emotionele spons‘. Vraag je jezelf af of je een empaat bent? Kijk dan eens of je je in deze 10 tekenen herkent.

Je snapt dat een empaat erg goed is in het aanvoelen van iemands energie, motivatie en verlangens, zelfs als iemand deze niet goed weet te uiten. Ook zijn empaten natuurlijke zorgers. Ze hebben veel compassie en helpen anderen graag.

Waar moet je aan denken bij het zoeken van een nieuwe baan?

De eigenschappen die we net noemden zijn stuk voor stuk prachtige kwaliteiten. Maar als empaat moet je ook oppassen. Het kan zomaar zijn dat je op een werkplek terechtkomt die je leegzuigt en waar je geen kans krijgt om deze kwaliteiten te benutten. Neem sales bijvoorbeeld, de politiek of het corporate werkleven in het algemeen.

Volgens Psychology Today doen empaten het over het algemeen beter bij kleinere bedrijven, waar ze bijvoorbeeld parttime thuis kunnen werken en waar ze hun creatieve ei kwijt kunnen. Vanwege hun unieke kwaliteiten vinden veel empaten het ook fijn om een baan met betekenis te hebben. In andere woorden: ze willen met hun werk een goede impact maken op de wereld en de mensen die er wonen.

Tijd voor een nieuwe baan? 6 tips om werk te vinden dat voldoening geeft

8 banen die perfect zijn voor empaten

Niet elke empaat is natuurlijk hetzelfde. Er zijn duizenden banen waar een empaat helemaal goed tot z’n recht zou komen, van loodgieter (want: veel controle over je dag) tot kunstenaar (want: creatief).

The Muse en Indeed noemen 8 banen die perfect zijn voor empaten. Wellicht brengen ze je op inspiratie.

Verpleegster

Empaten zijn natuurlijke verzorgers en voelen een sterke drang om anderen te helpen. Vandaar dat veel empaten in de gezondheidszorg terechtkomen, bijvoorbeeld als verpleegster.

Psycholoog

Pas wel op bij zo’n beroep dat je de stress van je patiënten niet gaat absorberen. Maar verder is dit een perfecte baan voor een empaat omdat je ze beter begrijpt dan wie dan ook. Bovendien is een baan als psycholoog heel bevredigend, omdat je echt een verschil kan maken.

Werken in duurzaamheid? 3 tips om een baan met betekenis te vinden

Coach

Een andere manier om mensen te helpen, is door coach te worden. Een groot voordeel hiervan is dat je zelfstandig werkt, en daardoor zelf de ruimte hebt om je dagen in te delen.

Schrijver

Met een beroep als schrijver kun je verschillende kanten op, als journalist, als copywriter die reclameteksten voor bedrijven schrijft of iemand die zelfs hele boeken schrijft. Al deze beroepen hebben één ding gemeen: om contact te maken met de lezers moet je je kunnen verplaatsen in je publiek. Laat je dat als empaat nou net goed kunnen!

Grafisch vormgever

Ook als grafisch vormgever kun je jouw creatieve ei helemaal kwijt. Daarnaast kun je voor jezelf beginnen of werken bij een klein en intiem bedrijf.

Leraar

Ook als leraar kun je natuurlijk echt een verschil maken, zeker als je een empaat bent en jij in staat bent je in de schoenen van je leerlingen te plaatsen.

Maar vergis je niet: leraar zijn is zwaar. Er zullen altijd leerlingen (of hun ouders) zijn die het uiterste van je vragen. Maar als leraar zijn echt je calling is, ontwikkel je voor jezelf de juiste tools om hiermee om te gaan.

Hoogsensitief? Dít is jouw voordeel op de werkvloer

Dierenarts

Empaten houden van de natuur en hebben vaak een sterke connectie met dieren. Als dierenarts zorg je niet alleen voor deze dieren, maar heb je ook alle kwaliteiten in huis om hun baasjes te ondersteunen.

Ondernemer

We noemden het al even, maar als ondernemer heb je de vrijheid om te werken waar en wanneer je maar wilt, waardoor je je eigen grenzen goed kunt bewaken. Welke kant je op wil als ondernemer, bepaal je natuurlijk helemaal zelf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️